Finanțele propun 2 miliarde de lei plafon de garanții pentru anul 2020 în programul Prima Casă

Finanțele propun 2 miliarde de lei plafon de garanții pentru anul 2020 în programul Prima Casă
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 30 ian 2020

Programul Prima Casă va beneficia pentru anul 2020 de garanții de 2 miliarde de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern propus de Ministerul Finanțelor. Suma este cea prevăzută pentru anul 2020 în planul multianual adoptat în 2016 cu scopul de a face mai predictibil programul, acesta având un impact semnificativ în sectoare precum bancar sau imobiliar. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a criticat în trecut programul, iar recent a spus că "Prima Casă" și alte programe guvernamentale sunt evaluate pentru a le stabili eficiența. De asemenea, în Parlament este inițiat un proiect legislativ, "O familie, o casă", care ar urma să înlocuiască "Prima Casă".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Plafonul este similar cu cel pentru 2019.

"Având în vedere strategia programului «Prima casă», se propune ca pentru anul 2020, să fie aprobată alocarea unui plafon al garanțiilor care pot fi emise de 2 miliarde lei", prevede proiectul.

Pentru a nu pune la dispoziția finanțatorilor din program și alte limite suplimentare față de plafonul propus pentru alocare în 2020 și în anii următori, Finanțele vor abrogarea unei prevederi care permitea băncilor să dea într-un an credite peste plafonul anual, dacă plafonul se reîntregea prin eliberarea unor sume din creditele acordate deja de o instituție de credit prin program.

Creditul ipotecar merge bine, chiar dacă a fost trasă frâna la Prima Casă. Guvernul rămâne în continuare foarte expus la piața imobiliară CITEȘTE ȘI Creditul ipotecar merge bine, chiar dacă a fost trasă frâna la Prima Casă. Guvernul rămâne în continuare foarte expus la piața imobiliară

Articolul propus spre abrogare este cel de mai jos.

"(30) Sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadență și/sau anticipate, precum și ca urmare a lichidării creditelor acordate inițial în cadrul programului în vederea acordării de garanții pentru achiziționarea sau construirea unei noi locuințe în cadrul programului reîntregesc plafonul total al garanțiilor aferent anului eliberării și se utilizează de către fiecare finanțator pentru acordarea de garanții beneficiarilor programului. Sumele astfel obținute se evidențiază și se raportează distinct față de plafonul anual alocat prin hotărâre a Guvernului."

Strategia pentru programul Prima Casă, adoptată la finalul anului 2016, prevede un plafon anual de garanții de 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru anii 2018, 2019 și 2020, iar pentru 2021 un plafon de 1,5 miliarde lei.

La cererea BNR, Ministerul Finanțelor a scris un proiect de lege prin care programul urmează să se transforme în unul social, accesibil doar debitorilor cu venituri de până la 4.500 de lei (maximum 7.000 de lei pentru familiile cu copii). Aceștia ar urma să beneficieze de reduceri de dobândă (1 punct procentual pentru familiile cu copii, spre exemplu). Totodată, programul urmează să fie redenumit în "O familie, o casă". 

Detalii despre programul "O familie, ocasă" sunt disponibile aici.

Proiectul a fost prezentat în august de Ministerul Finanțelor, dar nu a mai fost adoptat de Guvern, iar în septembrie a fost introdus în Parlament ca proiect de lege de senatorul Eugen Teodorovici, la momentul respectiv și ministru al Finanțelor. Inițiativa a trecut de Senat și așteaptă votul în plenul Camerei Deputaților.

Cifrele Prima Casă

De la lansarea programului în 2009 și până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 250.673 garanții în valoare totală de 21,6 miliarde lei.

De la începutul anului 2019 și până la finele lunii octombrie 2019 au fost acordate 14.052 garanții, în valoare totală de 1,3 miliarde lei, precum și 4.344 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,5 miliarde lei.

Până în prezent au fost executate un numar de 886 de garanții, în valoare de 70,7 milioane lei, din care s-a recuperat de către ANAF suma de 26,51 milioane lei, rezultând o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima Casă.

viewscnt
Afla mai multe despre
prima casa
ministerul finantelor
plafon
garantii
credite