Cîțu: Plafonul de garanții la IMM Invest a trecut de 1 miliard lei. Au fost aprobate peste 1.400 de credite

Cîțu: Plafonul de garanții la IMM Invest a trecut de 1 miliard lei. Au fost aprobate peste 1.400 de credite
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 mai 2020

Plafonul de garanții acordate în programul IMM Invest depășise, miercuri, la ora 9.00, pragul de 1 miliard de lei, a anunțat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Potrivit acestuia, până la aceeași dată, au fost aprobate 1.441 de credite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Bringo oferă livrare gratuită personalului medical și vârstnicilor CITEȘTE ȘI Bringo oferă livrare gratuită personalului medical și vârstnicilor

Ministrul Finanțelor a precizat că este vorba de creditele aprobate definitiv de Fondul de Garantare, în sistemul financiar-bancar fiind aprobate mult mai multe.

„Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații

Guvernul a aprobat miercuri eliminarea unor proceduri în cadrul programului IMM Invest, după ce a constatat că au creat dificultăți în derularea acestuia. Va fi eliminată, astfel, cerința de ipotecare a bunurilor mobile și imobile ale solicitantului de credit, iar IMM-urile nu vor mai trebui să facă dovada că au fost afectate de criza de coronavirus.

FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autentice CITEȘTE ȘI FOTO Cum știi dacă stai de vorbă cu un profesionist: 6 indicii ale croitoriei bespoke autentice

Conform ordonanței aprobate în ședința de miercuri a Guvernului, va fi eliminată cerința de ”instituire a ipotecii legale asupra universalității de bunuri mobile și imobile aparținând debitorului”

”Nu are sens să soliciți companiei garanții prin ipotecarea bunurilor mobile și imobile prezente și viitoare. E o garanție nenecesară, pentru că garantează statul”, a arătat premierul Orban.

 

 

O a doua cerință care va fi eliminată este obligativitatea firmelor de a proba că au fost afectate de pandemia de coronavirus, respectiv de a prezenta așa-numitul ”certificat Covid-19”, respectiv o declarație pe propria răspundere în acest sens, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

”Era un element de ambiguitate în ceea ce privește modul de a proba dacă ai fost afectat sau nu, acel certificat COVID. Și atunci am eliminat această cerință de a fi probat de la caz la caz”, a spus ministrul Finanțelor. 

Premierul Orban a subliniat, în acest context, că programul nu este destinat exclusiv companiilor a căror activitate a fost afectată de Covid-19, ci este o măsură de sprijinire a economiei.

Orban a solicitat, totodată, ca reprezentanții Fondului de Garantare să țină legătura permanent cu băncile astfel încât acestea ”să grăbească viteza de aprobare a creditelor”.

INFOGRAFIC Lagarde, BCE: Economia zonei euro va avea un declin de până la 12% în acest an, apropiat de scenariul nostru pesimist. Scenariile \ CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Lagarde, BCE: Economia zonei euro va avea un declin de până la 12% în acest an, apropiat de scenariul nostru pesimist. Scenariile "blânde" sunt depășite

Băncile aprobaseră 328 de credite prin programul IMM Invest până vineri la prânz, în condițiile în care au primit peste 53.000 de dosare.

IMM Invest presupune acordarea de împrumuturi garantate de stat în proporție de 80-90% și subvenție de dobândă până la finele anului. Plafonul programului este de 15 miliarde de lei și a fost dublat recent de Parlament la 30 de miliarde de lei – modificarea nu este încă în vigoare -. Plafonul majorat ar putea mobiliza credite de circa 35 de miliarde de lei ce ar reprezenta 3,5% din produsul intern brut, respectiv 30% din soldul creditelor acordate societăților nefinanciare la finele lunii martie.

Sunt considerate IMM societățile care au un număr mai mic de 250 de salariați și cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro/active totale care nu depășesc 43 milioane euro. În legea de adoptare au fost introduse și societățile mici cu capitalizare de piață medie, care aula nivel de grup până la 500 de angajați și o cifră de afaceri anuală de până la 100 de milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
imm invest
program imm invest
credite acordate
florin citu
sergiu oprescu