BNR se așteaptă ca inflația să intre în țintă până la finele anului

BNR se așteaptă ca inflația să intre în țintă până la finele anului
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 6 nov 2018

Banca Națională a României se așteaptă ca prognozele anterioare să fie confirmate și ca rata anuală a inflației să ajungă la 3,5% la finele lui 2018, la limita superioadă a țintei. Pericole vin din prețurile volatile și cele administrate, spune guvernatorul Mugur Isărescu, care a explicat decizia BNR de a menține dobânda cheie la 2,5%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Analiștii estimează că inflația care s-a menținut la peste 5% în ultimele luni se va situa la finele anului peste ținta BNR de 1,5-3,5%. Guvernatorul Mugur Isărescu spune că BNR se așteaptă în continuare ca inflația să scadă simțitor în ultimele luni și să ajugă la 3,5%, iar anul următor să se mențină în intervalul țintit.

FOTO Test Drive: Nissan Leaf, primul automobil electric de familie cu un preț accesibil CITEȘTE ȘI FOTO Test Drive: Nissan Leaf, primul automobil electric de familie cu un preț accesibil

"Inflația își va continua tendința descendentă și va urma o scădere sensibilă a ratei inflației până spre 3,5%. Acestea sunt datele noastre și credem în ele", spune Isărescu.

Guvernatorul menționează că pericolele la adresa evoluției inflației vin din evoluția prețurilor combustibililor pe plan internațional, din prețurile administrate - gaze și energie -, alimente și tutun, precum și din dinamica pieței muncii și din evoluția politicii fiscale și de venituri.

"Sunt riscuri legate de prețurile pe care nu le controlăm. Inflația pe care o putem influența a coborât în continuare, la 2,7%, sub dobânzile din piața monetară", arată Isărescu, cu referire la inflația de bază, care a scăzut de la 2,85% în august.

Potrivit BNR, la capitolul riscuri, sunt relevante, de asemenea, ritmul creșterii economiei zonei euro și a celei globale în contextul tendințelor protecționiste și al incertitudinilor legate de Brexit, precum și conduita politicii monetare a BCE și a băncilor centrale din regiune.

Banca centrală notează că evoluțiile din economie în perioada iulie-august, comparativ cu trimestrul II, sunt mixte. Există un avans al ritmului anual de creștere a producției industriale și o temperare a dinamicii activității din comerț și servicii, în timp ce lucrările din construcții și-au restrâns volumul în termeni anuali, îndeosebi pe seama segmentului construcțiilor rezidențiale, care resimte totodată și un puternic efect de bază. În același timp, după o relativă stagnare în trimestrul II, creșterea anuală a costurilor salariale unitare din industrie s-a atenuat în perioada iulie-august, pe fondul majorării dinamicii productivității muncii.

BNR mai remarcă și temperarea dinamicii creditului în termeni anuali, de la 6,6% în august la 6,3% în septembrie, după o creștere mai lentă a creditului în lei pe segmentul ipotecar și a celui pentru companii. Pe de altă parte, creditul de consum în lei a accelerat la 13,3% în termeni anuali. Banca centrală a adoptat noi reglementări prudențiale care limitează gradul maxim de îndatorare aferent persoanelor fizice, și care intră în vigoare de anul viitor, ce ar putea limita creșterea creditului pentru populației.

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
isarescu
dobanda cheie
inflatia