BCE: Băncile din zona euro ar putea fi semnificativ afectate de majorarea rapidă a inflației

BCE: Băncile din zona euro ar putea fi semnificativ afectate de majorarea rapidă a inflației
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 nov 2022

Băncile din zona euro s-ar putea confrunta cu o creștere a creditelor neperformante deoarece majorarea rapidă a inflației și creșterea dobânzilor afectează veniturile gospodăriilor, în special în rândul statelor mai sărace ale blocului, se arată într-un studiu al Băncii Centrale Europene, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profit.ro va organiza, pe 12 decembrie, conferința Profit Financial.forum - Piețele financiare și provocările noilor crize - Ediția a V-a, la care vor participa cei mai mari jucători din piața financiar-bancară.

Conferința, programată la Grand Hotel Marriott București, va fi organizată cu sprijinul Agista, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, NNDKP și UniCredit Bank, urmând să fie transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

În timp ce rata inflației depășește 10%, gospodăriile își cheltuiesc economiile, fiind puține semne de optimism, în special în rândul persoanelor vulnerabile, care sunt disproporționat afectate de creșterea prețurilor la alimente și combustibili, scrie Agerpres.

VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Pătru, Președinte IAB: Suntem într-o piață destul de echilibrată. Mediul de business e suficient de matur cât să poată să gestioneze genul acesta de fluctuații CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Gabriel Pătru, Președinte IAB: Suntem într-o piață destul de echilibrată. Mediul de business e suficient de matur cât să poată să gestioneze genul acesta de fluctuații

"Impactul simulat asupra calității activelor băncilor de la finalului anului trecut este semnificativ, deși creditele neperformante erau la un nivel scăzut record, dar ne așteptăm la o creștere în viitor", se arată în raport.

La finalul trimestrului doi din 2022, rata creditelor neperformante se situa la 2,35%, iar în cel mai nefavorabil scenariu ar crește cu o treime.

Băncile din Italia, Portugalia, Grecia și Cipru s-ar putea confrunta cu cel mai semnificativ avans al creditelor neperformante, iar cele din Franța, Irlanda și Luxemburg nu vor avea probleme atât de grave, apreciază BCE.

Problema vizează în principal gospodăriile cu venituri mai scăzute, deoarece o creștere cu 10% a costului vieții pentru ele ar duce la o reducere cu 20% a puterii de cumpărare, față de o reducere cu doar 5% în cazul gospodăriilor cu venituri medii.

Nu este o problemă de natură sistemică, deoarece familiile cu cele mai scăzute venituri dețin doar 13% din datoria bancară a gospodăriilor din zona euro, 70% fiind deținută de gospodăriile cu venituri mai ridicate, care nu sunt atât de afectate.

"Deși vor crește probabil ușor intrările în incapacitate de plată, riscurile negative la adresa calităților activelor băncilor sporesc, în special în țările vulnerabile", avertizează BCE. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
zona euro