EXCLUSIV Sute de pensionari pe caz de boală și-au pierdut pensia în ultimul an și jumătate prin neprezentare la expertiză. Mulți sunt apți de muncă

EXCLUSIV Sute de pensionari pe caz de boală și-au pierdut pensia în ultimul an și jumătate prin neprezentare la expertiză. Mulți sunt apți de muncă
Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 11 iul 2019

Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM) evaluează anual mii de pensionari de invaliditate, iar verdictele medicilor institutului conduc la suspendarea plății pensiei în sute de cazuri. Doar în ultimul an și jumătate, aproape 800 de persoane și-au pierdut însă pensia prin simpla neprezentare la expertiză, relevă date Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La sfârșitul anului trecut figurau 543.159 de pensionari de invaliditate la nivel național, număr cu 6,7% mai mic decât în 2017 și echivalentul a 11,5% din totalul pensionarilor de asigurări sociale de stat, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Jumătate dintre pensionarii de invaliditate sunt încadrați în gradul III de invaliditate, caracterizat prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și cu posibilitatea prestării unei activități profesionale cu cel mult jumătate de normă. Aceștia sunt și ținta expertizelor anuale organizate de INEMRCM, deoarece au șansele cele mai mari de însănătoșire și reîncadrare în muncă. De altfel, numărul pensionarilor cu gradul III a scăzut în 2018 cu 7,4%.

Anul trecut, INEMRCM a convocat 4.490 de pensionari de invaliditate în vederea expertizei medicale a capacității de muncă. Dintre aceștia s-au prezentat la Institut doar 3.851, restul de 639 de persoane fiind propuse, ca pedeapsă, pentru suspendarea plății pensiei, potrivit datelor obținute de Profit.ro.

Guvernul a stabilit procedura prin care fondurile de pensii de la Pilonul II vor finanța proiecte în parteneriat public-privat.Teodorovici: Participarea la proiecte a fondurilor va fi în corelație cu cerințele de capitalizare CITEȘTE ȘI Guvernul a stabilit procedura prin care fondurile de pensii de la Pilonul II vor finanța proiecte în parteneriat public-privat.Teodorovici: Participarea la proiecte a fondurilor va fi în corelație cu cerințele de capitalizare

În prima jumătate a acestui an,  numărul pensionarilor pe caz de boală expertizați a scăzut cu peste 42%, fiind înaintate doar 1.465 de convocări, însă tot au existat 158 de persoane care nu s-au prezentat.

Sursele Profit.ro indică faptul că o parte însemnată din cei care se prezintă la expertizare sunt declarați apți de muncă și propuși pentru suspendarea plății pensiei de invaliditate.

„Numărul pensionarilor de invaliditate ce urmează a fi expertizați prin internare în cadrul institutului este variabil, în funcție de capacitatea de internare din cadrul secțiilor clinice ale INEMRCM, de numărul de zile de sărbătoare legală, sărbători religioase și zile libere acordate prin Hotărâre de Guvern, în care nu se lucrează, precum și de numărul solicitărilor de investigații și expertize adresate de instanțele judecătorești și Institutul Național de Medicină Legală «Mina Minovici» - București, în care instituția noastră este desemnată ca expert într-o cauză. La toate acestea se adaugă și persoanele care se prezintă pentru expertizare medicală fără convocare, numărul acestora fiind imprevizibil“, a declarat, pentru Profit.ro, Corina Grițac, directorul general al INEMRCM.

Administratorii de pensii private, aproape la unison: Fără modificarea cerințelor de capital, continuarea activității prezintă incertitudini semnificative CITEȘTE ȘI Administratorii de pensii private, aproape la unison: Fără modificarea cerințelor de capital, continuarea activității prezintă incertitudini semnificative

Ea spune că numărul mai mic de pensionari expertizați în 2019 se explică și prin reducerea numărului de pensionari de invaliditate la nivel național.

Dosarele medicale ale pensionarilor de invaliditate sunt propuse pentru verificare de cabinetele teritoriale de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă sau de medicii experți ai asigurărilor sociale din cadrul INEMRCM în urma acțiunilor de control.

Din 2010, Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă din cadrul Institutului are inclusiv competența de a propune sancționarea medicilor experți ai asigurărilor sociale pentru abateri privind nerespectarea criteriilor medicale și a normelor metodologice referitoare la încadrarea în grade de invaliditate. Decizia a fost luată de Guvern după ce s-a constatat că din 142.240 de dosare verificate până la acea dată, 1.711 persoane nu obținuseră pensia în mod legal.

Piața asigurărilor a crescut cu aproape 7% CITEȘTE ȘI Piața asigurărilor a crescut cu aproape 7%

Pensia medie lunară a pensionarilor de invaliditate este de 627 de lei, în ușoară creștere de la 604 lei, cât era media anului 2017, potrivit INS. Pensionarii cu gradul III de invaliditate au o pensie medie lunară de 637 de lei. În fiecare lună, pensionarii pe caz de boală din România primesc circa 878 milioane de euro.

Cei mai mulți pensionari de invaliditate provin din București, unde sunt înregistrate circa 53.000 de persoane, urmat de cei din Bihor, unde sunt circa 27.000 de persoane, și Prahova, cu circa 20.000 de pensionari pe caz de boală. În cazul pensionarilor de invaliditate încadrați în gradul III, județele cu cele mai multe persoane sunt București, Bihor și Mureș.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensionari pe caz de boala
pensie de invaliditate
inemrcm
institutul național de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă