BCR Banca pentru Locuințe câștigă pe fond procesul cu Curtea de Conturi în dosarul primelor de la stat

BCR Banca pentru Locuințe câștigă pe fond procesul cu Curtea de Conturi în dosarul primelor de la stat
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 2 mar 2017

BCR Banca pentru Locuințe a obținut, pe fond, anularea parțială a unei decizii a Curții de Conturi care constata că banca a utilizat ilegal primele de stat în valoarea de 60 de milioane de euro pentru sistemul de economisire-creditare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Decizia Curții de Apel București poate fi atacată de către Curtea de Conturi la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Curtea de Conturi a stabilit, în decembrie 2015, că BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe, cele două bănci care funcționează în sistemul de economisire-creditare din România (bauspar), ar fi încasat și plătit clienților ilegal prima de stat anuală de până la 250 de euro.

Sistemul presupune că o persoană economisește pentru o perioadă de cel puțin cinci ani, după care este eligibilă pentru un credit pentru achiziția, construcția sau îmbunătățirea unei locuințe, în condiții mai avantajoase de dobândă decât cele de la nivelul pieței. Statul sprijină această schemă printr-o primă anuală acordată deponenților prin intermediul băncii.

Curtea arăta că de primă ar fi beneficiat și persoanele sub 18 ani, care nu aveau vârsta legală pentru a contracta un credit, dar și cele înaintate în vârstă, care ar fi depășit vârsta maximă acceptată în normele de creditare.

Asociația avocatului Piperea a pierdut pe fond un proces cu băncile care au acordat credite în franci elvețieni CITEȘTE ȘI Asociația avocatului Piperea a pierdut pe fond un proces cu băncile care au acordat credite în franci elvețieni

Spre exemplu, familii întregi își puneau economiile la aceste bănci, în conturi individuale, ceea ce le permitea să adune până la 250 de euro de fiecare persoană.

Curtea consideră că aceste depuneri nu aveau, în final, scopul de a fi urmate de contractarea unor credite și invocă o rată de succes foarte redusă, în cazul BCR BpL fiind acordate sub 2.900 de credite la momentul raportului, din aproape 185.000 de contracte închise.

Potrivit proceselor verbale, Curtea de Conturi a constatat prejudicii de aproape 269 milioane lei la BCR Banca pentru Locuințe (circa 60 de milioane de euro), de 60 de milioane lei la Raiffeisen Banca pentru Locuințe și de 55 de milioane lei la Ministerul Dezvoltării, valoarea totală a prejudiciilor din acest caz fiind de 383,8 milioane lei (85 milioane euro). Curtea a făcut și plângere la DNA în această speță.

BCR BpL a susținut că autoritatea de control n-a înțeles cum funcționează sistemul de economisire-creditare și că legea nu condiționează acordarea primei de stat de vârsta depunătorului sau de contractarea unui credit la finalul perioadei de economisire de 5 ani.

Ce spun bancherii despre darea în plată și conversia creditelor în franci elvețieni, după deciziile Curții Constituționale CITEȘTE ȘI Ce spun bancherii despre darea în plată și conversia creditelor în franci elvețieni, după deciziile Curții Constituționale

„Va asigurăm că vom face, în continuare, tot posibilul pentru că relația de bună colaborare în spiritul bunei-credințe, manifestate până acum atât de clienții noștri, cât și de BCR Banca pentru Locuințe să nu fie influențată negativ de decizia Curții de Conturi. Totodată, îi  asigurăm pe clienții noștri că BCR BpL a depus și va depune toate eforturile pentru respectarea întocmai a obligațiilor contractuale, în condițiile legislative existente. În tot acest timp am luat măsuri concrete, astfel încât clienții să nu fie afectați financiar, banca plătind din resursele sale financiare echivalentul primei de stat virate de stat. Acest lucru demonstrează bună noastră credință“, a declarat președintele BCR BpL, Lucian Anghel.

BCR BpL, care este parte a grupului BCR, deținut de Erste, a obținut suspendara efectelor executorii ale deciziei Curții de Conturi încă din aprilie anul trecut. Raiffeisen BpL a obținut suspendarea eexecutării actului administrativ în luna august și așteaptă decizia de fond a Curții de Apel București, în pronunțare pentru 3 martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr banca pentru locuinte
curtea de conturi