ANAF vine cu noul sistem de poprire bancară de la 15 iunie, dată până la care acestea sunt suspendate. Lucrează la acest mecanism de un an

ANAF vine cu noul sistem de poprire bancară de la 15 iunie, dată până la care acestea sunt suspendate. Lucrează la acest mecanism de un an
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 mai 2020

ANAF va relua popririle bancare de la 15 iunie cu un nou sistem electronic, care va permite ridicarea rapidă a popririi după ce statul a recuperat suma datorată, urmând ca debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede. Autoritățile au decis, în contextul măsurilor luate în contextul epidemiei de coronavirus, să suspende executarea silită prin poprire pentru creanțe bugetare, cu excepția executărilor silite pentru creanțe stabilite prin hotărâri judecătorești în materie penală. Această facilitate expiră la 30 de zile de la ridicarea stării de urgență, astfel că, de pe 15 iunie, ANAF ar urma să reia popririle pe conturi.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Noul mecanism ar trebui să asigure evitarea situației de pînă la momentul suspendării popririlor, în care fiecare instituție de credit virează sumele pentru care au fost înființate popriri bancare, fără a avea cunoștință de cele deja virate de către celelalte instituții de credit, ceea ce conduce în multe situații la blocarea/virarea sumelor existente în conturile debitorilor peste sumele înscrise în adresa de înființare a popririi.

"În vederea implementării sistemului electronic de poprire a conturilor bancare s-a aprobat înființarea organului de executare silită pentru îndeplinirea unor acte de executare silită prin procese electronice masive și s-a reglementat stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora. Implementarea va fi finalizată la împlinirea termenului de 30 de zile de la încetarea stării de urgență. De asemenea, au fost adoptate reglementările necesare astfel încât poprirea să fie ridicată la îndestularea sumei poprite, iar debitorului să-i fie eliberate conturile cât mai repede", potrivit unui document guvernamental analizat de Profit.ro.

EXCLUSIV Circa 3.600 de români au obținut credite Prima Casă în primul trimestru, deși plafonul de garantare a fost distribuit spre final de februarie. „Programul se derulează în aproximativ același ritm ca până acum.“ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Circa 3.600 de români au obținut credite Prima Casă în primul trimestru, deși plafonul de garantare a fost distribuit spre final de februarie. „Programul se derulează în aproximativ același ritm ca până acum.“

Trebuie precizat că această măsură pentru eliminarea abuzului legat de popriri este mult întârziată. ANAF lucrează încă din vara anului trecut la acest proiect. ANAF a anunțat anul trecut și dezvoltarea un sistem informatic “e-Popriri”.

Recent, în aprilie, ANAF a anunțat modificarea formularelor pentru a asigura funcționarea noului sistem de poprire.

Începand din iunie 2017, actele de executare silită privind înființarea și ridicarea popririlor bancare se comunică instituțiilor de credit, printr-un mecanism de comunicare masivă a acestora, sens în care a fost pusă la dispoziția instituțiilor de credit, de către ANAF, o platformă de pe care se descarcă de către comunitatea bancară fișierele aferente.

Deși a fost implementat acest mecanism, disponibilitățile bănești ale debitorilor sunt afectate, întrucât fiecare instituție de credit virează sumele pentru care au fost înființate popriri bancare, fără a avea cunoștință de cele deja virate de către celelalte instituții de credit, ceea ce conduce în multe situații la blocarea/virarea sumelor existente în conturile debitorilor peste sumele înscrise în adresa de înființare a popririi.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
banci
conturi
popriri