BRD și Adela Jansen, directorul de HR, se despart "amiabil" după autodenunțul făcut la Parchet pentru cadouri și bani oferiți unor funcționari CNAS. Jansen iese și din conducerea Coaliției pentru Dezvoltarea României

BRD și Adela Jansen, directorul de HR, se despart "amiabil" după autodenunțul făcut la Parchet pentru cadouri și bani oferiți unor funcționari CNAS. Jansen iese și din conducerea Coaliției pentru Dezvoltarea României
Oana Osman
Oana Osman
scris 29 nov 2019

Adela Jansen pleacă din funcția de director de resurse umane al BRD-Groupe Societe Generale, contractul încetând cu acordul părților. Rămâne în consiliul de administrație al Camerei de Comerț Franceze, dar nu va mai ocupa pozițiile de coordonare deținute în cadrul Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR). Cum a anunțat anterior în exclusivitate Profit.ro, Jansen s-a autodenunțat la parchet, împreună cu BRD, cea care a făcut sesizarea, și cu 7 oameni din echipa sa pentru cadouri oferite unor funcționari CNAS, inclusiv sume de bani pe carduri cadou nenominale, practici descoperite în departamentul său de un control intern al băncii, care a sesizat autoritățile și a demarat verificări interne suplimentare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Plecarea a fost una amiabilă, convenită cu conducerea băncii. După 16 ani în care am contribuit cu echipa mea la construirea unei organizații performante, am decis să mă dedic unui nou proiect pe care îl voi anunța la momentul potrivit. Rămân în contact cu BRD pentru proiectele în curs", a declarat, pentru Profit.ro, Adela Jansen.

François Bloch, Directorul General al BRD Groupe Société Générale, a confirmat despărțirea amiabilă: „După mai bine de un deceniu și jumătate de implicare deplină și contribuție importantă la dezvoltarea BRD, atât din poziția de Secretar General, cât mai ales din cea de Director Executiv Resurse Umane,  Adela Jansen a hotărât să aleagă un nou drum, urmând să se dedice unor noi provocări profesionale. Alături de o echipă de profesioniști motivați, Adela a îndeplinit un rol important în toate proiectele de transformare ale băncii, activitatea de resurse umane fiind unul dintre pilonii de dezvoltare ai Grupului BRD. Îi mulțumim Adelei pentru toată implicarea și devotamentul său arătat Grupului BRD și îi dorim succes în proiectele viitoare !”.

Profit.ro a relatat în urmă cu două săptămâni că BRD și 7 angajați din echipa Adelei Jansen, directorul executiv de resurse umane, inclusiv aceasta din urmă, au informat procurorii că au oferit diverse cadouri unor funcționari CNAS pentru a grăbi restituirea sumelor datorate de stat băncii în contul plății concediilor medicale ale angajaților.

Statul decontează frecvent cu întârziere către angajatori sumele pe care aceștia le-au plătit angajaților proprii pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. Potrivit legii, plata concediilor medicale se suportă din bugetul FNUASS, însă angajatorii sunt cei care trebuie să plătească sumele angajaților, urmând să depună apoi cereri de recuperare la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Termenele sunt frecvent încălcate de către stat, iar companiile au numeroase procese în instanță pentru obligarea la plată a Casei.
Ministerul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că a trebuit să suplimenteze plățile pentru decontarea concediilor medicale la actuala rectificare bugetară, cu 1,2 miliarde de lei, după ce în ultimele patru luni de zile nu au mai fost deloc bani în buget pentru aceste plăți datorate angajatorilor.

Pentru a grăbi recuperarea de la stat a banilor pe care CNAS îi datora băncii, Adela Jansen și colegi din departamentul de HR au organizat oferirea, cu diverse ocazii, de cadouri unor funcționari ai Casei, fapte pentru care s-au autodenunțat recent la Parchet.

EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ULTIMA ORĂ BRD și echipa Adelei Jansen, directorul de HR, autodenunț la Parchet pentru oferirea de cadouri unor funcționari din CNAS. Banca face verificări interne

Cadourile ar fi inclus și sume în bani oferite sub formă de carduri cadou prepaid emise de BRD, nenominale, care nu necesită deținerea unui cont bancar de către cel care le primește.
Autodenunțul în astfel de situații poate înlătura răspunderea penală sau o poate atenua, reducând limitele pedepsei. Existența unei cercetări penale poate suspenda și eventualele cercetări disciplinare.

