Băncile mari spun că au primit puține notificări de dare în plată în prima zi

Băncile mari spun că au primit puține notificări de dare în plată în prima zi
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 mai 2016

BCR, cea mai mare bancă locală, a primit 10 notificări de la clienți în prima zi de dare în plată, potrivit oficialilor băncii. A doua bancă locală, BRD, a primit tot două notificări, în timp ce reprezentanții Raiffeisen Bank spun că banca a primit sub 10 notificări de la clienți. Cei care au vrut astăzi să facă notificările de dare în plată au întâmpinat probleme cu notariatele, în condițiile în care notarii nu sunt lămuriți ce taxe să aplice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Reprezentanții Raiffeisen au declarat pentru Profit.ro că sunt irelevante cifrele din prima zi pentru a putea cuantifica reacția populației de după adoptarea legii, care le permite să închidă creditele la bănci în schimbul predării casei ipotecate.

Banca a publicat astăzi un ghid pentru clienții care vor să dea în plată, dar a anunțat și că legea va da naștere la dispute juridice.

Și cei de la BRD susțin că într-o formă sau alta legea trebuie să ajungă în fața judecătorilor Curții Constituționale, pentru că băncile reclamă că ar fi retroactivă - având în vedere că se aplică și pentru creditele acordate înainte de 13 mai - și știrbește dreptul la proprietate al creditorilor.

Daniel Zamfir, despre impozitul la darea în plată: Ceea ce face Biriș e revoltător! Să dea HG că nu se taxează ca la vânzare CITEȘTE ȘI Daniel Zamfir, despre impozitul la darea în plată: Ceea ce face Biriș e revoltător! Să dea HG că nu se taxează ca la vânzare

Oficialii BCR spun că vor aduce în fața instanței problema neconstituționalității legii, dar că asta nu afectează strategia băncii de a oferii soluții celor cu probleme financiare.

„Legea este insuficient de bine gândită, iar impactul său în piață este negativ”, arată oficialii BCR, care susțin că persoanele care vor credite vor avea dificultăți majore să acceseze unul.

Celelalte bănci mari din sistem fie nu au putut fi contactate, fie reprezentanții nu au putut oferi o situație a notificărilor până la ora redactării articolului.

Pe de altă parte, dacă situația notificărilor până la această oră nu arată o înghesuială prea mare, acest lucru ar putea fi cauzat și de felul în care au reacționat notariatele azi. Notarii spun că nu știu cum și dacă se aplică un impozit către stat în cazul actelor de dare în plată și nici nu știu oficial la ce să aplice onorariul notarial, dacă să ia în calcul valoarea creditului sau pe cea de grilă a locuinței. Cei mai mulți notari contactați de Profit.ro, sub pretextul că am vrea să dăm în plată un imobil, ne-au spus să revenim luni.

Aglomerație mare! Clienții băncilor s-au dus la conferința avocatului Piperea să învețe să dea în plată CITEȘTE ȘI Aglomerație mare! Clienții băncilor s-au dus la conferința avocatului Piperea să învețe să dea în plată

Notarul trebuie să ofere o programare pentru semnarea actului translativ de proprietate, în două zile diferite. Data și ora trebuie trecută în notificarea adresată băncii.

Abia săptămâna viitoare notarii ar trebui să primească de la Uniune o circulară cu normele de dare în plată și tot săptămâna viitoare ar trebui ca Guvernul să stabilească dacă și cum se taxează darea în plată.

Notarii ar trebui să fie însă în măsură să ofere măcar acele programări de care scriam mai sus. Tot ei se pot ocupa și de depunerea notificării, care nu costă mai mult de 200 de lei, potrivit unui notar cu care am vorbit astăzi. Impozitele și taxele, care ar putea ajunge la un nivel considerabil, se plătesc la semnarea actului translativ de proprietate.

Notificarea, ce suspendă efectele contractului, mai poate fi depusă și prin avocat sau executor judecătoresc.

Protecția Consumatorilor ar putea da amenzi uriașe firmelor - proiect CITEȘTE ȘI Protecția Consumatorilor ar putea da amenzi uriașe firmelor - proiect

Dacă banca nu se prezintă la notar sau contestă cererea de dare în plată, atunci clientul și banca s-ar putea vedea de două ori în instanță, în două procese diferite.

Primul proces certifică sau nu că debitorul e eligibil pentru darea în plată și a formulat acțiunea corect. Dacă totul e în regulă, atunci instanța obligă creditorul să se prezinte în fața notarului să semneze actele. Dacă nici de această dată nu se prezintă, atunci clientul poate deschide un nou proces prin care să obțină un act care să țină loc celui translativ de proprietate. În ultima situație, clientul n-ar mai plăti eventualele onorarii notariale, dar ar putea avea alte costuri cu avocatul, dacă e reprezentat de unul.

Cei care au pierdut deja locuința în executarea silită și mai au datorii reziduale la bancă sau la un recuperator de creanțe au toate motivele să apeleze la darea în plată post-factum. Aceștia se adresează instanței, potrivit legii, însă avocații spun că ar trebui depusă o notificare și la bancă.

Mai multe despre procedura de dare în plată puteți citi în articolele:

Legea dării în plată intră astăzi în vigoare. Tips & Tricks pentru înțelegerea clară a procedurilor

Aglomerație mare! Clienții băncilor s-au dus la conferința avocatului Piperea să învețe să dea în plată

Aici aveți și viziunea Raiffeisen Bank despre modul în care se aplică legea, inclusiv documentele pe care banca le consideră necesare.

Profit.ro organizează, în 23-24 mai, la Hotel Sheraton, sala Platinul, cu începere de la ora 9.00, prima ediție Profit Financial Forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții instituțiilor de supraveghere și reglementare, ai asociațiilor profesionale din domeniul bacar și asigurări, șefi de bănci, fonduri de investiții, reprezentanți ai pieței de capital, pentru a dezbate viitorul piețelor financiare.

Pentru detalii și înregistrări, click AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege privind darea in plata
notificari darea in plata