Finanțele vând din nou titluri de stat populației, cu maturitate de 3 ani. În paralel, schimbă legislația pentru a permite răscumpărarea înainte de scadență și vânzarea

Finanțele vând din nou titluri de stat populației, cu maturitate de 3 ani. În paralel, schimbă legislația pentru a permite răscumpărarea înainte de scadență și vânzarea
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 2 aug 2018

Ministerul Finanțelor lansează cea de-a doua emisiune de titluri de stat cu vânzare directă către populație, maturitatea acestora fiind de 3 ani, după ce în luna iulie statul s-a împrumutat direct de la populație prin titluri pe 5 ani. În paralel, Ministerul Finanțelor va aduce modificări legislative, așa cum a scris ieri Profit.ro, pentru a da posibilitatea vânzării titlurilor către alte persoane fizice și pentru a permite răscumpărarea acestora de către stat înainte de scadență.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Ministerul Finanțelor lansează cea de-a doua emisiune de titluri de stat din cadrul Programului Tezaur - ediția CENTENAR, destinată exclusiv populației. Titlurile de stat cu o valoare nominală de 1 leu, au scadența la 3 ani, o dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat și la emisiunea anterioară din luna iulie. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune”, anunță Finanțele.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • în perioada 1 – 24 august 2018 de la toate unitățile Trezoreriei, indiferent de domiciliul fiscal;
  • în perioada 1 – 23 august 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Poșta Română, din mediul urban, iar în perioada 1 – 22 august 2018 din mediul rural.

Titlurile de stat pot fi cumpărate prin numerar și virament bancar.

Deficitul bugetar explodează la 1,61% din PIB la jumătatea anului. Ținta anuală de 3%, în pericol. Cheltuielile de personal și dobânzile, cele mai mari creșteri CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar explodează la 1,61% din PIB la jumătatea anului. Ținta anuală de 3%, în pericol. Cheltuielile de personal și dobânzile, cele mai mari creșteri

Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităților Trezoreriei, respectiv 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Poșta Română.

În perioada de subscriere, investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, depunând o cerere de anulare. După încheierea acesteia, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea de moștenitori.

Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua și în lunile următoare, posibil și cu alte maturități care urmează a fi stabilite după evaluarea interesului manifestat de investitori, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei.

Lipsa de disciplină a statului bate buffer-ul. Finanțele reușesc să împrumute tot mai puțin din ce și-au propus. 10 licitații, anulate din cauza dobânzilor mari cerute de bănci CITEȘTE ȘI Lipsa de disciplină a statului bate buffer-ul. Finanțele reușesc să împrumute tot mai puțin din ce și-au propus. 10 licitații, anulate din cauza dobânzilor mari cerute de bănci

În paralel, Ministerul Finanțelor va flexibiliza Programul Tezaur, prin două modificări importante ale cadrului legislativ, pentru a da posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat către un alt investitor persoana fizică și pentru a permite răscumpărarea acestora de către stat înainte de scadență.

Mecanismul de răscumpărare anticipată sau de transfer al dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat se va stabili prin ordin al ministrului finanțelor publice pentru titlurile de stat distribuite prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului, respectiv prin ordin comun al ministrului finanțelor publice și al ministrului comunicațiilor și societății informaționale pentru cele distribuite prin rețeaua Companiei Naționale Poșta Română. Acest mecanism va include și modalitatea de deducere a cheltuielilor aferente răscumpărării, prin reținerea din valoarea nominală a eventualelor plăți de dobândă, dacă acestea au fost efectuate.

În 6 iulie 2018 s-a încheiat prima emisiune de titluri de stat pentru populație lansată de Minsterul Finanțelor în cadrul Programului TEZAUR – ediția CENTENAR, cu o maturitate de 5 ani și o dobândă de 5% pe an.  Volumul total de subscriere atins a depășit 786 de milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
titluri de stat
populatie
vanzare