EXCLUSIV BCR a primit un sfert din notificările de dare în plată. Demetrian: Au venit clienți să dea pensiuni

EXCLUSIV BCR a primit un sfert din notificările de dare în plată. Demetrian: Au venit clienți să dea pensiuni
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 21 sep 2016

Unii dintre clienții BCR care au contractat credite pentru investiții au încercat să scape de datorii apelând la Legea privind darea în plată, spune Dana Demetrian, directorul de retail al băncii. Banca a primit un sfert dintre cele circa 4.000 de notificări ale debitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De prevederile Legii privind darea în plată încearcă să profite și cei care au luat credite pentru afaceri, deși legea se aplică doar în cazul contractelor încheiate între creditori și persoanele fizice consumatori, garantate cu o locuință.

“Avem cazuri în care au venit și au dat pensiuni și le-au declarat case de locuit. Cu șase etaje, nu știu câte camere și fiecare cameră cu baia sa. Au zis că sunt locuințe. Nu le-am aprobat”, a declarat Demetrian, pentru Profit.ro.

Într-unul dintre cazuri, un client a încercat să scape de pensiunea din Arieșeni, ridicată pe credit.

“Nu este terminată, culmea! Am văzut și pozele, am zis că nu poate fi adevărat!”, adaugă Demetrian.

A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci! CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!

BCR a primit un sfert din numărul notificărilor de dare în plată, ceea ce corespunde cu cota de piață a băncii, spune Demetrian. Peste 4.000 de notificări au primit în total băncile, deci celei mai mari bănci locale îi revin în jur de 1.000.

Pe de altă parte, în timp ce unele bănci au contestat toate sau aproape toate notificările, în cazul BCR sunt înregistrate sub 150 pe portalul instanțelor, dintr-un total de aproape 3.800. Rezultă că BCR a contestat doar circa 15% din notificări.

“La noi, contestațiile sunt legate strict de situațiile în care nu considerăm că sunt cazuri sociale. În principiu, din punct de vedere al contestațiilor cred că avem cele mai puține”, explică oficialul BCR.

Legea nu conține vreo prevedere în ceea ce privește cazurile sociale, deși în Parlament băncile propuneau ca darea în plată să fie o opțiune doar pentru cei cu rate mai mari de 65% din venitul disponibil.

Orice debitor, atât timp cât are un credit garantat cu o locuință, în limita a 250.000 de euro, poate să trimită o notificare de dare în plată. Băncile pot accepta această notificare, caz în care se prezintă la notar și încheie actul prin care preiau imobilul și șterg datoria, pot să nu se prezinte la notar sau pot să o conteste în termen de 10 zile.

Băncile cu credite în franci elvețieni au tendința să conteste mult mai multe notificări, explică Demetrian. Explicația pentru numărul ridicat de contestații vine și din termenul scurt pe care banca îl are pentru a verifica solicitarea debitorilor, mai ales pentru ipotecile împrăștiate în țară.

“Trebuie să verifici contracte, coerența între contract și garanție. Ceea ce este imposibil. Dacă ai avea timp să verifici cum trebuie, probabil că nu s-ar mai ajunge la atâtea contestații”, spune Demetrian.

EXCLUSIV Prima excepție de neconstituționalitate ridicată de bănci pe Legea dării în plată a fost trimisă la CC CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prima excepție de neconstituționalitate ridicată de bănci pe Legea dării în plată a fost trimisă la CC

BCR se pregătea ca programul Prima Casă să iasă din scenă, motiv pentru care a încercat să aducă condițiile de creditare standard la nivelul creditelor garantate de stat. Legea privind darea în plată a dat peste cap planurile băncii, spune directorul de retail al BCR.

Ca reacție la lege, BCR a crescut avansul la creditele în lei de la 15% la 35%, ceea ce a restrâns puternic cererea. BCR a revenit, însă, asupra deciziei în lunile următoare. A scăzut avansul la 25% în august, pentru cei care vor să-și cumpere case în localitățile mari. O nouă reducere, la 15%, pentru împrumuturile pe 20 de ani, a intrat în vigoare de la finele lunii august, iar în lista localitățile eligibile au intrat și câteva orașe mijlocii.

Prima reducere a avansului a adus, în august, o dublare a solicitărilor de credit față de luna precedentă. Rezultatele noii relaxări a condițiilor de creditare se vor vedea spre sfârșitul lunii septembrie, explică Demetrian.

BCR se numără printre băncile care au contestat darea în plată la Curtea Constituțională, unde sunt înregistrate 281 de dosare.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
lege privind darea in plata
bcr
dana demetrian