Comisioane record de aproape 125 miliarde de dolari pentru băncile de investiții

Comisioane record de aproape 125 miliarde de dolari pentru băncile de investiții
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 dec 2020

Băncii de investiții din întreaga lume au generat în acest an comisioane record în valoare de 124,5 miliarde de dolari, grație companiilor care s-au grăbit să strângă lichidități care să le permită să depășească pandemia de coronavirus, scrie Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În acest an, companiile au strâns peste 5.000 de miliarde de dolari din emiterea de obligațiuni, un prag care nu a fost atins niciodată până acum. De asemenea, companiile au strâns aproape 300 de miliarde de dolari prin intermediul ofertelor publice inițiale demarate la nivel global în 2020, cea mai ridicată cifră înregistrată după 2007, scrie Agerpres.

INFOGRAFICE Creditele pentru firme au încetinit în noiembrie. Împrumuturile pentru consum scad a doua lună la rând, dar creditarea imobiliară accelerează CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Creditele pentru firme au încetinit în noiembrie. Împrumuturile pentru consum scad a doua lună la rând, dar creditarea imobiliară accelerează

A fost "un an foarte robust pentru subscrierile de obligațiuni și acțiuni", susține Jason Goldberg, analist la Barclays. "Am asistat la un an aglomerat pe măsură ce companiile au accesat piețele de capital pentru a-și consolida bilanțurile financiare în contextul incertitudinii provocate de pandemie", a adăugat analistul.

Potrivit datelor furnizate de Refinitiv, băncile de investiții au strâns în acest an 42,9 miliarde de dolari din subscrierea de obligațiuni, în creștere cu 25% față de precedentul record atins anul trecut. La acestea se adaugă comisioanele în valoare de 13 miliarde de dolari, în creștere cu 90% comparativ cu 2019, generate de pe urma ofertelor publice inițiale. Aceasta a dus suma totală a comisioanelor generate de bănci de pe urma subscrierilor de acțiuni la aproape 32 de miliarde de dolari, cu 75% mai mult decât cifra de 18,3 miliarde de dolari generată în 2019.

Creșterea comisioanelor generate din subscrierile de obligațiuni și acțiuni a compensat pentru scăderea onorariilor de consultanță pentru fuziuni și achiziții, care au scăzut cu 10% în ritm anual până la 29,6 miliarde de dolari, în condițiile în care activitățile de M&A au încetinit dramatic în prima jumătate a anului.

Împreună, marile bănci americane (JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley and Citigroup) au fost responsabile pentru 30% din comisioanele generate de băncile de investiții în acest an, cel mai ridicat procent de după 2013. În contrast, rivalii europeni au fost responsabili pentru mai puțin de un sfert din comisioanele generate de băncile de investiții în 2020, cel mai redus procent de după 2000. 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisioane
banci de investitii