BCR a raportat un profit net de 918,9 milioane de lei în anul 2015

BCR a raportat un profit net de 918,9 milioane de lei în anul 2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2016

Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat, în 2015, un profit net de 918,9 milioane de lei (206,8 milioane de euro) pe baza eliberărilor de provizioane de risc datorate rambursărilor aferente portofoliului de credite neperformante, determinate de capacități sporite de procesare și recuperare a acestora, precum și de o situație economică mai bună, a anunțat vineri grupul bancar român.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rezultatul operațional a fost de 1,56 miliarde de lei (351,3 milioane de euro), mai redus cu 18,4% decât în anul precedent, de 1,91 miliarde de lei (430,8 milioane euro), ca urmare a veniturilor operaționale mai mici, aflate sub impactul unei contribuții mai reduse din derularea creditelor neperformante, un mediu de dobânzi scăzute și costuri mai ridicate cu proiectele IT aflate în derulare.

"Am trecut printr-o transformare amplă a băncii, iar aceasta este vizibilă în îmbunătățirea semnificativă a serviciilor pentru clienți. Deținem un capital foarte puternic și suntem determinați să fim în permanență un partener de încredere pentru clienții noștri, precum și să găsim soluții comerciale pentru provocările și dificultățile financiare pe le întâlnesc aceștia. În anul precedent, BCR a acordat peste 8 miliarde de lei credite noi în economie și a scăzut ratele lunare pentru mai mult de 30.000 de clienți. Credem că aceasta este calea corectă de urmat pentru o bancă", a declarat directorul general al BCR, Sergiu Manea.

Ponderea împrumuturilor neperformante (NPL) a scăzut anul trecut la 20,2% comparativ cu 25,7% în decembrie 2014, ca urmare a eforturilor susținute de a reduce portofoliul de credite neperformante și de a îmbunătăți calitatea portofoliului de credite performante. Rata de acoperire a NPL s-a situat la un nivel foarte confortabil de 77,4%, în decembrie 2015.

BCR a înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor de credite noi: pe segmentul retail volumul creditelor noi în moneda națională s-a ridicat la 5 miliarde lei, iar pe segmentul corporate volumul creditelor noi înregistrate în bilanț s-a ridicat la 3,6 miliarde de lei.

Astfel, în activitatea bancară retail, performanța ridicată a rețelei de sucursale a generat volume noi de credite în monedă națională de 5 miliarde de lei mulțumită vânzărilor de credite garantate aflate în creștere anuală cu 11,5% anual, susținute la rândul lor de vânzările de noi de credite "Prima Casă" mai ridicate cu 29% față de anul precedent, în timp ce volumul de credite de nevoi personale a crescut cu 7% anual.

Vânzarea creditelor neperformante de la BCR urcă profitul Erste la aproape 1 miliard de de euro CITEȘTE ȘI Vânzarea creditelor neperformante de la BCR urcă profitul Erste la aproape 1 miliard de de euro

În activitatea corporate, portofoliul de credite nou acordate s-a ridicat la 3,6 miliarde lei, susținut de o creștere de 3,6% pe segmentul de întreprinderi mici și mijlocii. Volumul de credite noi aprobate este din ce în ce mai ridicat, susținut de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai bună, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru și finanțarea lanțurilor de furnizori.

Veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 13%, la 1,99 miliarde de lei (448,3 milioane euro), de la 2,29 miliarde de lei (515,1 milioane euro) în anul 2014, ca rezultat al rezolvării accelerate a portofoliului de credite problematice, eforturile de a oferi prețuri competitive pe piață, precum și un mediu dominat de rate mai mici ale dobânzii.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu 2%, la 752,2 milioane lei (163,2 milioane euro), de la 711,3 milioane lei (160 milioane euro) în 2014, susținute de veniturile generate de tranzacții bancare și distribuția de produse de asigurare.

Rezultatul net din tranzacționare a scăzut cu 14,5%, la 308,4 milioane lei (69,4 milioane euro), de la 360,8 milioane lei (81,2 milioane euro) în anul 2014, din cauza activității mai reduse de tranzacționare.

Venitul operațional a scăzut cu 9,3% la 3,07 miliarde lei (691,9 milioane euro) de la 3,39 miliarde lei (762,4 milioane euro) în anul 2014, în special din cauza veniturilor nete din dobânzi mai reduse, împreună cu un rezultat din tranzacționare diminuat.

Cheltuielile administrative generale în anul 2015 au ajuns la 1,51 miliarde de lei (340,5 milioane euro), mai ridicate cu 2,6%, comparativ cu 1,47 miliarde lei (331,9 milioane euro) în anul 2014. Realizarea țintelor privind costurile, stabilite în 2012 în planul de redresare și atenția continuă dedicată îmbunătățirilor de productivitate, este de așteptat să se traducă în investiții semnificative în infrastructura IT a băncii. Ca atare, raportul cost - venit a avansat la 49,2% în anul 2015, față de 43,5% în aceeași perioadă din 2014, precizează BCR.

În ceea ce privește capitalizarea băncii, aceasta a rămas solidă, pentru a susține creșterea afacerii. Raportul de solvabilitate al BCR era în decembrie 2015 de 19,6%, în timp ce capitalul de Rang 1 + 2 (Grup BCR) cumula o valoare foarte solidă de 5,66 miliarde de lei în decembrie 2015.

"Există în acest moment o serie de provocări neașteptate pentru sectorul financiar local, nu în ultimul rând o dezbatere aprinsă despre modul în care instituțiile bancare ar trebui să sprijine economia. Suntem determinați să identificăm, împreună cu toate părțile interesate, calea corectă de a susține un
program de dezvoltare solid, ancorat în stabilitate, creștere economică și acces sustenabil la servicii financiare, asigurând, totodată, o protecție adecvată debitorilor deveniți cazuri sociale", a adăugat Sergiu Manea.

Referitor la pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit și pierdere, BCR a înregistrat o eliberare de provizioane în valoare de 72,9 milioane lei (16,4 milioane euro) în anul 2015, față de o sarcină negativă de -4,44 miliarde lei (-999 milioane euro) în anul 2014, ca urmare rambursărilor aferente portofoliului de credite cu probleme, bazate pe capacități sporite de procesare și recuperare a creditelor neperformante, precum și pe o situație economică mai bună.

În anul 2015, BCR a înregistrat în continuare o calitate mai ridicată a portofoliului de credite performante, ca urmare a implementării în anii anteriori a unor procese de selecție și monitorizare mai performante.

Depozitele de la clienți au fost în creștere cu 6,8% la 42,63 miliarde lei (9,42 miliarde euro) la 31 decembrie 2015, față de 39,92 miliarde lei (8,91 miliarde euro) la 31 decembrie 2014, determinate de evoluția pozitivă a depozitelor retail și IMM. Depozitele clienților rămân principala sursă de finanțare a BCR, banca beneficiind totodată de surse de finanțare diversificate, inclusiv compania mamă.

"BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de inversa pe termen mediu și lung mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale și pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de autofinanțare în lei", spune BCR. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
sergiu manea
erste