ANALIZĂ PROFIT TV Maxime istorice pe Wall Street, apatie la București și euro pe tobogan

ANALIZĂ PROFIT TV Maxime istorice pe Wall Street, apatie la București și euro pe tobogan
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 11 feb 2020

Săptămâna a început cu scăderi pe bursele asiatice (chiar dacă în China a continuat recuperarea după prăbușirea de acum opt zile), pe fondul îngrijorărilor cu privire la posibilul impact al coronavirusului, deoarece milioane de oameni din China revin la muncă după vacanța extinsă de Anul Nou.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Totuși, multe locuri de muncă din a doua cea mai mare economie a lumii sunt de așteptat să rămână închise încă o perioadă, deoarece autoritățile chineze încearcă să prevină răspândirea virusului. Președintele Xi Jinping a declarat, dealtfel, că Beijingul va lua măsuri decisive pentru a reduce răspândirea în Wuhan și provincia dimprejur Hubei.

Cîțu: România va intra în procedura de deficit excesiv, cel mai devreme în martie CITEȘTE ȘI Cîțu: România va intra în procedura de deficit excesiv, cel mai devreme în martie

Pietele bursiere europene și-au căutat practic direcția, după o sesiune cu oscilații extrem de reduse. Indicii de la Londra (FTSE100 -0,27%), Paris (-0,23%) și Frankfurt (DAX -0,15%) au încheiat ziua în scădere, în timp ce la Milano (FTSE MIB +0,12%), Amsterdam (AEX +0,11%) și Madrid (IBEX35 +0,05%) a fost verde, chiar dacă plusurile au fost mai degrabă simbolice.

Aproape la fel a început săptămâna și la Bursa de Valori București (BVB) cu o sesiune de tranzacționare indecisă, evoluții anoste ale cotațiilor principalilor indici și volume extrem de mici, de doar 3,33 milioane euro. O asemenea lichiditate nu am mai observat pe bursa locală din data de 3 ianuarie, o ședință deloc de luat în seamnă, în condițiile în care a fost plasată într-o succesiune de zile libere de vacanță și sărbătoare. A fost până la urmă ieri o ședință corectivă, în care cel mai mult a pierdut, aproape ca mai de fiecare dată în ultima perioadă, indicele energetic BET-NG (-0,57%), tras în jos de scăderile acțiunilor Romgaz (SNG -1,29%), Transgaz (TGN -0,93%) și Rompetrol Well Services (-2,58%). Singura excepție a fost celălalt indice sectorial, cel financiar BET-FI (+0,10%), dintre componentele căruia doar SIF Muntenia (SIF1 -0,21%) a terminat pe roșu. În topul rulajelor s-au regăsit titlurile SIF Banat-Crișana (SIF1 0,00%), BRD Groupe Societe Generale (BRD -0,24%), Romgaz (SNG -1,29%), Banca Transilvania (TLV 0,00%) și OMV Petrom (SNP 0.00%).

În schimb pe Wall Street creșterea îngrijorărilor cu privire la impactul coronavirusului asupra economiei chineze a fost mai mult decât compensată de o perspectivă mai bună privind economia Statelor Unite ale Americii (SUA). În acest context am asistat aseară la o nouă sesiune verde, în care indicii S&P 500 (3,352.09 puncte +0.73%) și NASDAQ (9,628.39 puncte +1.13%) au stabilit noi maxime istorice. Creșterile au avut în prim plan acțiunile din sectorul tehnologic, printre performere fiind Lyft (+7,61%), Nvidia (+4,52%), Levi Strauss (+3,15%), Tesla (+3,0%) și Amazon (+2,63%), care au închis pentru prima oară peste nivelul de 2100 dolari (2,133.91), acțiunea continuând astfel raliul început după ce compania a raportat câștiguri mai bune decât așteptările. Au revenit pe final și acțiunile Apple (+0,47%), după ce scăzuseră pe fondul îngrijorării faptului că focarul de coronavirus va afecta producția iPhone.

Pe piața valutară au câștigat dolarul australian (AUD) și lira sterlină (GBP), în timp ce moneda unică europeană (EUR) își continuă deprecierea, cu EUR/USD la 1,0900 (minimele atinse în septembrie) după șase zile consecutive de scădere.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa