ASF a deschis o platformă prin care clienții se pot înțelege amiabil cu firmele de asigurări în caz de litigiu

ASF a deschis o platformă prin care clienții se pot înțelege amiabil cu firmele de asigurări în caz de litigiu
scris 20 iul 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat oficial o entitate de Soluționare Alternativă a Litigiilor (SAL-Fin) în domeniul financiar non-bancar, o platformă prin care consumatorii pot să ajungă ola înțelegeri în afara instanțelor de judecată cu firmele de asigurări sau cu fondurile de pensii, în caz de litigii, potrivit unui comunicat transmis miercuri de autoritatea de reglementare.

Relațiile dintre consumatori și firmele de asigurări au devenit tot mai tensionate în ultimul an, pe fondul creșterii explozive a tarifelor RCA și a creșterii numărului de petiții înainte de clienții nemulțumiți de întârzierile în plata daunelor, scrie News.ro.

Misiunea declarată a SAL-Fin este aceea de a organiza și de a gestiona soluționarea extrajudiciară a litigiilor care pot apărea între consumatori și entitățile supravegheate de către ASF.

Soluționarea litigiilor, atât cele interne, cât și cele transfrontaliere, va fi gratuită pentru clienți, neexistând taxe judiciare de timbru sau alte taxe aferente procedurilor, potrivit ASF.

”În cazul în care sunt solicitate expertize, traduceri de documente sau alte probe suplimentare, cheltuielile vor fi suportate de către partea care le solicită. Un alt avantaj pentru consumator îl reprezintă timpul de soluționare care este, de regulă, mai scurt decât în cazul căilor judiciare”, se arată în comunicat.

Polițele RCA s-au scumpit și de 6,6 ori în ultimul an, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la autocare CITEȘTE ȘI Polițele RCA s-au scumpit și de 6,6 ori în ultimul an, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la autocare

Entitățile supravegheate și controlate de către ASF sunt obligate să informeze consumatorii cu privire la dreptul acestora de a apela la soluționarea alternativă a litigiilor și nu pot refuza soluționarea litigiului prin intermediul SAL-Fin, în cazul în care consumatorul și-a exprimat această opțiune.

Dintre piețele supravegheate de ASF, cele mai mari probleme sunt, în prezent, pe piața asigurărilor, în special pe pe segmentul RCA.

În acest moment, doar nouă firme de asigurare mai vând polițe RCA în România, după ce fostul lider al pieței, Astra Asigurări, a intrat în faliment. Dintre jucătorii rămași pe piață, două companii - Euroins și City Insurance - sunt în procedură de redresare financiară instituită de către ASF, iar o altă firmă de asigurări - Carpatica Asig - este în rezoluție, o situație similară insolvenței.

Cele trei firme practică, în general, cele mai mici tarife la polițele RCA.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
intelegere amiabila