City Insurance pierde în instanță procesul cu ASF prin care instituția a respins o majorare de capital de 6,7 mil. lei

City Insurance pierde în instanță procesul cu ASF prin care instituția a respins o majorare de capital de 6,7 mil. lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 12 mai 2016

City Insurance, asigurător în procedură de redresare, a pierdut procesul împotriva unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a respins, în august 2015, o majorare a capitalului social al companiei cu 6,7 milioane de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Respinge acțiunea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Recursul se va depune la Curtea de Apel București. Pronunțarea hotărârii se va face prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței. Hotarârea 1312/19.04.2016”, se arată pe pagina web a instanței.

Conform datelor ASF, City Insurance a solicitat instituției aprobarea modificărilor aduse actului constitutiv al asigurătorului, hotărâte în ședințele acționarilor din 11.04.2014 și 26.08.2014, cu privire la  majorarea capitalului social cu 6.715.650 lei, prin aport în numerar, de la 93.284.350 lei la 100.000.000 lei.

Întrebat de Profit,ro într-o conferință de presă, desfășurată joi, președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a declarat că operațiunea a fost respinsă pentru că sursele propuse de acționari proveneau din împrumuturi.

"Legislația secundară prevede că majorările de capital pot fi realizate doar din surse proprii ale acționarilor, surse proprii ale companiei sau din împrumuturi suborodnate de la compania mamă", a spus Negrițoiu.

În a doua parte a lunii martie a acestui an, acționarii asigurătorului au aprobat o infuzie de capital de 15 milioane de lei, la 108,2 milioane de lei, prin aport în numerar.

Operațiunea va fi însoțită de emiterea unui număr de 15 milioane de acțiuni, cu o valoare nominală de 1 leu/titlu, fără primă de emisiune.

Titlurile emise vor putea fi subscrise de acționari până la 31 iulie, se arată într-un document al companiei.

Procedura de majorare se va efectua într-o singură etapă, acționarii interesați având posibilitatea să subscrie acțiunile cu respectarea principiului menținerii cotei de participare în capitalul social.

La finele anului trecut, City Insurance a ocupat locul 7 după nivelul primelor subscrise, care au atins 502,1 milioane de lei. Asigurătorul avea o cotă de 7,24% din piața asigurărilor generale.

Potrivit ASF, compania a subscris prime în afara României de 78,56 milioane de lei, de la 33,98 milioane de lei în 2014.

Asigurătorul este deținut de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.

Vivendi International este deținută integral de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.

Compania a fost înființată în 1998 și practică numai asigurări generale.

Consiliul ASF a decis, la 18 aprilie, deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la City Insurance, al patrulea asigurător RCA în 2015, informație pe care Profit.ro a publicat-o în exclusivitate joi, 14 aprilie.

De asemenea, activitatea de subscriere a companiei a fost limitată la 75% din veniturile aferente anului 2015, cu excepția asigurărilor de garanții, unde  subscrierea de noi contracte de asigurare va fi interzisă.

În replica, City Insurance a anunțat că decizia ASF este “esențial nelegală și profund netemeinică” și este parte dintr-un context mai larg al preocupării instituției de a diminua până la desființare activitatea asigurătorilor cu capital românesc, în favoarea explicită a celor cu capital strain, susține conducerea companiei sancționate.

Decizia ASF se bazează pe concluziile unei analize diagnostic de supraveghere și a unui raport de control inopinat care au scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului societății.

Printre cele mai importante probleme identificate în situația societății sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare, minim 1. 

Conducerea asigurătorului susține că măsurile impuse prin decizia ASF sunt de natură să diminueze capacitatea de plată a societății, în detrimentul asiguraților, cu toate că instituția dorește protejarea acestora.

În urma acțiunilor de control, ASF a constat întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind înregistrate la Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) cereri de chemare în garanție, cu consecințe negative asupra întregii piețe de asigurări RCA din România.

De asemenea, City Insurance are o datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor incluse în clasa 10 - RCA, reprezentând aproximativ 85% din totalul datoriilor față de reasigurători.

Conducerea City Insurance atrage atenția că aceste măsuri restrictive și represive fac parte dintr-un context mai larg al preocupării ASF de a diminua până la desființare activitatea asigurătorilor cu capital românesc, în favoarea explicită a celor cu capital străin.

Potrivit deciziei ASF, în termen de cel mult 20 de zile de la data comunicării deciziei, City Insurance are obligația să desemneze un auditor financiar, persoană juridică, pentru efectuarea unei evaluări corecte, prudente și realiste a activelor, datoriilor și capitalurilor sale proprii și întocmească și să depună la sediul ASF un plan de redresare financiară.

Ca urmare a derulării în anul 2015 a exercițiului Balance Sheet Review Extended – BSRE s-a constatat faptul că, la data de 31.12.2014, City Insurance nu se încadra în cerințele minime de lichiditate, conform regimului Solvabilitate I și nu îndeplinea prevederile privind cerința de capital de solvabilitate, conform regimului de supraveghere Solvabilitate II.

Dinamica puternică a subscrierilor din ultimii ani, mai ales pe RCA, a condus la intrarea asigurătorului pe pierderi pentru prima oară în ultimii 6 ani. Astfel, City Insurance a consemnat o pierdere de 13,2 milioane de lei în 2014, de la profit de 24,1 milioane de lei în 2013.

viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
capital
majorare
surse
instanta