Băncile au primit 362.000 de solicitări de suspendare a ratelor

Băncile au primit 362.000 de solicitări de suspendare a ratelor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 22 iun 2020

Băncile din România au soluționat 321.000 de solicitări, reprezentând aproximativ 90% din cele aproximativ 362.000 de solicitări depuse de clienții persoane fizice și juridice pentru suspendarea obligațiilor de plată lunare din contractele de credit, în primele trei luni de la debutul pandemiei COVID-19.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Debitorii au putut solicita, până la 15 iunie 2020, amânarea ratelor până la finele anului, în baza moratoriului reglementat prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Peste 60% din cererile soluționate au fost în baza ordonanței, în timp ce restul de 40% au fost în urma măsurilor adoptate individual de bănci, potrivit Asociației Române a Băncilor.

Șeful Bundesbank: Economia germană se redresează gradual în urma crizei CITEȘTE ȘI Șeful Bundesbank: Economia germană se redresează gradual în urma crizei

Clienții persoane fizice au depus un număr de peste 334.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populației.

Clienții persoane juridice au depus un număr de aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii.

Băncile au posibilitatea să nu constituie provizioane pentru creditele amânate la plată ca urmare a efectelor pandemiei COVID 19.

Rata șomajului a crescut de la 3,7% în ianuarie la 4,8% în aprilie și este proiectată să crească în continuare de către analiști, pe măsură ce unele dintre contractele suspendate pe perioada stării de urgență sunt terminate ulterior. Astfel, unii debitori nu-și mai vor putea plăti ratele la credite după expirarea perioadei de suspendare.

Creditarea a fost, de altfel, afectată de panemdemie și restricțiile impuse de autorități și a înregistrat un recul important în aprilie.

viewscnt
Afla mai multe despre
suspendare rate banci
coronavirus
suspendare rate coronavirus
amanare rate banci