BCE renunță la limite în ceea ce privește achiziționarea de obligațiuni guvernamentale

BCE renunță la limite în ceea ce privește achiziționarea de obligațiuni guvernamentale
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2020

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat joi că nu va respecta limitele pe care și le-a impus singură cu privire la achiziționarea de obligațiuni suverane în cadrul schemei în valoare de 750 miliarde de euro destinată contracarării efectelor pandemiei de coronavirus, ceea ce face pasibilă BCE de acțiuni în justiție, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

BCE a precizat că a modificat printr-o dispoziție juridică propriul său regulament, care stipulează că instituția nu poate achiziționa mai mult de 33% din obligațiunile unei țări în cadrul programului intitulat Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP). De asemenea, BCE a informat că va cumpăra obligațiuni cu maturitatea de până la 70 de zile, comparativ cu maturități de până la un an la precedentele achiziții, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ INFOGRAFIC - BCR vede o recesiune severă în România și explozia deficitului bugetar. Șomajul ajunge la aproape 11%. Crește riscul retrogradării țării la categoria junk CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ INFOGRAFIC - BCR vede o recesiune severă în România și explozia deficitului bugetar. Șomajul ajunge la aproape 11%. Crește riscul retrogradării țării la categoria junk

După un val de critici venite din Germania, o limită de 33% în achiziționarea de obligațiuni guvernamentale a fost validată la finele lui 2018 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care a apreciat atunci că BCE nu încalcă regula care îi interzice să finanțeze statele membre.

Prin eliminarea acestei limite, instituția de la Frankfurt se expune deci la noi acțiuni în justiție din partea ortodoxiei monetare, în frunte cu Germania.

Oponenții germani ai relaxării cantitative au dat în judecată BCE pentru achizițiile de obligațiuni suverane, acuzând instituția de la Frankfurt că și-a depășit competențele prin finanțarea directă a statelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală europeană
obligațiuni guvernamentale