Creditul pentru locuințe a crescut în septembrie, dar dinamica a încetinit

Creditul pentru locuințe a crescut în septembrie, dar dinamica a încetinit
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 oct 2016

Soldul creditului pentru locuințe a crescut în septembrie cu 344 de milioane de lei față de august, potrivit datelor prezentate de Banca Națională a României. Creditul în lei a crescut cu aproape 600 de milioane de lei, însă dinamică a încetinit atât în termeni anuali, cât și lunari, pe fondul epuizării fondurilor alocate programului Prima Casă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Creditul pentru locuințe crește de șapte luni continuu și a ajuns la 56,67 de miliarde de lei. În această perioadă, cererea pentru Prima Casă a fost ridicată și Legea privind darea în plată a intrat în vigoare.

Dinamica a încetinit în septembrie față de august, când avansul soldului a fost de 456 de milioane de lei, pe fondul avansului creditului în lei cu circa 860 de milioane de lei, contrabalansat de contracția creditului în valută.

Creșterea din august a fost alimentată de virarea către clienți a banilor din contractele încheiate în lunile anterioare prin Prima Casă, deși garanțiile erau teroretic epuizate în ultima lună a verii.

O parte din creșterea împrumuturilor în lei poate fi explicată de conversia creditelor în valută, indicator care nu este prezentat însă în statistica lunară a BNR.

Pe de altă parte, băncile au început cu luna august să relaxeze condițiile de creditare, după o creștere semnificativă a avansurile solicitate pentru creditele standard, urmare a adoptării Legii privind darea în plată.

Legea, prin care debitorii pot închide datoriile la bănci prin predarea locuinței ipotecate, a trecut recent de Curtea Constituțională, care i-a limitat însă aplicarea doar la cazurile de impreviziune, ceea ce aduce un element nou în disputele dintre bănci și clienți.

Legea dării în plată nu se aplică decât în situații de impreviziune și doar contractelor de după 2011 CITEȘTE ȘI Legea dării în plată nu se aplică decât în situații de impreviziune și doar contractelor de după 2011

Faptul că un magistrat va decide darea în plată după mai multe criterii decât condițiile inițiale din lege (calitatea de consumator, criteriul locuinței) ar putea determina băncile să reconsidere riscurile asociate legii și să relaxeze și mai mult condițiile de creditare. Detaliile despre decizie vor apărea în motivarea Curții.

Un imbold pentru creșterea creditului în lei, dincolo de perioada de toamnă, când statistic se încheie mai multe tranzacții decât vara, îl reprezintă și suplimentarea plafoanelor Prima Casă cu 500 de milioane de lei, bani puși la dispoziția băncilor începând cu 10 octombrie. Această sumă va merge în mare pentru acoperirea dosarelor deja existente, dar neacoperite de plafoanele anterioare.

Evoluția vine în contextul în care cele mai multe bănci au epuizat și ultimii bani din plafoanele alocate programului Prima Casă. Pe de altă parte, în august băncile au început să reducă avansurile solicitate, după ce le-au crescut după adoptarea Legii privind dare în plată.

Creditul pentru locuințe a crescut în septembrie, dar dinamica a încetinit

Creditul pentru locuințe a crescut în septembrie, dar dinamica a încetinit

viewscnt
Afla mai multe despre
credit locuinte
crestere credit locuinte
prima casa
darea in plata