BRD a transmis Profit.ro, după publicarea informației privind autodenunțul depus la Parchet, o declarație în care arată că sesizarea autorităților a fost făcută după ce banca a descoperit la un control intern posibilele încălcări ale regulilor de etică în departamentul condus de Adela Jansen.

"BRD aplică o politică de toleranță zero la încălcarea regulilor de etică, implementând în acest sens proceduri de lucru stricte și controale. Totodată, ne asigurăm că procedurile interne sunt aplicate cu rigoare și raportăm eventualele neconformități autorităților, așa cum a fost cazul în această situație.

În timpul derulării uneia dintre aceste proceduri, echipele noastre au identificat o posibilă situație, pe care au sesizat-o autorităților, pentru a fi investigată, dacă va fi considerat necesar. BRD este pregatită să coopereze cu autoritățile competente.

Posibila neconformitate provine dintr-o zonă administrativă a organizației, Departamentul Resurse Umane, în care nu există contact cu clienții și în care nu se desfășoară activități bancare, așadar această acțiune nu afectează în niciun fel clienții băncii. Investigația internă în acest caz nu este finalizată și dorim să subliniem că BRD respectă cele mai înalte standarde în materie de etică, precum și prezumția de nevinovăție, până la finalizarea investigației", a precizat atunci banca, pentru Profit.ro.

La momentul respectiv, Adela Jansen nu își depusese demisia nici după descoperirea neregulilor la controlul intern, nici după demararea cercetării interne de către bancă. “Adela Jansen este încă director executiv de resurse umane în momentul acesta. Atât putem menționa ca poziție a băncii”, preciza, acum douăn săptămâni, pentru Profit.ro secretarul general al BRD, Flavia Popa.

ULTIMA ORĂ BRD confirmă informațiile Profit.ro: Facem verificări interne pentru o posibilă încălcare a regulilor de etică. Am sesizat autoritățile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BRD confirmă informațiile Profit.ro: Facem verificări interne pentru o posibilă încălcare a regulilor de etică. Am sesizat autoritățile

BRD continuă verificările interne pentru situația din departamentul HR.

BRD și Adela Jansen, directorul de HR, se despart

Adela Jansen a lucrat timp de 16 ani la BRD-Groupe Societe Generale, din care 11 a coordonat direcția de resurse umane, responsabilă pentru peste 6.800 de angajați la nivelul anului trecut și un buget de personal de peste 700 milioane de lei. Anterior a ocupat funcția de secretar general al băncii.

A fost, totodată, și vice-preșdinte al Camerei Franceze de Comerț (CCIFER), instituție pe care a reprezentat-o, ca membru în consiliul director, și în Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR). După situația apărută recent la BRD, Jansen rămâne membru în consiliul de administrație al CCIFER, însă se va ocupa de proiecte noi și nu va mai reprezenta organizația și în comitetul de coordonare al CDR. Camera franceză este acum acum reprezentată în CDR doar de Francoise Coste (președintele CCIFER) și Adriana Record. Adela Jansen spune că a decis să nu mai aibă și aceste reprezentări externe. Nu mai activează nici în grupului de lucru din CDR dedicat pieței muncii, transferându-i coordonarea acestuia Cameliei Nicoară de la Michellin.  

Adela Jansen a asigurat în a doua jumătate a anului trecut chiar coordonarea CDR, aceasta fiind ocupată prin rotație, din șase în șase luni, de reprezentanții organizațiilor membre: Romanian Business Leaders (RBL), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera Americană de Comerț în România, (AmCham), Camerai Franceză de Comerț (CCIFER), Camera Germană de Comerț (AHK), Confederația CONCORDIA, Consiliului Investitorilor Străini (FIC) și Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNPIMMR).

În momentul de față, până la finele anului, coordonarea și secretariatul CDR sunt asigurate de AmCham, iar de anul viitor urmează AOAR.

CDR este o inițiativă privată, apolitică, construită ca acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi, având drept scop consultarea cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
adela jansen
demisie
autodenunt parchet
cadouri