ANALIZĂ PROFIT TV S-a scumpit cacaua iar pe Wall Street ”can't get any better than that”

ANALIZĂ PROFIT TV S-a scumpit cacaua iar pe Wall Street ”can't get any better than that”
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 18 nov 2019

Principalii indici bursieri americani au încheiat săptămâna stabilind noi valori istorice record. Este greu să găsești ceva mai bine de atât pentru Wall Street în condițiile în care finalul sesiunii de vineri a lăsat cotațiile chiar la maximele zilei, cu Dow Jones ajungând pentru prima oară în lunga sa existență de peste 123 ani la 28.000 puncte (DJIA 28,004.89 puncte, S&P500 3,120.46 puncte și NASDAQ 8,540.83 puncte).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Creșterile de săptămâna trecută vin pe fondul evoluției favorabile a negocierilor comerciale dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China, care tinde să devină o poveste permanentă, în contextul în care secretarul american al comerțului, Wilbur Ross, a declarat într-un interviu acordat rețelei Fox Business că discuțiile pentru a ajunge la un acord comercial parțial continuă și telefonic iar Lawrence Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, a afirmat că discuțiile despre prima fază a unui acord comercial larg intră în ultimele etape. Pe partea macro, șeful Federal Reserve (FED) Jerome Powell și-a exprimat optimismul asupra economiei, în timp ce vânzările cu amănuntul din SUA au revenit în octombrie și au crescut (0,3%) peste estimări (0,1%), fiind clar un catalizator al creșterilor de vineri. Pe de altă parte președintele Donald Trump a anunțat o nouă transparență a prețurilor pentru asistența medicală și a spus că va fi adoptată o nouă reducere a impozitelor clasei mijlocii dacă democrații vor pierde controlul asupra Camerei Reprezentanților. Dintre companiile cunoscute, printre cele mai mari câștiguri le-au avut vineri acțiunile United Health (+5,30%), Uber Technologies (+3,08%) și Johnson&Johnson (+3,04%).

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne

Pe fondul sentimentului favorabil din piață, majoritatea burselor europene au închis pe verde vineri, suficient pentru ca indicii majori de la Frankfurt și Paris să încheie săptămâna pozitiv (DAX +0,11% și CAC40 +0,85%) și la valorile maxime ale ultimelor 22 luni, respectiv 12 ani, cu un câștig anul acesta de peste 25%, în timp ce indicele londonez FTSE100 a rămas în ultimele zile pe pierdere (-0,77%) și o creștere în 2019 de doar 8,50%. A fost însă o săptămână dezastruoasă pentru bursa din Hong Kong, unde indicele principal Hang Seng a pierdut aproape cinci procente, ceea ce diminuează la +1,85% randamentul de anul acesta, cu doar șase săptămâni înainte de final.

Săptămâna s-a încheiat la Bursa de Valori București (BVB) cu o ședință de tranzacționare caracterizată de aceleași volume extrem de reduse (3,90 milioane euro), care au consființit o medie zilnică săptămânală de doar 4,49 milioane euro, adică a treia cea mai mică din ultimul an (doar în august și aprilie au fost volume sub 4 milioane euro). Probabil că vârful sezonului de raportări trimestriale și-a pus amprenta asupra lichidității, topul fiind dominat de acțiunile Banca Transilvania (TLV +0,61%), Fondul Proprietatea (FP +0,42%, unde a fost aprobat pentru anul următor un program de răscumpărare de 800 milioane acțiuni proprii), SIF Oltenia (SIF5 +1,81%),  Nuclearelectrica (SNN -0,99%) și Electrica (EL -1,34%, distribuitorul de electricitate raportând la 9 luni un profit net de 161 milioane lei, aproape jumătate față de aceeași perioadă a anului trecut, în principal ca urmare a majorării cu o treime a costurilor cu energia achiziționată). Am mai remarcat de asemenea câștigul de vineri al indicelui financiar BET-FI (+1,05%), toate cele șase componente ale sale afișând la finalul zilei cotații în creștere, pe fondul așteptărilor de eliminare a pragului de deținere de 5% (după ce Comisia de Buget-Finanțe a camerei deputaților a dat aviz favorabil legii fondurilor de investiții alternative), dar și mica pierdere săptămânală a celuilalt indice sectorial, cel energetic BET-NG (-0,54%).

Pe piața valutară cel mai mult s-a apreciat vineri dolarul australian (AUD, +2,70% față de coșul valutelor importante), în timp ce la polul opus s-au aflat, cumva logic, monedele de refugiu, adică yenul japonez (JPY -3,60%) și francul elvețian (CHF -2,20%). La nivelul săptămânii dolarul neozeelandez (NZD +5,80%) a devansat lira sterină (GBP +5,10%), după decizia surprinză a RBNZ (Reserve Bank of New Zealand) de a menține neschimbată la 1,00% rata dobânzii, deși piața dădea șanse de circa 75% pentru o reducere cu 25 puncte de bază. În ceea ce privește EUR/RON, a fost o săptămână de deprecierea a monedei naționale, cursul stabilit vineri la amiază de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7667, însă cotația a ajuns apoi și la 4,7700. De consemnat și săptămâna ușor pozitivă pentru principalele mărfuri tranzacționate, respectiv petrol și aur, dar și creșterea puternică (peste 6%, cea mai mare din ultimii șapte ani) a cotațiilor futures pentru cacao.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa