Dragnea: Contributorii la Pilonul II de pensii nu vor putea să își retragă banii efectiv. Opțiune de a transfera fondurile sau de a le investi în titluri de stat

Dragnea: Contributorii la Pilonul II de pensii nu vor putea să își retragă banii efectiv. Opțiune de a transfera fondurile sau de a le investi în titluri de stat
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2018

Contributorii la Pilonul II de pensii nu vor putea să își retragă banii efectiv, Guvernul analizând la acest moment o serie de variante, precum opțiunea de a transfera fondurile sau de a le investi în titluri de stat, a anunțat astăzi liderul PSD, Liviu Dragnea, precizând că ordonanța de urgență care se referă și la acest subiect va fi adoptată mâine de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La acest moment, proiectul prevede posibilitatea pentru contributori, inclusiv cei la Pilonul II, de a se retrage anticipat, înainte de pensionare, prin aplicarea unei taxe de retragere de 2% din suma acumulată.

De ce este important: Pilonul II a revenit repetat în discursul actualilor guvernanți, în contextul în care deficitul bugetar este foarte mare, iar sumele transferate anual în conturile contributorilor la Pilonul II sunt estimate pentru anul următor la aproape 9 miliarde de lei. Dacă o naționalizare a sumelor acumulate de contributorii la Pilonul II ar fi foarte dificilă, plecarea într-o formă sau alta a contributorilor din PII ar însemna că statul ar opri și transferurile către PII pentru acea persoană, diminuând astfel bugetul aflat sub presiune din cauza cheltuielilor foarte mari cu salariile angajaților din sectorul public.

"Se pare mâine vor adopta. A mai fost nevoie de niște reglaje în ce privește formulările. Prevederile oronanței rămân aceleași. (...) Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II. Au rămas să discute în Guvern cea mai bună variantă ca fondurile de pensii să rămână să investească și în același timp să nu se pună problema existenței Pilonului II. Se discută cea mai bună variantă ca fondurile să rămână, iar cetățenii să poată opta să mute banii din Pilonul II sau să investească în titluri de stat", a declarat Dragnea

Întrebat dacă va exista posibilitatea pentru contributorii la Pilonul II să-și retragă banii, așa cum prevede proiectul, Dragnea a răspuns "Nu".

Legat de comisioanele percepute de administratorii de fonduri de pensii, președintele PSD a afirmat că "nu mai poate fi păstrat acel comision de 2,5%".

La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu ar fi bine ca banii din Pilonul II să nu fie retrași și cheltuiți, deoarece există riscul ca persoanele în cauză să rămână fără protecție socială, o soluție fiind transferul către Pilonul I sau Pilonul III.

"După cum știți, este în cadrul acestei ordonanțe și legat de Pilonul II de pensii. Sunt mai multe aspecte, după cum știți, 2% poate să și-l retragă, dar părerea noastră, și rămâne să vedem ce s-a întâmplat și în Comitetul Economic și Social, este (...) să meargă în Pilonul I sau în Pilonul II de pensii, astfel încât persoana respectivă să nu-și retragă banii să-i cheltuie și să rămână fără o protecție socială, să poată să aibă o alternativă", a spus Dăncilă.

Schimbările vin după ce, o perioadă lungă, au fost vehiculate în piață informații privind intenția Guvernului de a modifica semnificativ sistemul prin diminuarea sau chiar oprirea transferurilor la Pilonul II. Totodată, a circulat și informația privind chiar naționalizarea fondurilor Pilon II de către stat.

Proiectul de ordonanță de urgență prezentat săptămâna aceasta de Ministerul Finanțelor prevede posibilitatea pentru contributori să-și retragă banii dintr-un fond de pensii, deci inclusiv Pilonul II, după o perioadă de contribuție de cel puțin 5 ani.

De asemenea, proiectul prevede limitarea comisionului de contribuție, care este plafonat prin lege la 2,5%, la 1%. Acest comision se aplică la fiecare contributie plătită de clienți. De exemplu, dacă sunt virați 100 de lei la fondul de pensie, administratorul reține 2,5 lei. Doar diferența de 97,5 lei va fi investită în unități de fond.

Din comisionul de 1%, jumătate, 0,5 puncte procentuale, ar urma să revenă casei de pensii, adică statului.

