Banca Angliei a anunțat noi măsuri pentru a asigura stabilitatea financiară în Regatul Unit și a tempera turbulențele de pe piață

Banca Angliei a anunțat noi măsuri pentru a asigura stabilitatea financiară în Regatul Unit și a tempera turbulențele de pe piață
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 oct 2022

Banca Angliei a anunțat noi măsuri pentru a asigura stabilitatea financiară în Regatul Unit, pe lângă intervenția sa pe piața obligațiunilor cu termen lung, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comitetul de Stabilitate Financiară a Băncii a anunțat pe 28 septembrie un program de achiziții de urgență, de două săptămâni, pentru obligațiuni guvernamentale ale Marii Britanii pe termen lung – cunoscute sub numele de ”gilts” – pentru a restabili ordinea pe piețe și pentru a proteja fondurile de investiții bazate pe răspundere (LDI) de colapsul iminent, scrie News.ro.

Statul german va plăti factura la gaze pe luna decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii CITEȘTE ȘI Statul german va plăti factura la gaze pe luna decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii

Banca centrală a anunțat luni că va introduce măsuri suplimentare pentru a asigura ”încheierea ordonată” a schemei sale de achiziții pe 14 octombrie, inclusiv creșterea dimensiunii licitațiilor sale zilnice, pentru a permite achizițiilor de obligațiuni guvernamentale înainte de termenul limită de vineri.

”Până în prezent, banca centrală a desfășurat 8 licitații zilnice, oferindu-se să cumpere până la 40 de miliarde de lire sterline și a făcut achiziții de obligațiuni în jur de 5 miliarde de lire sterline. Banca este pregătită să desfășoare această capacitate neutilizată pentru a crește dimensiunea maximă a celor cinci licitații rămase peste nivelul actual de până la 5 miliarde de lire sterline în fiecare licitație”, a spus instituția în anunțul de luni.

Limita de licitație va fi confirmată în fiecare dimineață la ora locală 9 a.m., iar pentru luni a fost stabilită la 10 miliarde de lire sterline (11 miliarde de dolari).

Banca va lansa, de asemenea, o Facilitate Temporară de Recuperare a Garanțiilor Extinse (TECRF), care va permite băncilor să ușureze presiunile de lichiditate asupra fondurilor clienților implicați în volatilitatea recentă a pieței.

În urma creșterii fără precedent de luna trecută a randamentelor gilt-urilor, LDI-urile – care dețin cantități substanțiale de obligațiuni și sunt deținute în principal de scheme de pensii cu salariul final – au primit apeluri în marjă de la creditori.

Un apel în marjă este o cerere din partea brokerilor de a crește capitalul propriu într-un cont, atunci când valoarea acestuia scade sub valoarea cerută de broker.

TECRF va permite băncilor să desfășoare ceea ce Banca a numit ”operațiuni de asigurare a lichidității”, care vor dura dincolo de termenul limită de vineri și vor ușura presiunile asupra fondurilor LDI ale clienților.

”În cadrul acestor operațiuni, banca centrală va accepta garanții eligibile în cadrul Cadrului Monetar Sterling (SMF), inclusiv gilts indexate, precum și o gamă mai largă de garanții decât cele eligibile în mod normal în cadrul SMF, cum ar fi garanțiile pentru obligațiuni corporative”, a spus banca.

În al treilea rând, banca a spus că va fi pregătită să-și utilizeze operațiunile obișnuite de repo pe termen lung indexate în fiecare marți – care le permit participanților de pe piață să împrumute rezerve de numerar ale BOE timp de șase luni în schimbul unor active mai puțin lichide – pentru a reduce și mai mult presiunile de lichiditate asupra fondurilor LDI.

Această facilitate permanentă va oferi băncilor lichiditate suplimentară împotriva garanțiilor eligibile ale SMF, inclusiv a gilt-urilor indexate, și astfel va sprijini împrumuturile acestora către contrapărțile LDI”, a spus Banca.

VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Bursele vor fi foarte reactive la piața muncii. În energie posibil să mai fie nevoie să se lucreze la optimizarea și la crearea unei structuri mai uniformizate CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Bursele vor fi foarte reactive la piața muncii. În energie posibil să mai fie nevoie să se lucreze la optimizarea și la crearea unei structuri mai uniformizate

”Lichiditatea este disponibilă și prin noua facilitate permanentă de repo pe termen scurt a băncii, lansată săptămâna trecută, care oferă o cantitate nelimitată de rezerve la cursul băncii în fiecare joi.”

Creșterea fără precedent a randamentelor obligațiunilor, care a venit pe fondul anunțurilor controversate ale noului guvern de politică fiscală din 23 septembrie, a determinat personalul Băncii Angliei să lucreze în noaptea de dinaintea lansării planului său de salvare pe 28 septembrie.

Banca a dezvăluit săptămâna trecută că unele fonduri LDI au fost la câteva ore distanță de o prăbușire în dimineața următoare, ceea ce ar fi provocat unde de șoc în economia Marii Britanii.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
financiar