Ținta Allianz-Țiriac Asigurări - vrea să vândă polițe de peste 3 miliarde de lei în 2025. Cât a plătit grupul german Allianz pentru preluarea Gothaer România, fără alte plăți asumate

Ținta Allianz-Țiriac Asigurări - vrea să vândă polițe de peste 3 miliarde de lei în 2025. Cât a plătit grupul german Allianz pentru preluarea Gothaer România, fără alte plăți asumate
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 16 aug 2022

Allianz-Țiriac Asigurări are ca obiectiv, până la finele anului 2025, depășirea pragului de 3 miliarde de lei venituri din prime subscrise, de la 2,035 miliarde de lei în 2021.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Strategia de dezvoltare a Allianz-Țiriac pe termen lung țintește un portofoliu de asigurări de peste 3 miliarde de lei prime brute subscrise, care să deservească peste 1,6 milioane de clienți până în 2025 (de la peste 1 milion la finele anului 2021 - n.r.). În cadrul acestui plan de dezvoltare sunt prevăzute atât măsuri pentru o creștere organică, cât și pentru o crește anorganică.

Allianz-Țiriac Unit Asigurări (fosta Gothaer Asigurări - n.r.) este o societate care activează în domeniul asigurărilor, care a fost achiziționată în proporție de 100% de grupul Allianz, respectiv o participație de 99,9987% din capitalul social al Allianz - Țiriac Unit a fost achiziționat de către Allianz-Țiriac Asigurări, la prețul de 342.864,35 euro și o participație de 0,0013% de către Allianz Holdingeins GmbH, la prețul de 11,31 euro", conform documentului analizat de Profit.ro.

O publicație din Germania afirma, la momentul tranzacției, că "Gothaer primește doar 1 euro ca preț de achiziție și trebuie să suporte poveri vechi ca reasigurător".

Achiziția a fost aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la finele lunii noiembrie 2021, iar o lună mai târziu Allianz - Țiriac Asigurări a fost aprobat ca acționar semnificativ direct la societatea Allianz - Țiriac Unit.

La finele anului 2021, subscrierile Allianz - Țiriac Unit au însumat 90 milioane de lei.

Frigoglass obține despăgubiri totale de 62 milioane euro pentru fabrica din Timișoara distrusă în incendiu CITEȘTE ȘI Frigoglass obține despăgubiri totale de 62 milioane euro pentru fabrica din Timișoara distrusă în incendiu

"Achiziția Allianz - Țiriac Unit de către Allianz-Țiriac a reprezentat o investiție strategică care ajută Allianz-Țiriac să își atingă obiectivele de dezvoltare pe termen lung, consolidând astfel poziția grupului Allianz pe piața de asigurări din România, prin creșterea bazei de clienți și implicit a primelor subscrise și cotei de piață. (...) Fuziunea va asigura creșterea eficienței administrării portofoliilor celor două societăți datorită sinergiilor, prin reducerea costurilor operaționale și reducerea costurilor de administrare ale portofoliului. Aceste sinergii vor conduce la o creșterea profitabilității celor două portofolii și la înregistrarea unei pierderi mai mici, de aproximativ 1,4 milioane de euro în anul 2023 (la nivelul Allianz - Țiriac Unit - n.r.), de la o pierdere actuală de 5,1 milioane de euro.

Din perspectiva cotei de piață, această tranzacție va îmbunătății poziția Allianz-Țiriac în piața de asigurări generale cu aproximativ 1%, având oportunitatea de a crește pe liniile de afaceri profitabile, precum CASCO și asigurări de bunuri, în concordanță cu strategia Allianz-Țiriac. Odată cu absorbirea Allianz - Țiriac Unit, Allianz-Țiriac va beneficia de noi resurse financiare, de o bază declienți extinsă și de experiența profesională a experților din cele două societăți fuzionate, aspecte care se vor reflecta în mod pozitiv atât asupra poziției financiare a societății absorbante, cât și asupra clienților Allianz -Țiriac Unit", se arată în document.

