BNR a vorbit magistraților despre economie și bănci, în cadrul unui seminar. Consultantul lui Isărescu, Bogdan Stănescu, care ocupă simultan 11 funcții la stat, printre moderatori

BNR a vorbit magistraților despre economie și bănci, în cadrul unui seminar. Consultantul lui Isărescu, Bogdan Stănescu, care ocupă simultan 11 funcții la stat, printre moderatori
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 10 apr 2017

Magistrații au participat azi la primul seminar din acest an de formare în dreptul financiar-bancar, organizat în colaborare cu BNR, și s-au arătat interesați de modul în care decurg negocierile dintre clienți și bănci. Agenda includea și discuții despre aplicarea impreviziunii, după deciziile CCR pe darea în plată și conversia creditelor în franci elvețieni, însă programul s-a încheiat prematur, spun reprezentanții asociațiilor de consumatori, prezenți în premieră ca observatori. Printre moderatorii trimiși de BNR s-a numărat și Bogdan Stănescu, ajuns în atenția opiniei publice ca fiind unul dintre cei mai harnici români, cu 11 funcții simultan la stat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Institutul Superior al Magistraturii și Banca Națională a Româniai au organizat, azi, primul curs pentru magistrați în dreptul financiar-bancar, domeniu de care s-au lovit tot mai mult în ultimii ani, ca urmare a exploziei numărului de litigii pe clauze abuzive.

Cei 25 de judecători selectați au fost instruiți de Valentin Lazea, economist-șef al BNR, în chestiuni elementare privind sistemul monetar și funcționarea băncilor. S-a discutat și despre criza financiară și măsurile luate de BNR înainte de criză, dar și litigiile dintre clienți și bănci. Reprezentanții BNR au reluat argumentele favorabile băncilor prezentate și cu ocazia dezbaterilor din Parlament pe Legea privind darea în plată și conversia creditelor în franci elvețieni, spune avocatul Alexandra Burada, care a reprezentat, în calitate de obervator, Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

“În principiu, au susținut că consumatorul nu a fost destul de diligent să se informeze”, declară Burada pentru Profit.ro. Reprezentanții BNR au susținut că, în cazul creditelor în valută, debitorii au avut tot timpul la dispoziție conversia, spune Burada, care arată că a intervenit în dezbatere și a precizat că abia din 2015 a fost permisă conversia ca măsură de restructurare, fără perceperea unor garanții suplimentare.

INM: BNR asigură finanțarea cursurilor de drept bancar pentru magistrați. Reprezentanții asociațiilor, invitați ca observatori CITEȘTE ȘI INM: BNR asigură finanțarea cursurilor de drept bancar pentru magistrați. Reprezentanții asociațiilor, invitați ca observatori

“Se oferă o imagine părtinitoare judecătorilor”, apreciază avocatul, care propune ca aceste seminarii să fie deschise către toate părțile implicate în procese. Ideea a fost respinsă de INM, la o solicitare recentă.

Avocatul Gheorghe Piperea califică seminarul drept o "manifestare de aroganță și dispret ale 'elitei' beneriste". Observatorul asociației lui Piperea s-a retras de la dezbatere.

Litigiile pe conversia sau înghețarea cursului de schimb pe creditele în franci elvețieni au luat avânt în ultimii ani, dar practica este neunitară la nivelul țării, fiind câteva instanțe favorabile debitorilor și altele unde băncile câștigă. Aceste seminarii ar trebui să ducă și la unificarea practicii, pe lângă educarea magitraților în noțiunile economice.

Judecătorii din sală au pus întrebări mai ales despre negocierile dintre bănci și clienți, îngrijorați de numărul mare de litigii, spune Burada. Reprezentanții BNR au spus că se vede o îmbunătățire, însă că băncile ar trebui să se concentreze mai mult pe situații individuale.

