Ministrul Finanțelor: Naționalizarea pensiilor private nu s-a discutat nici măcar în lift la MFP

Ministrul Finanțelor: Naționalizarea pensiilor private nu s-a discutat nici măcar în lift la MFP
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 apr 2017

Intervenția dură a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în cazul subiectului naționalizării fondurilor private de pensii, în care fondul NN Pensii a fost amendat, a fost una necesară, în contextul în care acest scenariu nu a fost discutat ”nici în lift la Ministerul de Finanțe”, a declarat ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, în cadrul emisiunii ”În fața ta”, difuzată duminică, la Digi24.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La mijlocul lunii aprilie, ASF a decis sancționarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amendă de 750.000 lei, reprezentând 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amendă aplicată de ASF de la înființare, din cauza mesajului trimis clienților, legat de naționalizarea fondurilor de pensii private. În plus, ASF a decis retragerea autorizației directorului general Raluca Țintoiu.

Vasile Ștefan a declarat că îi este greu să se pronunțe dacă decizia ASF a fost una corectă, dar era necesară o intervenție dură în acest caz.

EXCLUSIV Surprize în culisele celei mai mari amenzi din istoria ASF: votul pentru amendarea NN Pensii, influențat decisiv de o persoană venită special din concediu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surprize în culisele celei mai mari amenzi din istoria ASF: votul pentru amendarea NN Pensii, influențat decisiv de o persoană venită special din concediu

”Cu siguranță era necesară intervenția ASF într-o manieră foarte dură. Ce s-a întâmplat este fără precedent. Atunci când reprezentantul unei astfel de entități, care administrează resursele cetățenilor, transmite către cetățeni un mesaj de neîncredere în produsul respectiv, mesaj care pune semnul întrebării asupra siguranței deținerii lui, dat în administrare acelei entități, este fără precedent”, a declarat Ștefan, citat de News.ro.

Întrebat asupra posibilității ca scenariul naționalizării pensiilor private să vină chiar dinspre Ministerul Finanțelor, Ștefan a negat vehement.

”Este aberant. Nu s-a discuta nici în lift la Ministerul de Finante, sau în alte lifturi de la Parlament, despre un astfel de scenariu. Eu cred că cineva… Nu știu ce a urmărit”, a afirmat ministrul.

EXCLUSIV Asociația Participanților la fondurile pensii, document către ASF: Reacția în cazul NN Pensii este disproporționată. Abia gravitatea amenzii este cea care erodează încrederea CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asociația Participanților la fondurile pensii, document către ASF: Reacția în cazul NN Pensii este disproporționată. Abia gravitatea amenzii este cea care erodează încrederea

Ștefan a subliniat că acest scenariu nu s-a luat în calcul sub nicio formă și nu există nicio rațiune economică pentru o astfel de măsură, în condițiile în care pilonul II de pensii realizează un randament foarte bun.

La începutul lunii aprilie, prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a declarat că Guvernul ia în calcul naționalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar, lucru care ar duce, spune el, la înjumătățirea pensiei în anul 2040.

Administratorul NN Pensii, sancționat de ASF cu 750.000 lei (1% din capital), cea mai mare amendă din istoria ASF. Directorul NN, fără autorizație și amendă de 100.000 lei, în scandalul naționalizării pensiilor. Control la BCR Pensii CITEȘTE ȘI Administratorul NN Pensii, sancționat de ASF cu 750.000 lei (1% din capital), cea mai mare amendă din istoria ASF. Directorul NN, fără autorizație și amendă de 100.000 lei, în scandalul naționalizării pensiilor. Control la BCR Pensii

Ulterior, NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din România, și-a anunțat clienții că, în ultimele săptămâni, ar fi existat discuții în spațiul public privind o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le recomandă să se informeze despre contextul pieței.

viewscnt
Afla mai multe despre
mfp
pensii private
nationalizare