Fuziunea a fost motivată de crearea unei singure entități juridice, simplificarea structurii de grup, consolidarea poziției grupului Allianz pe piața de asigurări din România, eficientizarea actului de decizie managerială și simplificarea proceselor privind controlul și raportarea pe toate liniile de afaceri și în ceea ce privește raportările financiare.

Pe o piață puternic zdruncinată de probleme din ultimii ani, ASF se pregătește să analizeze contractele de reasigurare pe segmentul RCA, după ce a constatat că unele dintre acestea conțin clauze care diminuează riscurile preluate CITEȘTE ȘI Pe o piață puternic zdruncinată de probleme din ultimii ani, ASF se pregătește să analizeze contractele de reasigurare pe segmentul RCA, după ce a constatat că unele dintre acestea conțin clauze care diminuează riscurile preluate

"Procedurile de raportare (contabile și fiscale) față de autoritățile române vor deveni mai simple, prin conceperea lor unitară, ducând la eliminarea consumului de timp și diminuarea costurilor, reducerea costurilor administrative. Prin fuziune se vor aduce Allianz-Țiriac, în calitate de societate absorbantă, economii substanțiale, prin reducerea structurilor paralele administrative și de management, reducerea costurilor operaționale, precum și a celor de administrare a portofoliului, armonizarea politicilor și metodelor contabile, creșterea eficienței în ceea ce privește alocarea resurselor prin consolidarea celor două entități într-o singură unitate administrativă, îmbunătățirea poziției Allianz-Țiriac în piața de asigurări generale cu aproximativ 1% și creșterea pe linii de afaceri, elaborarea unei strategii comune și coerente de dezvoltare și creșterea valorii societății absorbante, în beneficiul acționarilor", se mai arată în document.

Fuziunea dintre Allianz-Țiriac și Allianz - Țiriac Unit va deveni efectivă din punct de vedere juridic la data de 31.12.2022, sub condiția aprobării de către instanța competentă a operațiunii până la această dată, și,dacă nu se îndeplinește această condiție, data efectivă a procesului va fi ultima zi din luna în care instanța competentă a constatat legalitatea operațiunii, respectiv a aprobat operațiunea.

Grupul financiar german Gothaer a intrat pe piața din România în octombrie 2012, prin preluarea a 67% din capitalul social al Platinum Asigurări (fostă Clal Asigurări).

Acțiunile au fost vândute de Constantin Toma, fost director general al Omniasig și președinte CA al companiei, și Efraim Naimer, membru CA.

Ulterior, pachetul de acțiuni deținut de cei doi administratori a scăzut de la 33% la 17,7%, în urma infuziilor de capital realizate de Gothaer.

Hidroelectrica vrea să cumpere asigurări de sănătate pentru angajați. Șase oferte CITEȘTE ȘI Hidroelectrica vrea să cumpere asigurări de sănătate pentru angajați. Șase oferte

În februarie 2014, grupul german a anunțat că își va majora participația la subsidiara din România de la 82,3% la 100%, prin preluarea acțiunilor controlate de Toma și Naimer, care mai dețineau fiecare câte 8,85% din titluri.

Patru ani mai târziu, în decembrie 2018, Gothaer anunță o "reașezare ordonată a activităților din România", într-o strategie ce urmează să fie detaliată în primul trimestru al anului 2019.

La finele anului 2020, Gothaer a anunțat că subsidiara din România va fi vândută grupului Allianz.

Allianz-Țiriac Asigurări a ocupat locul doi la finele anului 2021 după nivelul primelor subscrise, conform datelor ASF.

Compania are un capital social de 94,4 milioane de lei și este este controlată de Țiriac Asset Holdings Limited - 44,79027%, Allianz Holdings Eins GmbH - 52,1645%, Gavril mureșan - 0,31273% și Cristian Constantinescu - 2,7325%.

viewscnt
Afla mai multe despre
allianz-țiriac asigurări
gothaer
fuziune