BCR: 20.000 de clienți au acceptat oferta de reducere a ratelor la creditele ipotecare

BCR: 20.000 de clienți au acceptat oferta de reducere a ratelor la creditele ipotecare
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 2 dec 2015

20.000 de clienți au semnat în ultimele trei luni oferta Băncii Comerciale Române (BCR) de reducere a ratelor lunare, în medie cu 20%, în cadrul campaniei "Scade Rata", anunță banca într-un comunicat de presă. Campania BCR este menită să închidă pe cale amiabilă potențialele litigii cu clienții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Cea mai mare bancă locală a reușit să convingă 20.000 dintre cei 50.000 de clienți vizați să accepte oferta de reducere a ratelor lunare pentru creditele ipotecare, prin reducerea dobânzilor la credite. Prin această mișcare, BCR caută să scape de potențialele efecte ale litigiilor cu clienții pe clauze abuzive, care au șifonat imaginea băncii în ultimii ani.

Valoarea medie a unui credit refinanțat este de 26.500 euro la nivel național. Reducerea medie a ratelor lunare se situează în jurul procentului de 17% pentru cele mai mari localități urbane, potrivit BCR. În București, ratele clienților care au semnat oferta au scăzut, în medie, cu 16%, iar valoarea medie a creditelor refinanțate este de 42.700 de euro, de departe cea mai mare din țară. Valoarea medie a creditelor refinanțate este de 31.800 de euro în județul Brașov, de 23.700 de euro în județul Cluj și de 33.300 de euro în Prahova și de 24.800 de euro în Sibiu. Ratele clienților au scăzut cu 17% în județele enumerate.

Clienții cu credite imobiliare beneficiază de o dobândă fixă pe 5 ani de 4,95%/an și de 5,45% pe 10 ani, iar cei cu credite de nevoi personale cu ipotecă de o dobândă de 5,95%/an pentru dobânda fixă pe 5 ani și 6,45%/an pentru dobânda fixă pe 10 ani. După această perioadă, dobânda va fi calculată la ROBOR/EURIBOR/LIBOR la 6 luni + 3%, respectiv +4% pentru clienții cu garanție imobiliară.

Înainte de 2010, banca deținută de austriecii de la Erste utiliza o dobânda variabilă în funcție de indicatori interni. În timpul crizei, dobânzile clienților au crescut, în timp ce referințele la euro de pe piețele internaționale scădeau la minime istorice. Nemulțumiți, mii de clienți au chemat creditorul în instanță pe motiv că acesta ar fi inserat clauze abuzive în contractele de credit.

Banca se află în mai multe procese cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor care vizează mai multe clauze din contractele încheiate înainte de 2010, inclusiv pe cea de dobândă. Dacă va pierde procesele, BCR va fi obligată de instanță să elimine prevederile considerate în neregulă din toate contractele în derulare.

Recent, BCR a pierdut, la Înalta Curte de Casație și Justiție, un proces cu un grup de 200 de clienți. Curtea a decis că banca a utilizat o formulă ilegală pentru calculul dobânzilor în contractele în euro, unde făcea referire la “dobânda de referință variabilă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
scade rata