Dan Bucșa, economist UniCredit Londra: Prețurile locuințelor vor crește absolut sigur dacă este majorat plafonul la Prima Casă

Dan Bucșa, economist UniCredit Londra: Prețurile locuințelor vor crește absolut sigur dacă este majorat plafonul la Prima Casă
scris 10 iul 2020

O creștere a plafonului maxim de garanții de stat pentru programul Prima Casă, ce va fi redenumit Noua Casă, va duce și la o creștere “absolut sigură” a prețurilor locuințelor. AStfel, apartamentele care au stat în prețuri de 60.000 – 65.000 euro se vor duce la 95.000 euro, spune Dan Bucșa, economist șef pentru regiunea Europei Centrale și de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.

Plafonul de garanții pentru locuințele noi urmează să fie majorat de la 66.500 la 95.000 de euro, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finanțelor Publice sau chiar la 140.000 de euro, potrivit declarațiilor șefului Cancelariei premierului.

Va duce modificarea propusă de Guvernul PNL și la creșterea prețului locuințelor?

Vânzările de PC-uri au crescut în al doilea trimestru, pe fondul pandemiei CITEȘTE ȘI Vânzările de PC-uri au crescut în al doilea trimestru, pe fondul pandemiei

“Absolut sigur!”, spune Dan Bucșa într-o videoconferință de presă. “Avem și modelele. De exemplu Croația, care a făcut exact același lucru acum doi ani. Ca urmare, prețurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut și piața, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflație că oamenii au dat mai mulți bani să-și cumpere locuință. Cu siguranță prețurile vor crește mai mult”.

Prima Casă a acționat în ultimii ani ca o limitare pentru prețul apartamentelor, acesta fiind și motivul pentru care acestea nu s-au scumpit în România la fel ca în restul regiunii. Creșterea garanțiilor va așeza prețurile la noile limite de garanții, apreciază economistul UniCredit.

“Unul dintre motivele pentru care prețurile imobiliare în România nu au crescut mai repede decât în regiune a fost chiar Prima casă pentru că, cumva, a ținut apartamentele, mai ales cele mici, sub limita de 60.000 – 65.000 euro, cât a fost ea. Dacă acea limită se mărește, automat apartamentele care au stat în 60.000 – 65.000 euro se vor duce în 95.000 euro, cele care au stat în 100.000 de euro se duc în 140.000 de euro, dacă acestea vor fi limitele”, spune Bucșa.

Potrivit proiectului de ordonanță, garanția statului va crește de la 50% la 60% din credit pentru împrumuturile noi. Șeful Cancelariei a precizat, însă, că acestea vor fi majorate la 80% din credit.

Și în cazul locuințelor mai vechi de 5 ani valoarea garanției urmează să fie majorată de la 57.000 de euro la 66.500 de euro. Avansul rămâne la 5% din prețul locuinței.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
noua casa
garantii stat
dan bucsa
scumpire apartamente