CORESPONDENȚĂ din Viena - Bernhard Spalt, noul CEO Erste: În România, riscul politic nu a scăzut față de anul trecut. Erste e foarte mulțumită de rezultatele BCR, dar îngrijorată de evoluțiile macroeconomice și politice

CORESPONDENȚĂ din Viena - Bernhard Spalt, noul CEO Erste: În România, riscul politic nu a scăzut față de anul trecut. Erste e foarte mulțumită de rezultatele BCR, dar îngrijorată de evoluțiile macroeconomice și politice
scris 28 feb 2020

“În mod cert, riscul politic nu a scăzut în România față de anul trecut. Multe lucruri s-au cristalizat, dar ceea ce sperăm noi, și pentru angajații noștri din BCR, care își fac foarte bine treaba, este să avem stabilitate și predictibilitate”, a declarat, la Viena, Bernhard Spalt, noul CEO Erste Group Bank, la prezentarea rezultatelor grupului pe 2019.

BCR a încheiat 2019 cu cel mai bun rezultat operational din ultimii cinci ani și al treilea cel mai mare din grup după Cehia și Austria: 329 milioane de euro, de la 306 milioane de euro în 2018. Profitul net a scăzut însă la jumătate din cauza provizionului de 160 milioane de euro care a trebuit să fie constituit pentru BCR Banca pentru Locuințe, în urma pierderii litigiului cu Curtea de Conturi.  

“Suntem foarte mulțumiți de BCR, de treaba pe care au făcut-o angajații, rezultatele sunt foarte bune. Încă credem în BCR si în piața românească, deși uneori apar greutăți”, spune Spalt.

Noul CEO Erste, care a preluat anul acesta mandatul de la Andreas Treichl, susține, la fel ca predecesorul său, că nu cota de piață este indicatorul urmărit în România, ci cum modul în care grupul poate să susținem mai mult economia și clienții pentru a construi prosperitate.

Anul trecut, portofoliul total de credite acordate de BCR a crescut cu 10%, susținut atât de segmentul retail, cât și de cel corporate.

BCR, cel mai mare profit operațional din ultimii cinci ani. Provizionul pentru BCR BpL înjumătățește, însă, câștigul net pe 2019 CITEȘTE ȘI BCR, cel mai mare profit operațional din ultimii cinci ani. Provizionul pentru BCR BpL înjumătățește, însă, câștigul net pe 2019

Riscurile politice rămân însă motiv de îngrijorare pentru conducerea de la Viena a grupului, care nu vede o îmbunătățire a situației față de anul trecut. Noi proiecte legislative ce pot afecta activitatea bancară au fost inițiate în Parlament, OUG 114 amenință să renască, tot în Parlament, după ce a fost abrogată și băncile au scăpat de taxa pe active din 2020.  Incertă rămâne și situația băncilor pentru locuințe, în condițiile în care o ordonanță de urgență care ar fi exonerat clienții de la obligația restituirii primelor de stat încasate cu încălcarea legii (potrivit deciziei ICCJ) nu a mai fost adoptată de Guvernul Orban, în ultima ședință înainte de destituire prin moțiunea de cenzură, deoarece nu avea toate avizele. 

“Sperăm că vom vedea o schimbare a situației, astfel încât clienții români care au economisit să nu fie pedepsiți, aceasta ar fi neobișnuit în context european“, spune Bernhard Spalt. Faptul că, potrivit deciziei Înaltei Curți, de la clienții care au încasat cu bună credință primele de stat în trecut ar trebui să se recupereze în final prejudiciul crează dificultăți: “Exact aceasta este problema”.

Spalt refuză, însă, să se pronunțe asupra modului concret în care BCR va proceda pentru recuperarea prejudiciului de la clienți, sau daca o va face oricum, în cazul în care proiectele de exonerare la plată a deponenților nu vor fi adoptate. BCR are un nou termen, pe 31 martie, pentru recuperarea prejudiciului, iar suma suma finală exacta de restituit la budget rămâne incertă până la clarificările legislative amintite. “Nu vreau sa vorbesc despre cash flow, am provizionat cele 160 milioane de euro, suma pe care am estimat-o la riscul maxim”, arată Spalt.

CORESPONDENȚĂ din Viena - Bernhard Spalt, noul CEO Erste: În România, riscul politic nu a scăzut față de anul trecut. Erste e foarte mulțumită de rezultatele BCR, dar îngrijorată de evoluțiile macroeconomice și politice

Pe lângă riscurile politice, evoluțiile macroeconomice ridică îngrijorări suplimentare la Viena.

“Suntem îngrijorați de deficitele gemene, nu pot fi susținute multă vreme”, spune noul CEO al grupului Erste. România a avut anul trecut și va avea și anul acesta cele mai mari deficite bugetare și de cont curent nu doar din prețele pe care Erste activează, ci din toată Uniunea Europeană. “Dacă structura finanțelor publice nu se îmbunătățește, cresterea economiei bazată doar pe consum nu e una stabilă“, spune Spalt.

