Banca italiană Monte dei Paschi efectuează un schimb de acțiuni cu obligațiuni, pentru atragerea de capital

Banca italiană Monte dei Paschi efectuează un schimb de acțiuni cu obligațiuni, pentru atragerea de capital
scris 28 nov 2016

Banca italiană Monte dei Paschi di Siena a obținut acordul autorității de reglementare Consob pentru un schimb de acțiuni cu obligațiuni, care se va desfășura de luni până vineri inclusiv, esențial pentru planul de majorare a capitalului cu 5 miliarde de euro, relatează Reuters.

În cadrul acestui schimb, deținătorii de acțiuni vor putea să le schimbe cu obligațiuni emise de instituția financiară, scrie News.ro.

Testele de stres publicate în iulie de Banca Centrală Europeană (BCE) au arătat că Monte dei Paschi este cea mai vulnerabilă bancă din Europa și are nevoie de majorarea capitalului pentru a putea funcționa în continuare.

Monte dei Paschi este a treia mare bancă din Italia și cea mai veche instituție financiară din lume aflată în activitate.

Planul de majorare a capitalului Monte dei Paschi riscă să eșueze dacă premierul Renzi va fi înfrânt în referendumul constituțional din 4 decembrie, rezultat care ar putea duce la demisia guvernului și la instabilitate politică.

Eșecul recapitalizării riscă să aibă un efect de domino în sectorul bancare italian în care alte șapte bănci ar putea avea nevoie de capital suplimentar pentru a continua operațiunile.

Schimbul de acțiuni cu obligațiuni implică 10 tipuri de obligațiuni subordonate, cu o valoare numinală de 4,3 miliarde de euro.

Statul deschide o platformă online de comparare a comisioanelor bancare CITEȘTE ȘI Statul deschide o platformă online de comparare a comisioanelor bancare

Monte dei Paschi estimează că prin acest schimb poate obține 1 miliard de euro, reducând mărimea unei emisiunii de acțiuni, care deocamdată nu a atras interesul investitorilor.

Acțiunile Monte dei Paschi au scăzut luni cu 12%, înainte de a fi suspendate de la tranzacționare.

viewscnt
Afla mai multe despre
monte dei paschi