Directoratul Forte Asigurări și-a dat demisia și semnalează ASF situația extrem de delicată a companiei

Directoratul Forte Asigurări și-a dat demisia și semnalează ASF situația extrem de delicată a companiei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 9 mar 2016

Toți membrii Directoratului Forte Asigurări, companie sancționată în noiembrie 2014 cu interzicerea activității pe segmentul asigurări de garanții, și-au depus demisia la finele lunii februarie “din motive obiective și independente de voința noastră”, se arată într-o scrisoare transmisă Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și consultată de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Directoratul companiei era asigurat de Gabriel Vasile Oltean – președinte și director general, Marin Dragomir – membru și director financiar și Petre Sufragiu – membru și director de operațiuni.

Cei trei au notificat Consiliul de Supraveghere al asigurătorului și au solicitat desemnarea persoanei/persoanelor care va/vor asigura conducerea interimară a societății până la nominalizarea și aprobarea noilor membri ai conducerii executive de către ASF.

De asemenea, foștii directori executivi au cerut notificarea ASF în legătură cu “situația existentă”, precum și asigurarea condițiilor de descărcare de gestiune a persoanelor care au încetat sau urmează să înceteze mandatul.

“Până în acest moment nu am primit nici un răspuns (din partea Consiliului de supraveghere al Forte Asigurări – n.r.), drept pentru care dorim să vă semnalăm situația extrem de delicată a Forte Asigurări și să vă informăm că suntem la dispoziția ASF pentru o discuție, a prezenta demisiile noastre și, bineînțeles, un raport de activitate în vederea descărcării de gestiune a întregului directorat Forte Asigurări”, se arată într-o scrisoare semnată de Gabriel Oltean și adresată ASF.

Documentul a fost transmis instituției în data de 7 martie.

ASF: SIGNAL Iduna, Forte, Gothaer și LIG nu respectă cerințele de capital minim și solvabilitate, în vigoare din 2016 CITEȘTE ȘI ASF: SIGNAL Iduna, Forte, Gothaer și LIG nu respectă cerințele de capital minim și solvabilitate, în vigoare din 2016

Foștii directori executivi au preluat conducerea Forte în luna iunie 2015, după avizarea de către ASF. Toți trei au deținut anterior poziții de top-management în cadrul Omniasig VIG și Astra Asigurări.

La momentul preluării mandatului, Oltean a afirmat că unul dintre obiectivele noii conduceri este pregătirea implementării noului regim de solvabilitate - Solvency II, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Forte Asigurări și-a început activitatea în anul 1996 sub denumirea Irasig și practică asigurări generale.

Asigurătorul este controlat de LGS Holding Limited (Marea Britanie), care deține un pachet de acțiuni reprezentând 99,97% din capitalul social, și OMV Petrom, cu o participație de 0,03%.

În 2014, asigurătorul a raportat subscrieri de 20 de milioane de lei, de la 32,92 milioane de lei în anul precedent, și un profit de 5,4 milioane de lei, comparativ cu 276.488 lei în 2013.

Forte asigură CASCO parcul auto al Romgaz pentru 665.000 lei CITEȘTE ȘI Forte asigură CASCO parcul auto al Romgaz pentru 665.000 lei

În noiembrie 2014, ASF a interzis Forte Asigurări să mai subscrie noi contracte de asigurări de garanții (clasa B 15). Instituția a luat această decizie în urma unui control, care a identificat o serie de neregului în activitatea asigurătorului.

Astfel, echipa de control a ASF a constatat, printre altele, că societatea nu dispune de un sistem adecvat de control intern asupra procesului de management al riscurilor și că Forte Asigurări nu nedeține suficiente active admise pentru acoperirea rezervele tehnice conform legislației.

Asigurările de garanții au avut o pondere de 50% în subscrierile companiei la nivelul anului 2014.

Alte nereguli au fost constatate și de Deloitte, căreia, după analiza situațiilor financiare ale asigurătorului, i-a fost imposibil să își exprime o opinie de audit.

