Banca Transilvania, pe profit în creștere grație scăderii costurilor cu provizioanele de risc. Anul trecut, banca scotea din bilanț credite neperformante de 1,7 miliarde lei

Banca Transilvania, pe profit în creștere grație scăderii costurilor cu provizioanele de risc. Anul trecut, banca scotea din bilanț credite neperformante de 1,7 miliarde lei
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 nov 2017

Profitul net al Băncii Transilvania este de 780 milioane lei după primele nouă luni din acest an, în creștere cu 18,7% față de aceași perioadă din 2016. Banca înregistrează venituri operaționale în scădere și cheltuieli în creștere, astfel că profitul net mai mare a fost asigurat de reducerea cu peste 90% a provizioanelor pentru credite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grupul Financiar Banca Transilvania (al doilea ca dimensiune din România după BCR), care include banca și instituțiile financiare nebancare, are un profit de 829 milioane lei, cu 18,8% față de rezultatul înregistrat la finele lui septembrie anul trecut. La finele lunii iunie, BT înregistra un venit net de 496 de milioane de lei la nivelul băncii și de 513 milioane de lei la nivelul Grupului. 

Banca Transilvania (doar banca) a înregistrat o reducere a veniturilor operaționale de 9,2%, la 1,9 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile operaționale au crescut cu 15,9% la 957,6 milioane de lei.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 4% la 1,3 miliarde de lei, în timp ce cele din speze și comisioane au avansat cu 13,4% la 424 de milioane de lei.

Venitul net din tranzacționare a crescut cu 21,6% la aproape 162 de milioane de lei, însă câștigurile de anul trecut (de 365,9 milioane de lei) din titlurile de stat marcate ca disponibile pentru vânzare s-au transformat în acest an în pierderi de circa 13,8 milioane de lei. Banca deține, la fel ca anul trecut, titluri de stat de 15,1 miliarde de lei, toate marcate ca disponibile pentru vânzare și sensibile la creșterea randamentelor.

De asemenea, contribuția la Fondul de Garantare a scăzut cu aproape o treime, la 49,7 milioane de lei.

Cheltuielile cu personalul au crescut cu 14%, la 528,3 milioane de lei, iar la categoria alte cheltuieli operaționale banca marchează o creștere de 17,8% la 364,5 milioane de lei.

Cheltuielile cu provizioanele de risc și ajustările pentru active au scăzut de la peste 510 milioane de lei în septembrie 2016 la 37,8 milioane de lei, ceea ce a permis băncii să afișeze un profit net în creștere. Anul trecut, banca scotea din bilanțuri credite neperformante de 1,7 miliarde de lei.

Banca Transilvania reconfirmă că pregătește cumpărarea Bancpost, acordul - semnat în această lună. Profit.ro a anunțat din iulie pregătirea achiziției CITEȘTE ȘI Banca Transilvania reconfirmă că pregătește cumpărarea Bancpost, acordul - semnat în această lună. Profit.ro a anunțat din iulie pregătirea achiziției

Grupul BT a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu active de 55,1 miliarde lei, din care banca deține 54,9 miliarde lei – o creștere de 6% față de septembrie 2016. Creditele nete – incluzând leasing – reprezintă 54,3% din activele Grupului Financiar BT. Banca a redus cu 20% numerarul și disponibilitățile la BNR la 4,2 miliarde de lei și a crescut cu 60% plasamentele la bănci la 4 miliarde de lei.

Solvabilitatea băncii este de 17,95%, fără a include rezultatul primelor nouă luni ale anului

Rata expunerilor neperformante ale Băncii Transilvania, conform definiției europene, este de 7,3%, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 65%. Anul trecut, BT raporta un grad de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane aferente și garanții ipotecare de 123,32%.

Creditele, ca sold, pe toate liniile de business ale băncii, au crescut cu 10% în ianuarie – septembrie a.c. Banca Transilvania a acordat în aceeași perioadă 138.000 de credite noi persoanelor fizice, IMM-urilor și celor din zona Corporate, în valoare totală de peste 9 miliarde lei. BT are peste 245.000 clienți companii – IMM, micro-companii și corporații.

Soldul creditelor totale a crescut la 29,9 miliarde de lei, cu aproape 10% peste nivelul de anul trecut. Depozitele clienților au ajuns la circa 45 de miliarde de lei, cu 7% peste nivelul de anul trecut.

BT este în negocieri exclusive pentru preluarea grupului Bancpost de la grecii de la Eurobank și tranzacția ar trebui să fie gata până la finele lunii noiembrie.

Banca Transilvania are o capitalizare bursieră de 9,16 miliarde de lei, la un preț per acțiune de 2,11 lei/acțiune, în scădere cu o zecime în ultima lună și cu aproape un sfert față de acum jumătate de an.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
depozite