Fermierii afectați de secetă vor putea amâna ratele la credite cu până la 18 luni

Fermierii afectați de secetă vor putea amâna ratele la credite cu până la 18 luni
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 23 apr 2020

Producătorii agricoli ale căror culturi au fost compromise anul acesta din cauza secetei vor putea solicita amânarea, cu până la 18 luni, a plății ratelor la credite, incluzând dobânzi și comisioane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Prevederea a fost adoptată de membrii comisiiilor de specialitate ale Camerei Deputaților, prin amendarea Ordonaței de Urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind suspendarea ratelor, proiectul de adoptare a ordonanței urmând să primească joi votul final în Parlament.

UPDATE 14.30 Proiectul a fost adoptat joi de Parlament, dar PNL a anunțat că îl va ataca la Curtea Constituțională, deoarece nu este de acord cu modificările aduse în Legislativ suspendării ratelor.

De ce este important: Ordonanța 37/2020 care conferă dreptul debitorilor să ceară suspendarea ratelor la credite pe o perioadă de până la 9 luni a intrat în vigoare în 31 martie, iar . Pe 3 aprilie PSD a trecut de Camera Deputaților propriul proiect, mult mai avantajos pentru debitori. Senatul a votat pe 8 aprilie adoptarea OUG 37/2020 privind suspendarea ratelor la credite, doar că după ce l-a modificat într-o formă aproape identică cu proiectul PSD de suspendare a ratelor, votat săptămâna trecută și contestat la Curtea Constituțională de PNL.

BCR - cereri de amânare la plată pentru 24.000 de credite în ultima lună. “Nu se observă o scădere a salariilor.” CITEȘTE ȘI BCR - cereri de amânare la plată pentru 24.000 de credite în ultima lună. “Nu se observă o scădere a salariilor.”

În dezbaterea de la Camera Deputaților, membrii comisiilor de specialitate au decis să amendeze ordonanța pentru a acorda posibilitatea fermierilor de a amâna ratele pe o perioadă de 18 luni.

”Având în vedere impactul creat de seceta pedologică respectiv, imposibilitatea totală sau parțială de recoltare a culturilor agricole însămânțate în toamna anului 2019, luând în considerare sezonalitatea activității agricole și domeniul vital pe care îl reprezintă agricultura pentru economie și populație, producătorii agricoli se confruntă cu o lipsă de lichidități care afectează economia prin diminuarea sau chiar lipsa veniturilor. Toate acestea riscă să genereze efecte sociale, datorate restrângerii activităților și desfacerii contractelor de muncă în domeniu, poate conduce la blocaje economice și financiare cu efecte asupra circulației monetare și a băncilor, dar mai ales are efecte directe asupra industriei alimentare românești, producătorii agricoli afectați de secetă fiind în imposibilitatea achitării furnizorilor de inputuri în agricultură, a onorării contractelor de arendă cu efecte asupra surselor de venit ale proprietarilor de teren agricol, a achitării ratelor scadente pentru finanțarea activităților curente în agricultură, a echipamentelor și utilajelor agricole, a terenurilor agricole și a spațiilor de depozitare”, arată autorii amendamentului.

Prin compromiterea totală sau parțială a culturilor ce se recoltează în perioada iunie – iulie și neîncasarea sumelor aferente acestor producții, este periclitată înființarea noilor culturi care se însămânțează în aceeași perioadă cu recoltarea culturilor de floarea soarelui și porumb, tocmai de aceea este necesară prelungirea maturității finanțărilor cu o perioadă ce depașește 12 luni, mai arată parlamentarii.

Măsură propusă pentru toți agricultorii: Apa de irigații, folosită fără niciun fel de taxe CITEȘTE ȘI Măsură propusă pentru toți agricultorii: Apa de irigații, folosită fără niciun fel de taxe

Prin urmare, amendamentul adoptat în comisii prevede că: ”Prin derogare de la Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 50/2010, cu modificările și ulterioare, ale Ordonanței de urgență a nr. 52/2016 cu prevederile urgență a 50/2010, cu modificările ulterioare și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997, cu modificările și completările ulterioare, republicată, obligația de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor afectați de toate tipurile de secetă de către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă la cererea debitorului cu până la 18 lunidar nu mai mult de 31.10.2021, prin prelungirea corespunzătoare a maturității creditului, fără costuri suplimentare”. 

Măsura prevăzută se acordă exclusiv debitorilor afectați direct sau indirect de toate tipurile de secetă, conform prevederilor ordinului comun care va fi emis de Ministrul Afacerilor Interne și Ministrulu Agriculturii și Dezvoltării Rurale, mai prevede proiectul amendat și care va fi supus joi votului final al Camerei Deputaților, iar apoi transmis spre promulgare șefului statului.

viewscnt
Afla mai multe despre
rate
credite
productor
agricol
18 luni
parlament
deputati