Spre exemplu, Deloitte a constatat că Forte Asigurări a cedat către Immobili Sas di Life Immobiliare Spa (Italia) creanțe nete în sumă de 3,1 milioane de euro din prime subscrise de încasat de la brokeri în legătură cu polițele subscrise pe teritoriul Italiei și alte creanțe.

În schimbul acestor creanțe, Forte asigurări a primit acțiuni la Immobili Sas di Life Immobiliare Spa, se spune în raportul de audit al Deloitte.

“Conform Ordinului 3129, plasamentele în imobilizări financiare trebuie evaluate la data bilanțului la valoarea de intrare mai puțin ajustările cumulate de valoare. Până la data acestui raport (mai 2015 – n.r.), probele de audit pe care le-am obținut nu sunt suficiente și adecvate pentru a confirma și verifica evaluarea acestei imobilizări financiare, în consecință noi nu am putut determina dacă sunt necesare ajustări de valoare aferente plasamentelor în imobilizări financiare la 31 decembrie 2014”, se arată în document.

De asemenea, în cursul anului financiar 2013, asigurătorul a cedat către Immobili Sas di Life Immobiliare Spa creanțe în sumă de 3,2 milioane de euro din prime subscrise de încasat de la brokeri în legătură cu polițe subscrise pe teritoriul ltaliei.

Asigurătorul român a primit pentru aceste creanțe un grup de proprietăți pe teritoriul ltaliei.

“Conform Ordinului 3129, imobilizările corporale trebuie evaluate la data bilanțului la valoarea de intrare mai puțin ajustările cumulate de valoare. Până la data acestui raport probele de audit pe care le-am obținut nu sunt suficiente și adecvate pentru a confirma și verifica evaluarea acestei imobilizări corporale, în consecință noi nu am putut determina dacă sunt necesare ajustări de valoare aferente imobilizării corporale la 31 decembrie 2013 și la 31 decembrie 2014”, notează Deloitte.

Auditorul a mai constatat că Forte Asigurări utilizează pentru calculul rezervei de daune neavizată exclusiv metoda “Chain Ladder”.

“Întrucât societatea nu dispune de un istoric de date suficient și relevant pentru a fi predictiv pentru dezvoltarea viitoare a daunelor, considerăm că această metodă nu este potrivită pentru calculul acestei rezerve. Până la data acestui raport, probele de audit pe care le-am obținut nu sunt suficiente și adecvate pentru a confirma și verifica rezerva de daune neavizată la 31 decembrie 2014”, spune Deloitte.

Forte Asigurări are un capital de 33,33 milioane de lei, nivel atins în urma unei infuzii de trei milioane de lei care a avut loc în prima parte a anului 2015.

Acționarii asigurătorului au fost convocați în septembrie 2015 pentru a discuta majorarea capitalului social cu șase milioane de euro și virarea tranșei a doua a unei infuzii de șapte milioane de lei, parte a unui aport de 10 milioane de lei, aprobat în decembrie 2014.

Profit.ro a solicitat informații cu privire la rezultatele ședinței acționarilor programată pentru finele lunii septembrie 2015, dar conducerea companiei a refuzat să răspundă la întrebările transmise.

Datele publicate în Monitorul Oficial arată că acționarii Forte Asigurări au fost convocați, la finele acestei luni, să discute intrarea unui nou acționar, care va prelua obligațiile de majorare a capitalului conform hotărârilor din septembrie 2015.

“Preluarea de către BBP Bandenia PLC, în calitate de viitor acționar al Forte Asigurări, a obligațiilor de majorare a capitalului social al companiei stabilite în cadrul AGA nr. 12 și 14 din data de 30.09.2015 sub rezerva autorizării noului acționar de către ASF, conform prevederilor legale”, se arată la punctul 1 al convocatorului ședinței AGA a asigurătorului programată pentru finele lunii martie.

Acționarii vor  discuta ;i despre suplimentarea capitalului social al asigurătorului în funcție de prevederile noului regim Solvabilitate II, intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Potrivit datelor ASF, Forte Asigurări a subscris anul trecut în afara României prime de 2,9 milioane de lei, de la 5,9 milioane de lei în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
forte asigurari
directorat
demisie