Comisionul de administrare, de 0,6% pe an (0,5% pe lună), va fi modificat pentru a fi acordat în funcție de performanța unui anumit fond.

VIDEO Interzicerea debranșărilor mai face un pas. O nouă încercare de a impune taxă locuințelor cu centrale termice, pentru a salva un RADET în insolvență, după alte tentative și plata \ CITEȘTE ȘI VIDEO Interzicerea debranșărilor mai face un pas. O nouă încercare de a impune taxă locuințelor cu centrale termice, pentru a salva un RADET în insolvență, după alte tentative și plata "căldurii prin pereți"

Declarația ministrului Teodorovici, de marți, pe această temă:

"De asemenea, Pilonul II, știți că aici s-a vorbit foarte mult despre câteva situații care ar trebui să fie subiecte de schimbare, în sensul că am vorbit foarte mult de o posibilă lărgire a ariei în care aceste fonduri de pensii să poată să investească. Și se adaugă prin ordonanță încă un domeniu, și anume, proiectele de parteneriat public-privat, deci se poate investi de către fondurile de pensii și în această zonă, deci, mărind, practic, aria aceasta de a investi. De asemenea, comisionul de administare, care astăzi este de 2,5%, va scădea la 1%. Și o să vedeți și în textul ordonanței și, cum spuneam, explicațiile fiecărui coleg în parte vor arăta foarte clar care sunt motivele, care sunt argumentele pentru o astfel de scădere, pentru că o mare parte din activitate, știm foarte bine, Casa de Pensii o derulează și, atunci, cred că este și justificat ca totuși aceste comisioane de administrare, care timp de zece ani de zile știm foarte bine că au avut o valoare destul de mare, să se și reducă, tocmai în beneficiul celor care sunt participanți la Pilonul II de pensii. De asemenea, al doilea comision, cel de 0,05% pe lună din active, se modifică, în funcție de performanța fondului respectiv. Un alt aspect important este acela că o persoană care participă la un fond de pensii trebuie, și este normal, să poată să se retragă, dacă consideră de cuviință. Se poate retrage pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de cinci ani de participare la respectivul fond, iar la momentul la care persoana respectivă se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele respective se transferă, activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active, pentru că este normal, te retragi înainte de momentul planificat inițial, să fie și un astfel de comision. Deci, sunt doar câteva, să spunem, elemente, care nu fac decât să spunem așa să pună în cadru legal anumite solicitări venite și din partea celor vizați în mod direct, și anume, participanții la astfel de fonduri de pensii."

În proiectul de ordonanță, se prevede că "o persoană, participantă la un fond de pensii, se poate retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. În cazul retragerii unui participant înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, acestora li se transferă activele cuvenite din care se reține un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active."

Documentul nu face referire exclusiv la Pilonul II de pensii, dar, declarația ministrului Finanțelor și formularea din actul normativ acoperă inclusiv cazul în care un contributor se retrage efectiv din Pilonul II.

De asemenea, proiectul prevede că "După aderare sau repartizare, participanții sunt obligați să contribuie la un fond de pensii și nu se pot retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat pe toată perioada pentru care datorează contribuția de asigurări sociale la sistemul public de pensii, până la deschiderea dreptului la pensia privată decât la cererea expresă a acestora." Proiectul introduce prevederea "decât la cererea expresă a acestora".

Potrivit proiectului Guvernului:

"Comisionul de administrare se constituie prin:

a) deducerea unui cuantum din contribuțiile plătite, dar nu mai mult de 1%, cu condiția ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuțiilor în unități de fond, din care 0,5 puncte procentuale din suma totala ce face obiectul operațiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat să fie virată la Casa Națională de Pensii Publice;

b) deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, astfel:

  • 0,02% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este sub nivelul ratei inflației;
  • 0,03% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la un punct procentual peste rata inflației;
  • 0,04% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 2 puncte procentuale peste rata inflației;
  • 0,05% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 3 puncte procentuale peste rata inflației,
  • 0,06% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este cu până la 4 puncte procentuale peste rata inflației;
  • 0,07% pe lună dacă rata de rentabilitate a fondului este peste 4 puncte procentuale peste rata inflației."

Modificările pregătite de Guvern prevăd și o nouă posibilitate pentru administratorii fondurilor Pilon II de a investi, anume în parteneriate de tip public-privat.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri de pensii
pilonul ii
comisioane
pensie privata obligatorie