Economistul șef al BCE: Banca Centrală Europeană va continua să crească dobânzile anul viitor, provocând probleme consumatorilor

Economistul șef al BCE: Banca Centrală Europeană va continua să crească dobânzile anul viitor, provocând probleme consumatorilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2022

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea majora ratele dobânzilor și anul viitor, provocând probleme consumatorilor, în condițiile în care încearcă să slăbească cererea care contribuie mult la o inflație tot mai ridicată, potrivit economistului șef al instituției financiare, Philip Lane, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În condițiile în care inflația se apropie de teritoriul cu două cifre, BCE a efectuat două majorări supradimensionate ale ratelor dobânzilor, în iulie și septembrie, și a promis și mai multe acțiuni, având în vedere că și așteptările de creștere a prețurilor pe termen lung se deplasează acum peste ținta sa de 2%, scrie News.ro.

Topul celor mai bine plătiți fotbaliști din lume CITEȘTE ȘI Topul celor mai bine plătiți fotbaliști din lume

”Credem că acest lucru va reduce cererea, nu ne vom preface că nu vor fi probleme”, a spus Lane la o conferință.

”Cererea este acum o sursă de presiune inflaționistă, acum șase sau nouă luni nu a fost așa cum este acum”, a explicat el.

La un nivel de 0,75%, dobînda pentru depozite a BCE este încă prea scăzută, deoarece continuă să stimuleze economia, astfel că treaba BCE nu este încă făcută, a adăugat Lane.

Majoritatea economiștilor estimează că dobânda neutră, la care BCE nu stimulează și nici nu împiedică creșterea, este între 1,5% și 2%. Cu toate acestea, piețele văd vârful ciclului dobânzilor la un nivel mai ridicat, iar investitorii iau acum în calcul dobânzi cu puțin peste 2,5%, în primăvara viitoare.

Lane a susținut de luni de zile că inflația actuală este provocată în primul rând de șocul cauzat de prețurile mari ale energiei.

Politica monetară este în mare măsură ineficientă împotriva unor astfel de șocuri legate de ofertă, așa că BCE a fost printre ultimele bănci centrale majore care au majorat dobânzile.

Ungaria prelungește plafonarea ipotecilor și a prețurilor la combustibili și alimente CITEȘTE ȘI Ungaria prelungește plafonarea ipotecilor și a prețurilor la combustibili și alimente

Dar creșterea prețurilor s-a extins acum și a început să se infiltreze în toate aspectele vieții, în timp ce cererea solidă a consumatorilor determină și prețurile.

Deși Lane a spus că dobânzile ar putea continua să crească la fiecare întâlnire a conducerii BCE din acest an și că ar putea fi mărite și la începutul anului viitor, BCE își păstrează opțiunile deschise cu privire la unde să se oprească și va decide de la întâlnire la întâlnire.

Lane a adăugat că economia zonei euro este probabil să se stabilizeze în lunile de iarnă și că o recesiune nu poate fi exclusă, având în vedere prețurile ridicate ale energiei și deficitul de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bce
dobanzi