Acționarii minoritari ai UniCredit au liber la marcarea pierderilor

Acționarii minoritari ai UniCredit au liber la marcarea pierderilor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 mar 2016

UniCredit Bank Austria lansează o ofertă pentru foștii acționari ai băncii lui Țiriac. La prețul de ofertă de 17,54 euro/acțiune, cei care au intrat în acționariatul societății la începutul anilor '90 ies în pierdere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

UniCredit lansează o ofertă și pentru acționarii minoritari ai UniCredit Bank România după ce în vara trecută i-au asigurat ieșirea din acționariat lui Ion Țiriac. În detaliile oferite de centrul media al băncii pentru acționarii care își pot exercita opțiunea până la data de 12 august nu este indicat prețul la care a vândut fondatorul principal, deși aceasta este una dintre întrebările frecvente din piață. "UniCredit Bank Austria și Țiriac Holdings, care au fost părți ale acestui acord, au convenit să nu dezvăluie prețul de vânzare sau oricare alte detalii privind această tranzacție", este răspunsul băncii.

Prețul nenegociabil oferit acționarilor mintoritari este de 17,54 euro/acțiune și urmează să fie plătit de UniCredit Bank Austria, UniCredit România fiind doar agent de plată. "Prețul ofertei se încadrează în prețul pieței stabilit în conformitate cu criteriile generale de evaluare, pe baza unei evaluări externe", este răspunsul sec al instituției de credit.

Un investitor care urmează să-și facă exitul în această ofertă a declarat, însă, pentru Profit.ro că este vorba despre valoarea contabilă. Având în vedere că Banca Transilvania (TLV) și BRD Groupe Societe Generale (BRD) se tranzacționează la niveluri de 1,1-1,2 ale indicatorului P/Bv, care raportează prețul acțiunii la valoarea contabilă, el spune că oferta ar fi putut să fie mai sus.

Intrând acum 6 ani la un preț cu discount, el marchează profit și nu este nemulțumit. Pentru cei care au pornit la drum alături de Țiriac este, însă, dureros pentru că iau pierderi. Cu banii cu care fondatorii au cumpărat pachetul minim se putea cumpăra atunci un apartament cu 2 camere în București; acum, la prețul oferit de UniCredit, nu iau mai mult de 1.700 de euro, calculat în valoare netă, ne spune investitorul.

El însuși știe un caz al unei persoane care a avut o sumă de bani și cu care aceasta a făcut două achiziții de valoare egală: un pachet de acțiuni la banca lui Țiriac și un apartament de 4 camere în Bacău. Acum plasamentul imobiliar valorează de peste 30 de ori mai mult.

Operațiunile succesive de piață derulate de Țiriac la banca sa i-au diluat pe fondatori care au rămas captivi preț de un sfert de veac într-o bancă fără a fi părtași la povestea de creștere a acesteia. Ei deveniseră deja nerelevanți la tranzacția care a adus ca acționar majoritar partenerul străin, în prezent UniCredit.

Instituția de credit italo-austriacă și-a onorat obligația de a face ofertă pentru toți acționarii, însă pentru minoritari vine prea târziu. Oportunitatea de piață este pentru ei numai una de a marca pierderi.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
unicredit
ion tiriac
banca
oferta
actionari
banca transilvania
brd