Discuțiile au atins doar puțin unele puncte din agendă, cum ar fi cele legate de teoria impreviziunii, după cele două decizii ale Curții Constituționale pe darea în plată și pe conversie. Sunt peste 7.000 de dosare pe darea în plată pe rolul instanțelor care vor trebui rezolvate în condițiile impreviziunii. Seminarul s-a terminat cu câteva ore înainte de program. “A fost o surpriză, chiar nu-mi explic”, spune Burada.

Un seminar organizat cu BNR va fi ținut pe 9 octombrie la București și timp de două zile începând cu 27 aprilie și 5 octombrie la Sinaia, unde banca centrală va finanța cazarea și masa magistraților.

Consultantul Bogdan Stănescu

Moderatori au fost avocatul Radu Rizoiu, care este și formator INM, Alexandru Păunescu, director al Direcției Juridice și Bogdan Stănescu, consultant de strategie la Cancelaria Guvernatorului BNR.

Dacă din partea BNR Păunescu este o prezență obișnuită la dezbaterile pe teme de drept, pe Stănescu îl găsim în premieră pe o astfel de listă.

Bogdan Stănescu (42 de ani) a ajuns în atenția presei prin numărul ridicat de funcții la stat deținute concomitent de-a lungul timpului. A lucrat în 25 de poziții la stat sau ca reprezentant al statului.

Reprezentantul BNR deținea simultan, anul trecut, 11 funcții la stat, de la administrator special la Oltchim la membru în consiliul de administrație în cinci dintre companiile statului din energie. Din acestea cumula venituri anuale de peste 350.000 de lei (circa 78.000 de euro), plus venituri de la Curtea de Arbitraj din București, la care se adaugă salariul trecut la secret de la BNR, potrivit declarației de avere. Soția acestuia lucrează, de asemenea, la stat, la Ministerul Justiției, de unde obține venituri la nivel de magistrat, de peste 136.000 de lei anual (circa 30.000 de euro).

El deține mai multe apartamente și terenuri, însă nu are bani în conturi bancare sau alte plasamente financiare. Are, însă, datorii de aproape un milion de lei la bănci, dintre care un credit de aproape 850.000 de lei la Banca Transilvania, scadent în 2046.

Stănescu a fost, din 2010, consilier pe probleme juridice al lui Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al Băncii Naționale până în septembrie 2016, când a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție aduse de procurori. Stănescu figura, la 8 octombrie, ca detașat de la BNR la Ministerul Energiei la conducerea Direcția Generale de Privatizare și Administrare a Participatiilor Statului în Energie.

A studiat, în același timp, la Universitatea de Petrol și Gaze și la Universitatea Hyperion, Facultatea de drept, în anii 90, după care a devenit doctor în drept la Academia de Poliție, unde are și mai multe diplome de master, dar și un master în securitate și apărare națională la Universitatea Națională de Apărare Carol I, potrivit CV.

După terminarea facultății de drept, a lucrat la Direcția Regională a Vămilor Galați și apoi la Fondul Proprietății de Stat, în mai multe funcții. A continuat apoi cu APAP și AVAS, autoritățile de privatizare ale activelor statului, apoi a trecut la Ministerul Energiei/Economiei și la BNR. Cu mediul privat a avut doar o scurtă tangență, când timp de 5 zile, în 2010, a fost avocat la casa de avocatură a fostului lider PNL Alina Gorghiu, timp în care și-a luat definitivatul în avocatură. Este, de altfel, membru PNL, potrivit declarației de interese.

În agenda evenimentului Bogdan Stănescu este prezentat drept consultant de strategie la Cancelaria Guvernatorului Mugur Isărescu, ceea ce înseamnă că a fost preluat în cadrul BNR după ieșirea prematură din scenă a lui Olteanu.
Stănescu este propus pentru un nou mandat de reprezentant al statului în Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica.

BNR a vorbit magistraților despre economie și bănci, în cadrul unui seminar. Consultantul lui Isărescu, Bogdan Stănescu, care ocupă simultan 11 funcții la stat, printre moderatori

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan stanescu
bnr
seminar magistrati
pregatire magistrati