Germania este pregătită de o ”limitare” a accesului Rusiei la SWIFT, ca represalii față de invazia rusă a Ucrainei

Germania este pregătită de o ”limitare” a accesului Rusiei la SWIFT, ca represalii față de invazia rusă a Ucrainei
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 feb 2022

Germania se declară sâmbătă pregătită să accepte o ”restricționare țintită” a accesulu Rusiei la platforma interbancară SWIFT, ca represalii față de invazia rusă a Ucrainei, dar vrea o ”limitare a pagubelor colaterale” alte unei astfel de măsuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Lucrăm la modul în care să se limiteze pagube colaterale ale unei deconectări de la SWIFT”, anunță într-un comunicat miniștri germani de Externe Annalena Barbock și al Economiei Robert Habeck, potrivit agenției AFP, citată de News.ro.

”Avem nevoie de restricții țintitte și funțcionale”, subliniază cei doi miniștri.

Germania, criticată dur din cauză că s-a opus inițial unei suspendări a gazoductului Nord Stream 2, a fost acuzată de complezență față de Rusia și din cauza refuzului Cancelariei de a exclude Moscova din SWIFT.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a denunțat sâmbătă, la Berlin, drept ”egoism” această atitudine a vecinului său.

”Am venit aici, la cancelarul Olaf Scholz, pentru a zgudui conștiințele, pentrua zgudui conștința Germaniei”, denunța el.

Kievul a avut acceeași poziție, iar președintele ucrainean a îndemnat sâmbătă Berlinul ”să aibă curajul” să blocheze accesul Rusiei la SWIFT.

”Aproape toate statele UE sunt în favoarea excluderii Rusiei din SWIFT”, sublinia el.

VIDEO VIRAL Soldați ruși, rămași cu blindatul fără combustibil în drum. Șofer ucrainean: Vă tractez eu înapoi în Rusia? CITEȘTE ȘI VIDEO VIRAL Soldați ruși, rămași cu blindatul fără combustibil în drum. Șofer ucrainean: Vă tractez eu înapoi în Rusia?

Europenii, mult timp în disensiune, s-au pronuțat până la urmă, unul câte unul, în favoarea excluderii.

Cancelarul austriac Karl Nehammer s-a răzgândit vineri.

El a catalogat această măsură drept ”un pas foarte eficient” și pledează de-acum ”în favoarea unei excluderi a Rusiei din SWIFT”.

Șeful Guvernului italian Mario Draghi i-a promis sâmbătă președintelui ucrainean susținerea deplină a sancțiunilor UE, ”inclusiv cele cu privire la SWIFT”.

Guvernul ungar, prezentat inițial ca ostil, a dezmințit sâmbătă că s-a opus unei excluderi a Rusiei din sistemul SWIFT.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a denunțat, în acest sens, ”fake news”, pe contul său de Facebook.

”Noi nu ne-am pronunțat niciodată împotriva unei propuneri de sancțiuni, nu am blocat nimic”, dă el asigurări.

Armata rusă a primit ordinul să-și extindă ofensiva asupra Ucrainei CITEȘTE ȘI Armata rusă a primit ordinul să-și extindă ofensiva asupra Ucrainei

Astfel, Germania părea singură, în contextul în care importă 55% dintre gazele sale naturale din Rusia și se teme că nu-și poate plăti factura la energie.

Suspendarea Rusiei de la SWIFT ”ar însemna un risc mare ca Germania să nu se aprovizioneze cu gaze naturale și materii prime” din Rusia, declara săptămâna aceasta ministrul german al Finanțelor Christian Lindner.

Excluderea unei țări din acest sistem de mesagerie care permite plăți interbancare între instituții din întreaga lume este considerată o ”armă atomică” în domenul financiar.

Deconectarea unui stat de la SWIFT înseamnă împiedicarea propriilor bănci să facă tranzacții cu bănci din țara sancționată.

Berlinul consideră, de asemenea, că această măsură poate fi ineficientă, în contextul în care Moscova a țesut în paralel legături strânse cu China.

”Mi-e teamă că Vladimir Putin a implementat de mult timp o alternativă acestui sistem SWIFT”, declara Christian Lindner.

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
rusia
banci
swift
germania
sanctiuni