Banca Națională a Elveției a revenit pe profit în primul trimestru din acest an

Banca Națională a Elveției a revenit pe profit în primul trimestru din acest an
scris 28 apr 2016

Banca Națională a Elveției (SNB) a raportat joi un profit net de 5,7 miliarde franci (5,9 miliarde de dolari) pe primul trimestru, ca urmare a creșterii valorii rezervelor sale de aur și a pozițiilor valutare, informează Dow Jones Newswires.

Comparativ, în primele trei luni ale anului trecut, Banca Națională a Elveției a înregistrat pierderi trimestriale record de 30 de miliarde de franci după ce renunțarea la cursul minim de schimb, de 1,20 franci pentru un euro, a dus la aprecierea francului elvețian în raport cu moneda euro.

În schimb, în primul trimestru din 2016 stocurile de aur ale SNB au generat o plus valoare de 4,1 miliarde de franci în timp ce câștigurile realizate de pe urma pozițiilor în valută s-a ridicat la 1,2 miliarde franci. Banca Națională a Elveției a profitat de creșterea cotației aurului, la finele lunii martie un kilogram de aur fiind cotat la 38.091 franci, față de 34.103 franci la finele lui 2015.

"Rezultatele SNB depind de evoluția piețelor de aur, valută și capital și în consecință este dificil de tras concluzii cu privire la rezultatele anuale", a precizat instituția într-un comunicat de presă.

La fel ca și majoritatea băncilor centrale, Banca Națională a Elveției are drept sarcină principală asigurarea stabilității prețurilor și nu este obligată să facă profit. Însă legal, SNB are statutul unei corporații în care majoritatea acțiunilor sunt deținute de Guvernul federal elvețian și cele 26 de cantoane. Există, de asemenea, aproximativ 2.000 de investitori privați care primesc dividende dar care beneficiază de drepturi de vot extrem de limitate.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
banca nationala a elvetiei