Băncile din zona euro vor înregistra din nou probleme cu creditele neperformante

Băncile din zona euro vor înregistra din nou probleme cu creditele neperformante
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 sep 2021

Băncile din zona euro se vor confrunta cu o deteriorare suplimentară a portofoliului lor de împrumuturi și multe nu au reușit să-și ajusteze normele privind controlul creditării pentru a recunoaște natura unică a pandemiei, a afirmat Andrea Enria, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Există indicii că o deteriorare a calității activelor, provocată de pandemia, nu a atins nivelul de vârf, și a fost cumva mascată și cu certitudine întârziată de măsuri extraordinare de sprijin public legate de pandemie", a declarat oficialul BCE pentru revista Eurofi.

Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi

"Esențial, controalele privind riscul de credit la unele bănci nu au fost suficient adaptate la specificul acestui șoc, ceea ce înseamnă că ele nu au permis o evaluare adecvată a evoluțiilor legate de riscul de credit, având la dispoziție măsurile de sprijin", a afirmat Enria, potrivit Agerpres.

BCE desfășoară o serie de acțiuni pentru a se asigura că rezervele de capital ale băncilor sunt suficient de solide pentru a face față unei scăderi semnificative a activității economice. Deși a cerut băncilor să dea dovadă de o "extremă moderație" cu privire la bonusuri și să își utilizeze capitalul pentru a finanța gospodăriile și companiile, BCE ia, de asemenea, în considerare cerințe mai stricte de capital pentru cele care nu gestionează în mod adecvat riscul de credit, susțin surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Din 2014, BCE supervizează în mod direct cele mai mari 115 grupuri bancare din zona euro, reprezentând aproape 82% din piață. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
banci
credite