Alți indicatori arată însă, încă bine, la fel ca și în celelalte piețe din regiune, unde ratele șomajului sunt foarte scăzute, salariile cresc, la fel și încrederea consumatorilor de a investi. Erste a obținut creșteri ale rezultatelor operaționale pe toate piețele, o situație în premieră reușită în 2019, după ani în care avea creșteri pe unele segmente sau în unele țări și scăderi în altele.

Stefal Dorfler, Chief Financial Officer al grupului, spune că Erste este mulțumită și de felul în care a fost plasată emisiunea de bonduri speciale pe care BCR a trebuit sp o realizeze pentru a se conforma planului de rezoluție. “Emisiunea de bonduri MREL a mers foarte bine, a fost bine primită de investitori, suntem foarte mulțumiți. Nu va fi ultima. Emisiunile vor continua până în 2023-2024, până vor fi îndeplinite cerințele totale MREL, atât în România, cât și în celelalte țări unde trebuie să îndeplinim aceste cerințe“, spune acesta. În decembrie 2019, BCR a lansat prima emisiune de obligațiuni nepreferențiale de rang senior din România și din Europa Centrală și de Est, în valoare de 600 de milioane de lei, listate la Bursa de Valori București.

Erste Group, proprietarul BCR, raportează o creștere de 8,7% a profitului operațional în 2019, la 2,97 miliarde euro. Profitul net scade cu 18% CITEȘTE ȘI Erste Group, proprietarul BCR, raportează o creștere de 8,7% a profitului operațional în 2019, la 2,97 miliarde euro. Profitul net scade cu 18%

„Prin subsidiarele noastre, activăm în regiunea cu cea mai dinamică dezvoltare din Europa. Economiile țărilor din Europa Centrală și de Est raportează o creștere de peste două ori mai mare decât media zonei euro. Important de subliniat că această evoluție este generată în special de consumul intern, susținut de ratele scăzute ale șomajului și creșterea reală a salariilor. Având în vedere parcursul stabil al regiunii, dar și dimensiunea francizei noastre și forța brandului, am obținut o creștere de 7% atât la depozite, cât și la credite. Venitul nostru operațional s-a majorat de două ori mai rapid decât costurile, cu creșteri pe toate categoriile de venituri. Mediul de risc benign ne-a ajutat să îmbunătățim în continuare rata creditelor neperformante, până la 2,5 la sută, ceea ce reflectă situația foarte bună a activelor noastre. Suntem mulțumiți de nivelul de lichiditate și capitalizare: indicele capitalului comun de rang 1 este de 13,7 la sută, confortabil peste cerințele de reglementare”, spune Bernhard Spalt.

Venitul net din dobânzi al grupului a crescut – în principal în Republica Cehă, dar și în România (cu marja cea mai mare din grup) și Ungaria – la 4.746,8 mil. EUR (+3,6%; 4.582,0 mil. euro). Venitul net din taxe și comisioane a crescut la 2.000,1 mil. EUR (+4,8%; 1.908,4 mil. EUR), susținut în principal de veniturile mai mari din serviciile de plăți, brokeraj de asigurări și administrarea de active.

Venitul operațional a crescut cu aproape 5%, la 7.255,9 mil. euro. Creșterea cheltuielilor administrative generale  cu 2,4%, până la 4.283,3 mil. euro, s-a datorat în principal unor cheltuieli de personal mai mari, în valoare de 2.537,1 mil. EUR (+2,5%), iar la „alte cheltuieli administrative” , contribuțiile pentru schemele de garantare a depozitelor au crescut la 104,8 mil. EUR (88,6 mil. EUR).

Per ansamblu, profitul operațional s-a majorat cu 8,7%, la 2.972,7 mil. euro. Raportul cost/venit s-a îmbunătățit la 59,0% (de la 60,5%), ținta grupului fiind de a ajunge la 55% în cinci ani. În România, raportul cost-venit a scăzut la 52,2%, de la 53,7% în 2017.

Rata creditelor neperformante la nivelul grupului s-a îmbunătățit din nou la 2,5% ( de la 3,2%). În România a coborând la 4,1%, de la 5,8%, volumul de credite neperformante scăzând și el de 476 milioane de euro în 2018, la 359 milioane de euro anul trecut. 

Erste Group are ca obiectiv în 2020 o rată a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10%. Creșterea economică pozitivă, însă moderată, anticipată pentru piețele principale Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croația, Serbia și Austria, precum și o îmbunătățire a indicatorului „alte rezultate operaționale”, care a fost afectat negativ de efecte cu caracter excepțional în 2019, ar trebui să fie factori de susținere pentru atingerea acestui obiectiv. Pe de altă parte, o încetinire a creșterii economice globale sau regionale precum și potențialele riscuri politice sau de reglementare - încă necuantificabile - ar putea pune în pericol atingerea țintei, arată grupul.

CORESPONDENȚĂ din Viena - Bernhard Spalt, noul CEO Erste: În România, riscul politic nu a scăzut față de anul trecut. Erste e foarte mulțumită de rezultatele BCR, dar îngrijorată de evoluțiile macroeconomice și politice

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
erste
bernhard spalt