Acord semnat: OTP cumpără o nouă subsidiară a Societe Generale

Acord semnat: OTP cumpără o nouă subsidiară a Societe Generale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 feb 2019

Grupul bancar francez Societe Generale, proprietarul BRD, a semnat un acord privind vânzarea subsidiarei din Republica Moldova, Mobiasbancă Societe Generale, către rivalul ungar OTP, confirmând informațiile apărute anterior în presă.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Societe Generale estimează că vânzarea participației de 87,85% deținută la Mobiasbancă va avea un efect pozitiv de aproximativ 1 punct de bază asupra Ratei Fondurilor Proprii de gradul 1 (Tier 1), iar activele ponderate la risc ale grupului se vor reduce cu aproximativ 400 milioane de euro.

Totodată, tranzacția va avea un impact negativ de aproximativ 28 milioane de euro asupra venitului grupului din ultimul trimestru al anului trecut, impact înglobat în cheltuielile excepționale de circa 240 milioane de euro dezvăluite anterior de grup.

Moldova vinde o participație majoritară la Moldindconbank, a doua mare bancă de peste Prut. Un holding bulgar, potențial cumpărător. A 3-a bancă moldovenească de importanță sistemică vândută după un puternic scandal CITEȘTE ȘI Moldova vinde o participație majoritară la Moldindconbank, a doua mare bancă de peste Prut. Un holding bulgar, potențial cumpărător. A 3-a bancă moldovenească de importanță sistemică vândută după un puternic scandal

Cu o cotă de piață de 13,3%, Mobiasbancă este a patra cea mai mare bancă comercială din Republica Moldova. Tranzacția ar urma să fie finalizată în următoarele luni, sub rezerva obținerii autorizațiilor din partea autorităților de reglementare.

Vânzarea subsidiarei moldovenești se înscrie în strategia Societe Generale privind concentrarea pe piețele-cheie și are loc la câteva luni după ce francezii au renunțat la subsidiarele din Serbia, Albania și Bulgaria, cumpărate tot de OTP.

Grupul ungar, aflat în plin proces de expansiune în regiunea Europei Centrale și de Est, a încercat anterior să cumpere și Banca Românească, însă tranzacția a fost blocată de Banca Națională a României (BNR).

”Prin vânzarea Mobiasbancă, Societe Generale face un pas înainte în planul său strategic, prin optimizarea alocării capitalului propriu și concentrarea activităților sale internaționale de retail banking în zonele unde dispune de dimensiuni mari și sinergii cu potențial înalt”, a declarat Philippe Heim, directorul general adjunct al Groupe Societe Generale, responsabil pentru activitatea Internațională de Retail Banking, Servicii Financiare și Asigurări.

Pe lângă acordul de vânzare a Mobiasbancă, Societe Generale și OTP au semnat un acord de cooperare în țările unde sunt prezente, care cuprinde prestarea serviciilor reciproce în diverse domenii de activitate -  investiții bancare, piețe de capital, finanțare, gestiunea numerarului și a lichidității. Ungaria face parte din acest acord de cooperare, iar Bulgaria și Croația se vor alătura curând, potrivit celor două bănci.

Albania, Serbia și Moldova vor fi parte a acordului după finalizarea preluării subsidiarelor Societe Generale din aceste țări de către OTP.

viewscnt
Afla mai multe despre
societe generale
mobiasbanca
otp
achizitie
acord
cumparare