Curtea Constituțională a amânat dezbaterile pe conversia creditelor în franci elvețieni

Curtea Constituțională a amânat dezbaterile pe conversia creditelor în franci elvețieni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 23 nov 2016

Magistrații Curții Constituționale au amânat, pentru 18 ianuarie, dezbaterile privind sesizarea de neconstituționalitate a Guvernului pe legea care prevede conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, potrivit președintelui Curții, Valer Dorneanu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dorneanu a declarat că amânarea a fost necesară pentru corelarea cu soluția Curții pe Legea privind darea în plată, a cărei motivare nu a fost încă publicată.

“Vrem ca în privința unor puncte foarte delicate, cum ar fi cele cu retroactivitatea, să nu dăm soluții care să nu fie foarte corelate”, a declarat președintele CCR.

Executivul a contestat legea, adoptată în unanimitate de către Parlament, pentru că aceasta ar fi retroactivă, încalcă principiul securității juridice și al nediscriminării, dar și pentru că are deficiențe calitative.

Hotărârea Curții Constituționale va veni, astfel, după alegerile legislative. Tot în luna ianuarie Înalta Curte de Casație și Justiție va discuta o hotărâre prealabilă pe admisibilitatea proceselor care vizează creditele în franci elvețieni.

Legea, care modifică Ordonanța 50/2010 privind creditele pentru consumatori, obligă băncile să convertească soldul creditelor în franci elvețieni la cursul de la momentul semnării contractelor, adică la un nivel al francului la jumătate față de cel prezent în raport cu leul.

Raiffeisen se așteaptă la eliberarea cheltuielilor de 39 de mil. euro pe darea în plată, după decizia CCR CITEȘTE ȘI Raiffeisen se așteaptă la eliberarea cheltuielilor de 39 de mil. euro pe darea în plată, după decizia CCR

Guvernul a transmis Parlamentului că este de acord cu conversia, în condițiile în care ar fi fost incluse condiții de eligibilitate, precum un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile debitorului, un plafon de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elvețieni) și ca creditul să fi fost contractat pentru achiziția unei locuințe.

Criterii similare au fost inițial adoptate în comisiile de specialitate din Camera deputaților, și votate de deputații PSD, dar au fost eliminate ulterior la solicitarea președintelui social-democrat Liviu Dragnea. PNL, care îl propune premier pe Dacian Cioloș și după alegeri, a susținut ca legea să se aplice fără criterii.

Conversia la cursul de la data acordării creditelor, când francul era 1,8-2,2 lei, față de circa 4 lei în prezent, a fost propusă de deputatul liberal Daniel Zamfir și susținută de Ana Birchall, deputat PSD. Birchall, autorul proiectului privind conversia creditelor în valută, viza inițial ca schimbul acestor credite să se facă la cursul curent, iar ulterior a propus și varianta unui curs mediu al ultimilor ani.

Cioloș a scris Curții Constituționale că legea încalcă principiul securității juridice și poate genera incoerență în aplicare, intervenind în contractele între părți.

Totodată, proiectul adoptat de Parlament încalcă și principiul neretroactivității legii, pentru că se aplică la creditele în derulare, deși, așa cum am arătat mai sus, Guvernul era de acord cu aplicarea retroactivă în condițiile în care ar fi fost aplicate criteriile sociale. Guvernul consideră că o  astfel de lege ar crește costurile de împrumut ale României.

Banca Națională a României a estimat o pierdere de 2,4 miliarde de lei pentru bănci, în condițiile în care stocul de circa 5,8 miliarde de lei este convertit la cursul franc/leu din anii 2006-2008. Două bănci ar ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub 8% și alte patru bănci sub nivelul de 10% recomandat în momentul de față de către BNR.

Pe de altă parte, inițiatorii consideră că împrumuturile în franci elvețieni au fost niște produse toxice și că debitorilor nu le-au fost explicate riscurile acestora. O treime dintre ei au intrat deja în incapacitate de plată, arată datele BNR.

Curtea Constituțională s-a pronunțat luna trecută pe Legea privind darea în plată, un alt proiect cu efecte asupra sistemului bancar. Curtea a admis, în parte, sesizarea băncilor, și a dispus ca legea să se aplice doar în condițiile impreviziunii, adică în situația în care un eveniment exceptional apare în derularea contractului, ce face sarcina debitorului excesiv de oneroasă. Impreviziunea a fost invocată de către avocații debitorilor și în procesele care vizează cursul de plată a ratelor la creditele în franci elvețieni.

viewscnt
Afla mai multe despre
conversia creditelor in franci elvetieni
conversie credite
credite franci elvetieni
curtea constitutionala