BCE examinează utilizarea instrumentelor derivate de către companiile energetice pentru a face pariuri uriașe pe prețurile viitoare ale energiei și combustibililor

BCE examinează utilizarea instrumentelor derivate de către companiile energetice pentru a face pariuri uriașe pe prețurile viitoare ale energiei și combustibililor
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 nov 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) examinează utilizarea instrumentelor derivate de către companiile energetice pentru a face pariuri uriașe pe prețurile viitoare la energie și combustibil, pentru a vedea dacă o astfel de activitate prezintă un risc mai mare pentru stabilitatea financiară, au spus trei persoane familiare cu problema, citate de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Două dintre persoane au spus că investigația a fost declanșată de salvarea de către Germania a importatorului de gaze Uniper, care, ca și alte firme energetice, și-a acoperit expunerea cu derivate în valoare de zeci de miliarde de euro, depășind cu mult valoarea energiei pe care a vândut-o.

Goldman Sachs vrea să cumpere o firmă de tehnologie de plăți pentru a-și dezvolta divizia de carduri de credit CITEȘTE ȘI Goldman Sachs vrea să cumpere o firmă de tehnologie de plăți pentru a-și dezvolta divizia de carduri de credit

Mișcarea BCE este primul efort major din Europa de a identifica dacă utilizarea instrumentelor derivate de către companiile energetice reprezintă o amenințare financiară mai largă și expune tranzacțiile în mare parte nereglementate, care însumează mii de miliarde de euro, unui control rar, scrie News.ro.

Una dintre persoane a spus că oficialii BCE au fost inițial îngrijorați de faptul că companiile energetice acționau ca niște traderi de facto, dar fără supravegherea reglementară aplicată băncilor, care sunt obligate să dețină rezerve de numerar pentru eventualele pierderi.

Dar a existat și o întrebare mai largă pentru oficiali: ar putea folosirea de către companiile energetice a unor instrumente atât de complexe să amenințe stabilitatea financiară?

Prin urmare, BCE și-a extins controlul pentru a examina potențialele efecte domino, inclusiv asupra băncilor pe care le supraveghează.

BCE, principala autoritate financiară a zonei euro și garant al stabilității financiare, a refuzat să comenteze.

Acesta va prezenta câteva dintre constatările sale în zilele următoare, au spus două dintre persoane.

Una dintre persoane a spus că instrumentele derivate reprezintă un risc din cauza cererilor obișnuite de depozitare a garanției în numerar pentru a susține tranzacțiile, astfel încât tranzacțiile efectuate de firmele energetice ar putea, de asemenea, dăuna băncilor.

Oficialii BCE au discutat despre utilizarea de către Uniper  a instrumentelor derivate, au spus două dintre persoane, și dacă aceasta a agravat problemele atunci când Moscova a oprit furnizarea de gaze Germaniei prin intermediul companiei, ca răspuns la sancțiunile occidentale privind invadarea Ucrainei de către Rusia.

La începutul acestei luni, Uniper a dezvăluit o pierdere de 40 de miliarde de euro (39 de miliarde de dolari) în primele nouă luni ale acestui an, cea mai mare din istoria corporației germane.

Pe măsură ce prețurile gazelor au crescut în acest an, unii traderi și bănci au făcut lobby asupra BCE pentru a ajuta brokerii și casele de compensare, în timp ce se confruntau cu o criză de lichiditate pe care Equinor, cel mai mare comerciant de gaze din Europa, a estimat-o la 1.500 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
companii energetice