BCE a anunțat oficial că Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza trebuie închise

BCE a anunțat oficial că Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza trebuie închise
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2017

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza nu au suficient capital pentru a îndeplini cerințele autorităților de reglementare, confirmând practic că cele două instituții financiare italiene trebuie închise.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

La începutul lunii iunie, BCE a făcut un anunț similar în cazul băncii Banco Popular, a cincea ca mărime din Spania, potrivit News.ro.

Acționarii celor două bănci italiene își vor pierde banii, ca și investitorii în obligațiuni junior, care vor suporta primii pierderile.

Banii deponenților și ai deținătorilor de obligațiuni senior vor fi protejați.

Patria Bank vrea să taie 149 milioane de lei din capitalul social pentru acoperirea pierderilor acumulate anterior CITEȘTE ȘI Patria Bank vrea să taie 149 milioane de lei din capitalul social pentru acoperirea pierderilor acumulate anterior

Măsura va ridica probabil întrebări legate de Monte dei Paschi di Siena, care are probleme similare cu cele două bănci din regiunea Veneto, dar care este mult mai mare, scrie New York Times.

Guvernul italian a înființat recent un fond de 20 de miliarde de euro pentru finanțarea Monte dei Paschi și a altor bănci italiene.

Toate băncile italiene au probleme din cauza creditelor neperformante și a cererii slabe pentru credite, pe fondul stagnării economiei, însă Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza sunt primele bănci italiene declarate ”moarte” de către Banca Centrală Europeană.

BCE a precizat vineri că a supravegheat atent Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza încă din 2014, când a fost clar că au deficit de capital.

După ce situația lor financiară s-a înrăutățit, BCE a cerut băncilor să explice cum își vor reface capitalul.

”Ambele bănci au prezentat planuri de afaceri care au fost considerate fără credibilitate de către BCE”, potrivit unui comunicat al băncii centrale.

Cinci bănci au semnat acorduri de garantare pentru IMM CITEȘTE ȘI Cinci bănci au semnat acorduri de garantare pentru IMM

Intesa Sanpaolo, a doua mare bancă italiană după UniCredit, a anunțat la începutul acestei săptămâni că ar fi interesată să cumpere activele viabile ale Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza.

Creditele neperformante și alte active problematice vor fi plasare într-o ”bancă rea” și vândute cu un discount mare.

Potrivit Bloomberg, guvernul de la Roma va aproba astăzi o serie de măsuri de urgență ce vor permite Intesa să cumpere activele viabile ale celor două bănci la un preț simbolic. Ministerul Finanțelor a dat asigurări că toți creditorii seniori și deponenții vor fi protejați, iar clienții vor beneficia în continuare de serviciile bancare.

În Italia, protejarea micilor investitori în băncile cu probleme a fost un subiect politic sensibil, în perspectiva alegerilor așteptate până în primăvara viitoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
veneto banca
banca popolare di vic