Amenzi pentru două firme mari de asigurare. Oferta de RCA nu era completă, spune ASF

Amenzi pentru două firme mari de asigurare. Oferta de RCA nu era completă, spune ASF
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 13 iul 2017

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să amendeze societățile Groupama și Uniqa cu 10.000 de lei, în urma unor controale care au vizat modalitățile în care mai multe firme din România ofertează polițele RCA pe o perioadă de o lună. Celelalte două societăți controlate, Asirom și Generali, au scăpat fără nicio sancțiune. Societățile de asigurare tind să se ferească de polițele pe perioade mai scurte de șase luni nu doar pentru că acestea aduc daune substanțiale, raportat la perioada de valabilitate, dar și pentru că le este foarte greu să gestioneze aceste asigurări, având în vedere că nu există date statistice suficiente în ceea ce privește daunalitate pe aceste perioade. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Pe lângă amenda aplicată de Consiliu societăților, directorii celor doi asigurători au fost și ei sancționați cu avertisment scris.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții celor două socități au declarat că nu fuseseră încă informați oficial în legătură cu sancțiunile primite și, ca urmare, nici nu le pot comenta.

Sursele Profit.ro spun că ambele firme amendate au ofertat și vândut polițe pe o lună, după cum au și anunțat anterior, însă au fost sancționate pentru că nu prezintă oferta pe toate canalele de vânzare.

De altfel, mai spun sursele citate, dintre cele patru firme controlate, Generali era singura care avea oferta și pe site, deși cifrele arată că este o societate puțin activă pe zona RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat la începutul lunii trecute că a aprobat declanșarea unor controale în regim de urgență la asigurătorii Asirom, Generali, Groupama și Uniqa pentru că nu ar oferi cotații pentru polițele RCA pe o lună, potrivit unui comunicat al Autorității.

Controlul a pornit de la mai multe sesizări, unele dintre ele lansate inclusiv pe Facebook.

Asigurătorii au fost obligați să includă în oferte lor de RCA și polițe pe mai puțin de șase luni o data cu intrarea în vigoarea a Ordonanței de Urgență 54/2016, cea care a și plafonat tarifele RCA.

Prevederea a fost preluată și în noua lege RCA, care a intrat în vigoare pe 12 iulie și spune că în oferta firmelor de asigurare trebuie să existe polițe pe orice perioadă între 1 lună și 12 luni, multiplu de o lună.

Datele ASF aferente primelor trei luni din 2017 arată că 14% din totalul polițelor RCA vândute de firmele de asigurare erau pe o perioadă de o lună, acesta fiind un procent destul de mare, având în vedere că asigurările pe o lună, altele decât cele făcute pentru înamtriculări temporare, există doar din noiembrie 2016.

Așa cum au arătat mai mulți specialiști și cu ocazia unui semninar organizat de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare, gestionarea polițelor pe perioade mai scurte de șase luni este foarte dificilă, cel puțin momentan.

Actuarii firmelor de asigurare, întrebați de Profit.ro, au explicat că perioada este, probabil, cel mai important criteriu în calculul tarifelor, în funcție de acesta putând apărea variații de preț și de la simplu la triplu.

Cu toate acestea, pe piața din România nu există date statistice suficiente și relevante care să fie folosite la calculul tarifelor. Singurele date disponibile, în afară de cele înregistrate în cele câteva luni în care s-au vândut polițe pe o lună, sunt cele de la autoturismele înmatriculate temporar, singurele care înainte de apariția OUG 54/2016 puteau beneficia de polițe RCA pe mai puțin de 6 luni.

Activitatea de bază a  oricărei firme de asigurare pleacă de la cuantificarea riscurilor și transpunerea lor în tarife care să poată acoperi daunele ce urmează a fi plătite.

În acest context, datele statistice privind comportamentul din anii precedenți sunt esențiale. Numărul mai mare de accidente în care sunt implicați este, de exemplu, motivul pentru care tinerii plătesc pentru RCA mai mult decât șoferii în vârstă.

În aceeași logică, pentru mașini cu capacitate cilindrică mai mare trebuie plătit un RCA mai scump. 

În acest context, dar și pentru că, așa cum arată în cele câteva luni de când au fost lansate, polițele pe o lună aduc daune mai multe decât cele pe eprioade mai lungi, firmele de asigurare nu au motive să aibă un apetit pentru vânzarea lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
amenda asf
rca