ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei confirmă Profit.ro – bailout pentru asigurătorii de credit comercial. Garanții de stat pentru factoring, scontare și leasing

ULTIMA ORĂ Planul de relansare a economiei confirmă Profit.ro – bailout pentru asigurătorii de credit comercial. Garanții de stat pentru factoring, scontare și leasing
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 iul 2020

Planul național de investiții și relansare economică elaborat de Guvernul PNL Orban, care va fi prezentat astăzi oficial în prezența președintelui Klaus Iohannis, confirmă informațiile transmise anterior în exclusivitate de Profit.ro, respectiv pregătirea unei scheme de ajutor de stat prin care să se garanteze 80% din despăgubirile pe care societățile ce asigură credite comerciale le-ar datora clienților asigurați pentru neîncasarea facturilor la timp, pentru evitarea unui blocaj al creditului comercial între firmele din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cum va fi relansată economia, puternic afectată după criza COVID-19, și ce se va întâmpla pe piața bancară, precum și cu fondurile de investiții și cele de pensii, bursa și societățile de asigurări va fi detaliat suplimentar de cei mai importanți jucători în domeniu la Videoconferința - 
Profit.ro Financial Forum 

„Finanțăm repornirea economiei“. Detalii pot fi aflate AICI

Astfel, documentul citat, cu investiții promise de 100 miliarde euro pe 10 ani, analizat acum de Profit.ro, menționează o schemă de garantare privind asigurarea creditului comercial (furnizor).

INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării” CITEȘTE ȘI INTERVIU Andreea Niculae, Accenture România: “De departe, cel mai mare și mai complex impact al COVID-19 pentru bănci va fi asupra managementul creditării”

"Prin acest program se urmărește stimularea expunerii la risc a asigurătorilor și facilitarea accesului companiilor la asigurarea creditului comercial. În cazul unei pierderi, suma plătită de către Ministerul Finanțelor Publice  reprezintă 80% din suma neîncasată/nerecuperată de asigurător. Plafon alocat: 1 mld. lei", se arată în planul Guvernului.

Beneficiari direcți principali ar fi, însă, doar trei asigurători de credit comercial– Coface, Euler Hermes și Atradius – care au doar câteva mii de clienți mari în România, și reasigurătorii lor străini, în locul cărora contribuabilii români ar prelua obligațiile de despăgubire, după cum a arătat pe larg Profit.ro.

FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare CITEȘTE ȘI FOTO FREEDOM: Cum te îmbraci în evadare

Planul de relansare al Guvernului mai include un program de garantare a finanțărilor de tip factoring cu regres și scontarea efectelor de comerț. Este vorba despre acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele pe termen scurt acordate întreprinderilor mici și mijlocii a căror valoare se stabilește prin corelare cu valoarea finanțărilor de tip factoring/operațiuni de scontare.

"Valoarea unei  facilități de factoring acordate IMM-ului aderent pe un debitor cedat este de maximum 500.000 lei. Plafoane alocate: 1,5 mld. lei/factoring; 1,5 mld. lei/scontare", se precizează în documentul citat.

Progrese în reglementarea recunoașterii faciale CITEȘTE ȘI Progrese în reglementarea recunoașterii faciale

Planul cuprinde și un program de garantare a leasing-ului de echipamente și utilaje.

"Obiectiv: garantare a leasing-ului pentru IMM-urile care optează pentru o  finanțare non-bancară. Vor fi acordate finanțări până la o limită maxima de 5.000.000 lei/ beneficiar, garantate în limita unui plafon de garantare în valoare de 1,5 miliarde lei", promite Executivul.

Videoconferinta, transmisă în direct și la Profit TV, este organizată cu sprijinul: Bursa de Valori București, CEC Bank, Depozitarul Central, Fan Courier, Groupama Asigurari, ING Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Roca Investments, Sif Banat-Crisana și Sif Muntenia.

viewscnt
Afla mai multe despre
schema garantare asigurari credit comercial
schema garantare factoring scontare
schema garantare leasing
plan de relansare a economiei