EXCLUSIV KPMG scoate la vânzare rămășițele Astra Asigurări. Posibilii cumpărători sunt și creditori. BCR și Raiffeisen au un rol important

EXCLUSIV KPMG scoate la vânzare rămășițele Astra Asigurări. Posibilii cumpărători sunt și creditori. BCR și Raiffeisen au un rol important
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 29 aug 2016

Creditorii fostei societăți de asigurări Astra sunt chemați mâine să își dea acordul asupra strategiei prin care lichidatorul KPMG intenționează să transfere o parte din portofoliul Astra. Este vorba despre polițele de tip bancassurance încheiate de asigurător prin intermediul unor bănci mari din România. Cel puțin două firme importante de asigurări, care sunt și creditori ai Astra, sunt interesate de ofertă, arată surse implicate în negociere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Portofoliul de bancassurance al Astra constă, spun surse oficiale pentru Profit.ro, în aproximativ 20.000 de polițe de asigurare de tip property atașate unor credite imobiliare și cesionate de clienți băncilor. Instituțiile de credit care au acordat împrumuturile respective sunt Raiffeisen și BCR, acest lucru fiind vizibil din tabelul creditorilor, acolo unde cele două bănci s-au înscris cu sume substanțiale.

De altfel, Raiffeisen este și cel mai important  creditor potențial al Astra, cu o creanță sub condiție în valoare de peste 2 miliard de lei.

Potrivit unor surse oficiale, aproximativ 12.000 de clienți cu credite imobiliare la Raiffeisen au încheiat la Astra asigurări pentru locuința care face obiectul ipotecii. Încă aproximativ 8.000 de astfel de polițe ar fi fost încheiate și cesionate băncii de către clienți ai BCR.

Într-un raport recent asupra activității sale de lichidator, KPMG a arătat că de portofoliul bancassurance al Astra sunt interesate mai multe societăți de asigurare din România. Invocând confidențialitatea informațiilor, KPMG nu dă și nume, însă sursele Profit.ro spun că este vorba, în principal, despre Allianz Țiriac și Omniasig VIG, societate care a revenit după ce renunțase inițial la intenția de a prelua portofoliul Astra.

Polițele property rămase încă valide în portofoliul Astra sunt interesante pentru un eventual cumpărător mai ales din perspectiva unei relații cu băncile. “ Sunt polițe bune, cu daune puține. În plus au marele avantaj că se reînnoiesc automat. Cel mai important lucru, însă, cred eu, este că eventualul cumpărător are posibilitatea de a intra într-o relație cu două dintre cele mai mari bănci din România, iar acesta este un câștig imens pentru că băncile sunt un canal de vânzare extraordinar”,a explicat, pentru Profit.ro, președintele unui asigurător de calibru.

Puțin timp rămas la dispoziție. Lichidatorul a eșuat în încercările anterioare

Pe de altă parte, dacă vrea să valorifice portofoliul încă valid al Astra, KPMG trebuie să aplice o procedură rapidă.  Polițele vizate expiră la începutul lunii octombrie, ceea ce înseamnă că lichidatorul mai are la dispoziție doar puțin peste o lună de zile pentru a le transfera în condiții de legalitate.

EXCLUSIV Asirom, lider cu probleme: a tăiat peste noapte comisionul brokerilor, vrea tarife mai mari, plătește greu reparațiile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asirom, lider cu probleme: a tăiat peste noapte comisionul brokerilor, vrea tarife mai mari, plătește greu reparațiile

Potrivit normelor ASF, un transfer de portofoliu presupune notificarea prealabilă a tuturor clienților vizați, dar și obținerea unui aviz de la ASF. “Cumpărătorul trebuie să facă dovada că are capacitatea financiară de a prelua portofoliul, dar și că solvabilitatea sa nu va fi afectată după preluare”, spun surse oficiale. Preluarea portofoliului Astra va aduce, pe lângă beneficii, și riscuri mai mari pentru cumpărător.

Deși a arătat atât în procedura de selecție de la ASF, cât și în fața instanței, în repetate rânduri, că vizează un transfer al portofoliului Astra și că există oferte pentru respectivul transfer, KPMG a eșuat în acest demers. Lichidatorul, care a fost anterior și administrator special al Astra, recunoaște acest lucru în ultimul raport, unde spune că lucrează la schimbarea strategiei după ce transferul de business a căzut.

De altfel, lichidatorul a trecut la concediarea colectivă a aproximativ 600 de angajați ai firmei.

Astra mai are încă în conturi peste 30 de milioane de lei, așa cum a mai arătat Profit.ro, și continua încă să încaseze sume reprezentând rate la polițe de asigurare sau bani din regrese. 

KPMG a obținut acordul creditorilor pentru un onorariu lunar fix de aproximativ 25.000 de euro plus un onorariu de 4,3% din sumele obținute prin valorificarea activelor companiei. 

În acest moment, cei mai importanți creditori ai Astra și cei care formează comitetul creditorilor sunt firmele de asigurare Omniasig, Allianz-Țiriac, Generali și Uniqa și ANAF. În viitor, însă, cel mai mare creditor va deveni Fondul de Garantare a Asiguraților care estimează că va plăti în jur de 450 de milioane de lei către creditorii de asigurări ai companiei falimentare. 

În luna august a anului trecut, după un an și jumătate de administrare specială, ASF a decis să ceară falimentul Astra.

Fondul de Garantare a Asiguraților a început plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 550 de milioane de lei.

În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
faliment astra
kpmg
clienti astra
portofoliu astra
vanzare astra