ANALIZĂ PROFIT TV Piețele au întors-o după decizia de amânare a tarifelor anunțate anterior

ANALIZĂ PROFIT TV Piețele au întors-o după decizia de amânare a tarifelor anunțate anterior
scris 14 aug 2019

Bursele europene și americane au inversat pierderile consemnate în parte a zilei și au trecut pe creștere după ce Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA (USTR) a anunțat că Statele Unite vor amâna până pe 15 decembrie taxarea importurilor de telefoane mobile, laptopuri, console video, monitoare de calculator și anumite jucării, articole de încălțăminte și îmbrăcăminte originare din China, în urma discuțiilor telefonice pe tema tarifelor vamale dintre oficialii americani și chinezi.

Tot ieri datele oficiale au relevat o scumpire cu 2,8% a prețurilor computerelor pe piața americană în luna iulie, cel mai mare avans lunar din 2005, anul în care a inceput să analizeze datele privind evoluția prețurilor pentru această categorie de produse. Totodată, instituția americană a precizat că mai multe categorii de produse au fost eliminate de pe lista bunurilor vizate de noile tarife, din motive legate de sănătate și siguranță națională. La începutul lunii, președintele Donald Trump anunțase că SUA vor impune, de la 1 septembrie, o taxă suplimentară de 10% pentru importuri chinezești în valoare de aproximativ 300 miliarde dolari, care scăpaseră majorărilor tarifare anterioare.

Facebook a plătit sute de contractanți externi pentru a transcrie mesajele audio ale utilizatorilor CITEȘTE ȘI Facebook a plătit sute de contractanți externi pentru a transcrie mesajele audio ale utilizatorilor

Astfel, indicii majori de pe Wall Street au înregistrat, după decizia amintită, câștiguri frumoase la finalul sesiunii. Președintele Donald Trump spus că amânarea tarifelor înaintea sezonului de Crăciun a fost  decisă pentru a evita un impact asupra cumpărăturilor de vacanță, întârzierile ajutând multă lume. Au crescut mult acțiuni din domenii diverse de activitate, dintre cele importante amintesc de Apple (+4,23%), afectată anterior de anunțata taxare, DeutscheBank (+3,74%), HP (+3,41%), Lyft (+3,38%), General Electric (+3,31%), Twitter (+3,29%) și Alcoa (+3,19%). Despre evoluția piețelor europene este de amintit revenirea, după pierderile din ultimile zile, a indicelui FTSE MIB de la Milano (+1,36%).

Principalele burse asiatice, care au încheiat sesiunea în jurul prânzului, au închis însă cu pierderi, cea mai mare scădere (-2,10%) fiind și de data asta a indicelui HangSeng din Hong Kong. Marți seară au avut loc iarăși ciocniri violente între zeci de polițiști și demonstranți în aeroportul internațional, unde protestele antiguvernamentale continuă. Demonstrațiile din Hong Kong au început pe data de 9 iunie, după ce Adunarea Legislativă locală adoptase un act normativ care ar fi permis extrădarea infractorilor către China continentală, o lege ulterior suspendată. Uniunea Europeană (UE) a lansat către toate părțile implicate în protestele de la aeroport un apel la reținere și a cerut luarea unor măsuri urgente pentru detensionarea situației.

A fost din nou o zi verde pentru toți indicii de la Bursa de Valori București (BVB), însă ședința de tranzacționare a fost mai degrabă caracterizată de apatie, cu închideri mixte pentru cele mai lichide acțiuni și volume reduse, de numai 6,76 milioane euro. Iar faptul că peste două treimi din rulajul de ieri s-a făcut doar cu titlurile Electrica (EL -0,45%) și Fondul Proprietatea (FP +0,46%) nu este o notă pozitivă pentru bursa locală. În topul lichidității au urmat acțiunile Banca Transilvania (TLV +0,21%, cu o zi înainte de raportarea semestrială), Conpet Ploiești (COTE +0,51%, transportatorul de țiței raportând un profit net semestrial de 31,18 milioane lei, în creștere cu 44,22% față de perioada similară a anului trecut) și Romgaz (SNG %).

Evident că în condițiile date, pe forex cel mai mult au crescut valutele riscante, adică dolarul australian (AUD), cel neozeelandez (NZD) și cel canadian (CAD), la polul opus aflându-se monedele de refugiu, respeciv yenul japonez (JPY) și francul elvețian (CHF). Cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) pentru EUR/RON a fost de 4,7270, însă după-masă acesta a scăzut până la 4,7200.

Cotațiile petrolului au crescut ieri cu peste 4%, revenind astfel la valorile de la începutul lunii, în timp ce prețul aurului, deși a corectat, se menține la peste 1500 dolari pe uncie. Tot pe piața mărfurilor este de remarcat scăderea cu peste 4% a contractelor futures pentru porumb, cea mai mare cădere a prețului din ultimii 3 ani la bursa americană, după ce estimările de produție indicate în rapoartele Departamentului American al Agriculturii (USDA) au depășit așteptările jucătorilor din piață, indicând creșteri mari pentru Ucraina (producție record), România și Bulgaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa
sua
china