Credit Suisse riscă plata unor despăgubiri de peste 500 de milioane de dolari către fostul premier georgian Bidzina Ivanișvili

Credit Suisse riscă plata unor despăgubiri de peste 500 de milioane de dolari către fostul premier georgian Bidzina Ivanișvili
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2022

Un tribunal din Bermude a hotărât că fostul prim-ministru georgian Bidzina Ivanișvili și familia acestuia trebuie să primească despăgubiri ”cu mult peste 500 de milioane de dolari” de la filiala locală de asigurări de viață a Credit Suisse, într-un eșec costisitor pentru bancă, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Instanța a spus că Ivanișvili și familia trebuie să primească aceste despăgubiri ca urmare a unei fraude de lungă durată comise de un fost consilier al Credit Suisse, Pascale Lescaudron, scrie News.ro.

SURPRIZĂ Dan Ostahie, care deține Altex, va prelua controlul asupra Porsche Bank România, având deja licență BNR.Profit.ro a anunțat anterior că activitatea Porsche Bank România, cu active de peste 900 milioane lei, va fi transferată către Porsche Leasing CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Dan Ostahie, care deține Altex, va prelua controlul asupra Porsche Bank România, având deja licență BNR.Profit.ro a anunțat anterior că activitatea Porsche Bank România, cu active de peste 900 milioane lei, va fi transferată către Porsche Leasing

Credit Suisse a declarat că filiala sa de asigurări de viață, care este în curs de lichidare, intenționează să ”urmărească în mod energic” un recurs la acest verdict.

Hotărârea este o altă lovitură pentru banca afectată de scandal, care încă se resimte din cauza pierderilor de miliarde acumulate în 2021, ceea ce a determinat o schimbare a managementului de vârf, în timp ce se confruntă cu noi anchete privind conformitatea și riscurile de eșec.

Judecătorul-șef Narinder Hargun, de la Curtea Supremă a Bermudelor, a declarat: ”CS Life nu a luat măsuri sau măsuri adecvate pentru a preveni gestionarea frauduloasă de către domnul Lescaudron a conturilor polițelor, deoarece acorda prioritate veniturilor generate de domnul Lescaudron pentru Credit Suisse față de interesele clienților săi.”

Client al Credit Suisse între 2005 și 2015, Ivanișvili a susținut că a acumulat pierderi de sute de milioane de dolari din cauza tranzacțiilor falsificate făcute de bancherul său privat din Geneva, Lescaudron, desemnat să se ocupe de investițiile sale în 2006.

Lescaudron a fost condamnat de un tribunal elvețian în 2018 pentru că a falsificat semnăturile foștilor clienți, inclusiv cea a lui Ivanișvili, pe o perioadă de opt ani, și a recunoscut că a falsificat tranzacții și a ascuns pierderi tot mai mari ca parte a unei scheme care i-a adus zeci de milioane de franci elvețieni.

Cazul din Bermude acoperă doar o parte din despăgubirile pe care Ivanișvili le solicită Credit Suisse, concentrându-se pe aproximativ 400 de milioane de dolari în presupuse pierderi suferite din tranzacții frauduloase și ”imprudente” cu 755 de milioane de dolari investiți în polițe de asigurare la filiala de asigurări de viață a Credit Suisse din Bermuda.

Instanța din Bermude a spus că amploarea despăgubirilor nu a fost încă soluționată, dar ar trebui calculată pe baza sumei pe care polițele lui Ivanișvili ar fi generat-o până la 29 martie 2022, dacă ar fi fost investite într-un portofoliu adecvat cu risc mediu.

Cererea principală a reclamantului este pentru despăgubiri calculate în valoare de 553,86 milioane de dolari la 31 iulie 2020, fiind diferența dintre valoarea activelor din conturile poliței... și valoarea totală... dacă acestea ar fi fost investite în schimb în portofoliu cu risc mediu identificat de expertul în investiții al reclamanților”, a spus Hargun în verdictul pronunțat prin videoconferință.

Un purtător de cuvânt al Ivanișvili a spus că decizia a confirmat că filiala din Bermude era la curent cu fraudele lui Lescaudron.

”Este șocant că Credit Suisse continuă să refuze să ofere reclamanților despăgubiri sau să ramburseze banii pe care admite că au fost furați, continuând în același timp să se comporte într-un mod care a atras critici severe din partea instanței”, a spus el.

Pierderile totale care nu au fost încă rambursate, cuprinzând investiții în Bermude, Singapore și Elveția, au depășit 800 de milioane de dolari, a spus el.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că Ivanișvili și familia sa vor continua să cuantifice pierderile suferite atât în ​​Bermude, cât și în Singapore, ”unde divizia Credit Suisse Trust adoptă aceleași tactici pentru a evita asumarea responsabilității”.

Banca elvețiană a semnalat săptămâna trecută pierderi potențiale de peste 500 de milioane de dolari în legătură cu hotărârea justiției din Bermude.

Lescaudron, condamnat la cinci ani de închisoare de către un tribunal elvețian în 2018, a fost obligat să plătească daune în valoare de 130 de milioane de dolari în Elveția în privința schemeloe frauduloase puse în aplicare în legătură cu Ivanishvili și alți clienți.

Credit Suisse a fost recunoscută ca o victimă în procesul din Elveția și a spus că Lescaudron a acționat ca un lup singuratic și a lucrat pentru a-și ascunde activitățile ilegale de la bancă.

Instanța din Bermuda a declarat că gestionarea frauduloasă a lui Lescaudron a inclus luarea de decizii de investiții fără autoritatea corespunzătoare, efectuarea de vânzări și achiziții sub valoarea de piață și ”falsificarea de documente (și) executarea de investiții în scopul obținerii de comisioane ilegale”.

Credit Suisse a declarat săptămâna trecută că a pus deja deoparte rezerve pentru a se ocupa de chestiunea Bermudelor, fără a specifica mai multe, și va stabili dacă trebuie să le majoreze.

Ivanișvili dă în judecată, de asemenea, banca și o afiliată, Credit Suisse Trust Ltd., din Singapore, pentru trusturi înființate acolo. El mai solicită încă 300 de milioane de dolari în cazul Singapore, a spus purtătorul de cuvânt al său,  iar cazul urmează să fie judecat în septembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
credit suisse
despăgubiri