ANALIZĂ PROFIT TV Săptămână excelentă pentru bursele importante, ”The Dollar is King” iar leul se ține tare

ANALIZĂ PROFIT TV Săptămână excelentă pentru bursele importante, ”The Dollar is King” iar leul se ține tare
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 10 feb 2020

Chiar dacă vineri, pe fondul unui dolar (USD) mai puternic, am asistat la corecții pe Wall Street, primele patru zile consecutive verzi au făcut ca principalii indici bursieri americani să încheie săptămâna cu cele mai mari creșteri (DJIA +3,00%, S&P500 +3,15% NASDAQ +4,00%) din ultimele luni, ba chiar ani pentru indicele tehnologic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Grupul italian UniCredit, creștere de 13% a profitului pe piața locală în 2019 CITEȘTE ȘI Grupul italian UniCredit, creștere de 13% a profitului pe piața locală în 2019

Economia Statelor Unite (SUA) a adăugat în ianuarie 225.000 de locuri de muncă, cea mai mare cifră din ultimele două luni, depășind cu ușurință așteptările de 163.000, dar sondajul a fost realizat înainte de apariția coronavirusului, în privința căruia temerile renăscute vineri, că focarul ar putea afecta într-o mai mare măsură creșterea globală, au pus în umbră cumva datele venite din piața muncii amerciană (la care adăugăm un câștig salarial de 0,2% și o rată a șomajului de 3,6%). Probabil că Federal Reserve (FED) va fi încurajată de creșterea forței de muncă și vede în aceste cifre o validare a politicii de menținere a ratelor scăzute. Între timp, pe frontul coronavirusului, Comisia Națională de Sănătate a Chinei a confirmat peste 40.000 cazuri și 900 decese, ceea ce a declanșat îngrijorarea că economia chineză va încetini în continuare. În ceea ce privește evoluțiile acțiunilor, iese în evidență creșterea Uber (+9,54%), după ce compania a înregistrat câștiguri mai mari decât așteptările și previzionează să ajungă la rentabilitate până la sfârșitul acestui an (nu până în 2021), câștig care a tras în sus și acțiunile Lyft (+5,27%).

Corecții au fost vineri și pe bursele europene, pe fondul îngrijorărilor cu privire la perspectivele economice pentru zona euro, după ce datele publicate au confirmat că producția industrială germană a scăzut cu 3,5% în decembrie, cea mai mare scădere din ianuarie 2009, în timp ce producția industrială franceză a scăzut mult mai mult (2,8%) decât se aștepta (0,3%). Per total însă a fost o săptămână excelentă pentru indicii bursieri majori,(FTSE100 +2,45%, DAX +4,05%, CAC40 +3,80%), care au recuperat astfel pierderile din luna ianuarie și se mențin aproape de zona maximelor istorice. Optimismul investitorilor a fost stimulat de o serie de rezultate financiare pozitive, dar și de înjumătățirea unor tarife la importurile americane, anunțată joi de China. Printre performerele acestei săptămâni amintesc acțiunile ArcelorMittal (+22%) în contexul în care compania anticipează creșterea cererii de oțel anul acesta și se așteaptă ca efectele epidemiei de coronavirus din China să fie temporare, dar și UniCredit (+14%), după ce banca italiană a anunțat că intenționează să ofere mai mulți bani acționarilor, prin dividende și răscumpărări de acțiuni.

Apple prelungește perioada în care magazinele din China vor rămâne închise din cauza epidemiei CITEȘTE ȘI Apple prelungește perioada în care magazinele din China vor rămâne închise din cauza epidemiei

Scăderile de vineri de la Bursa de Valori București (BVB) nu au reușit să anuleze în totalitate plusurile din zilele precedente, astfel încât principalii indicii autohtoni termină prima săptămână din februarie cu câștiguri modeste (BET +0,18%, revine astfel peste nivelul de 10.000 puncte, BET-FI +0,25%, BET-NG +0,03%). Volumele de 7,38 milioane euro, în ușoară scădere față de zilele precedente, au asigurat totuși pentru săptămâna trecută o medie zilnică decentă de 8,92 milioane euro. În topul lichidității de vineri s-au aflat titlurile Banca Transilvania (TLV -1,91%), OMV Petrom (SNP -1,98%, cu rezultate dezamăgitoare anul trecut, un profit net de doar 363 miliarde lei, în scădere cu 11% față de 2018), Romgaz (SNG -1,41%), BRD Groupe Societe Generale (BRD 0,00%, cu un profit net anul trecut în ușoară scădere, de 1,5 miliarde lei) și Fondul Proprietatea (FP 0,00%).

Pe piața valutară dolarul (USD) marchează o nouă săptămână de creștere față de celelalte monede importante (dintre care cel mai mult a pierdut lira sterlină GBP -2,37%), una cu adevărat solidă (indexul dolarului +1,40%), singurul care a făcut față fiind dolarul australian (AUD -0,25%), ajutat de o îmbunătățire a sentimentului în jurul coronavirusului și de decizia de politică monetară a Reserve Bank of Australia (RBA). Și leul românesc s-a apreciat săptămâna trecută, cotația EUR/RON atingând chiar 4,7600, într-un context regional în care, potrivit guvernatorului Mugur Isărescu, au existat intrări de capital pe fondul unui deficit de lichiditate. Moneda națională este mai atractivă decât alte monede din regiune pentru că este mai aproape de un nivel real pozitiv, a explicat Isărescu, care a adăugat că BNR nu a intervenit în piață. La ședința de vineri, Banca Națională a României (BNR) a menținut rata dobânzii de politică monetară la 2,5% pe an, nivel la care se află din mai 2018, și a redus nivelul rezervelor minime obligatorii la valută de la 8% la 6%.

Pe piața mărfurilor trei zile pozitive consecutive pentru aur nu au reușit să anuleze pierderile de la începutul săptămânii, în timp ce cotațiile petrolului au scăzut pentru a 5-a săptămână la rând, prețul aurului negru revenind la nivelurile de acum 13 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa