77 de bănci au rămas fără licențe anul acesta, în Rusia

77 de bănci au rămas fără licențe anul acesta, în Rusia
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 oct 2015

Banca Centrală a Rusiei a revocat anul acesta licențele a 77 de bănci, iar sistemul bancar rus este sub presiune în urma introducerii normelor Basel III, a afirmat președintele Sberbank, German Gref, la o întâlnirii cu investitorii, în Londra, transmite Itar Tass. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

'Banca Centrală a Rusiei revocă licențele a două - trei bănci pe săptămână. Anul acesta, 77 de bănci și-au pierdut licențele. Suntem sub presiune în urma introducerii Basel III, a declarat șeful celui mai mare credit rus. 

Marți, Banca Centrală a Rusiei a aprobat lista celor zece bănci de importanță sistemică care se vor confrunta cu cerințe mai ridicate privind capitalul, conform normelor Basel III. Lista include: UniCredit Bank, Gazprombank, VTB, Alfa Bank, Sberbank, Otkritie Bank, Rosbank, Promsvyazbank, Raiffeisenbank și Russian Agricultural Bank. 

Normele Basel III, elaborate după izbucnirea crizei financiare, vizează mai ales consolidarea fondurilor proprii ale băncilor, precum și rezervele lor de lichidități pentru a limita riscurile de faliment și a evita noi crize. Ele prevăd impunerea pentru instituțiile bancare a unei rate de fonduri proprii de 8%, până la finalul lui 2018. Cele zece bănci dețin peste 60% din totalul activelor din sectorul bancar rusesc, a anunțat Banca Centrală a Rusiei. 

În ultimele luni, unele instituții financiare importante și-au redus prezența în Rusia, inclusiv Deutsche Bank, BNP Paribas SA și Munich Re. O depreciere semnificativă a rublei, extinderea sancțiunilor impuse Rusiei și prețul scăzut al țițeiului au adâncit declinul economiei ruse. Indicele bursier RTS a scăzut anul acesta cu 18%, ceea ce i-a determinat pe unii investitori să renunțe la activele deținute în Rusia. 

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a redus, de asemenea, investițiile în Rusia. Instituția și-a vândut participația deținută la compania de utilități Enel Rusia și și-a redus participația deținută la retailerul rus Lenta Ltd. 

Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară a anunțat luna trecută că toate cele 100 de bănci mai mari din întreaga lume îndeplinesc noile norme mai dure de capital convenite după criza financiară și sunt aproape de îndeplinirea noilor norme în materie de lichiditate. Normele Basel III stipulează că băncile trebuie să dețină o rezervă de obligațiuni, denumită rată de acoperire a lichidității (LCR), în ideea de a rezista timp de o lună la șocurile de pe piață fără ajutor extern. Norma privind LCR a început să fie introdusă de la 1 ianuarie 2015 și va fi majorată treptat până în 2019. 

Potrivit Comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară, în luna iunie 2014, cele mai mari 100 de bănci aveau un LCR mediu de 125%, peste nivelul mediu. Normele Basel III vizează mai ales consolidarea fondurilor proprii ale băncilor precum și rezervele lor de lichidități, pentru a limita riscurile de faliment și a evita noi crize.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
banci
criza
licente