Grupul Alpha Bank își restabilește profitabilitatea după revenirea economiei Greciei și va anunța un nou plan strategic în ultimul trimestru

Grupul Alpha Bank își restabilește profitabilitatea după revenirea economiei Greciei și va anunța un nou plan strategic în ultimul trimestru
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 sep 2019

După una din cele mai negre perioade economice, Grecia revine pe creștere, iar măsurile fiscale pro-business anunțate recent de noul guvern de la Atena au schimbat proiecțiile pentru un avans economic și mai accelerat, îmbunătățind și perspectivele sistemului bancar ieșit din criză. Singura bancă elenă rămasă prezentă pe piața românească va anunța un nou plan strategic lunile viitoare, după ce a raportat o creștere semnificativă a profitabilității.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Suspendarea timp de doi ani a plății TVA pentru construcții noi, reducerea semnificativă a impozitelor, inclusiv pe proprietate, accelerarea programului de privatizare și un angajament de reducere a birocrației au fost anunțate prioritățu chieie ale agendei noului Guvern de la Atena. Măsuri care au îmbunătățit rapid indicatorii ce măsoară încrederea consumatorilor și a mediului de business în Grecia, după ce 2019 a început oricum cu o accelerare a creșterii economice.

Pe o piață în care șomajul se situează încă la un nivel uriaș de 17%, dar redus cu nu mai puțin de 11 puncte procentuale de la recordul de 28% din 2013, PIB-ul real al Greciei a crescut cu 1,9% anual pe parcursul celui de-al doilea trimestru, în ciuda unui mediu internațional mai puțin favorabil, arată reprezentanții Economic Research Division Alpha Bank.

PIB-ul Greciei a crescut cu 1,9% în trimestrul 2 din 2019, față de perioada similară a anului trecut și cu 0,8% față de trimestrul anterior

PIB-ul Greciei a crescut cu 1,9% în trimestrul 2 din 2019, față de perioada similară a anului trecut și cu 0,8% față de trimestrul anterior


Potrivit acestora, condițiile economice îmbunătățite s-au reflectat în ridicarea restricțiilor de capital, în scăderea ratei șomajului, dar și în redresarea pieței imobiliare rezidențiale și comerciale după un deceniu de declin continuu. Sectorul rezidențial a crescut cu 19,5% în trimestrul doi, prețurile în real estate au urcat cu 7,7%, un avans substanțial înregistrând și investițiile străine directe în sector.

Șomajul scade, sectorul construcțiilor rezidențiale crește accelerat

Șomajul scade, sectorul construcțiilor rezidențiale crește accelerat

Un alt efect a fost scăderea dobânzii obligațiunilor guvernamentale grecești. La titulurile pe 10 ani, spre exemplu, s-a atins nivelul minim de 1,57%, reflectând scăderea semnificativă a riscului de țară. În plus, precizează sursa citată, lichiditatea sistemului bancar se îmbunătățește pe măsură ce depozitele continuă să crească, iar băncile au rambursat integral finanțările de urgență acordate de Banca Centrală și pot atrage lichiditate de pe piețele monetare internaționale, diversificându-și sursele de finanțare.

Costurile de împrumut ale statului elen continuă să scadă, odată cu îmbunătățirea ratingului

Costurile de împrumut ale statului elen continuă să scadă, odată cu îmbunătățirea ratingului

Îmbunătățirea condițiilor mediului economic a asprijinit și restabilirea rentabilității Grupului Alpha Bank, arată reprezentanții diviziei de cercetare economică a băncii.

În trimestrul al doilea din 2019, profitul dupa taxe a urcat la 86,8 milioane euro, față de 12,7 milioane în primul semestru 2018. Grupul a continuat planul de reducere a expunerilor neperformante cu două noi tranzacții mari și a extins creditarea către sectorul privat, acordând noi imprumuturi în Grecia de 1,5 miliarde de euro în primul semestru.

A ajuns, de asemenea, la cea mai mare bază de capital dintre băncile grecești, cu un raport total de adecvare a capitalului (CET1) de 17,8% la sfârșitul lunii iunie 2019, peste cerința minimă de 13,75% stabilită de autoritatea de reglementare pentru 2019.

Creditele totale ale grupului la finele lunii iunie s-au situat la 51,3 miliarde de euro, din care 86% sau 44,1 miliarde euro în Grecia. La acest nivel, cota de piață de 24% din împrumuturile din Grecia plasează Alpha Bank ca al doilea cel mai mare creditor din țară.

Depozitele Grupului s-au ridicat la 39,3 miliarde euro, din care 33,3 miliarde euro în Grecia, aducând o cotă de piață de 22%.
Pe baza îmbunătățirii condițiilor economice, Alpha Bank va comunica un plan strategic ambitios în ultimul trimestru al anului, anunță reprezentanții grupului.

Subsidiara din România, cele mai bune rezultate din Grup

Cele mai bune performanțe din cadrul grupului le are subsidiara din România, care împlinește anul acesta 25 de ani de activitate. În primele șase luni din 2019, și-a îmbunătățit semnificativ baza de depozite prin atragerea de economii atât de pe piața internă, cât și de pe piața externă. La finele primului semestru, depozitele se situau la 2,44 miliarde de euro, după un avans peste media pieței.

O premieră pentru piața de capital românească, în luna mai, a fost lansarea primei emisiuni de obligațiuni ipotecare. În valoare de 200 de milioane de euro, parte a unui program mai amplu, de 1 miliard de euro, emisiunea a atras investitorilor instituționali locali, cât și internaționali, inclusiv IFC și BERD, fiind listată la Bursa de Valori din Luxemburg și la Bursa de Valori București. Obligațiunile emise pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă variabilă și garantate cu credite ipotecare au obținut ratingul Baa2 din partea Moody’s.

La sfârșitul anului 2018, rata de solvabilitate a fost de 24,3%. În aceeași perioadă valoarea activelor băncii era de 3,63 milioane euro.

Începând din 2001, Alpha Bank Romania a acordat împrumuturi ipotecare de peste 1,1 miliarde de euro și a lansat recent împrumuturile pentru construcții și locuințe verzi.

Pe segmentul plăților și e-commerce, banca încheiat un parteneriat cu UnionPay International, fiind prima din România ce accept, din mai, cardurile UnionPay în rețeaua proprie de terminale ATM. Alte parteneriate au fost cu fintech-urile Symphopay, pentru implementarea unei soluții de tip “POS sharing”, și cu PayU, pentru soluția „instant money back / fast refund” pe platforma online eMag. Tipul de tranzacție certificat de Alpha Bank Romania e o premieră în Europa și foloseste cele mai recente tehnologii Visa și Mastercard, arată reprezentanții băncii.
Pe segmentul corporate, banca a intrat cu finanțări în noi zone de business. Cele mai recente proiecte au inclus finanțarea dezvoltării clădirii de birouri UBC3, parte a Iulius Town din Timișoara, finanțări în agribusiness, achiziții logistice, proiecte de ospitalitate.

“Alpha Bank Romania a îmbinat tradiția și inovația încă de la începutul activității sale. Am avut șansa să beneficiem de suportul unui grup financiar cu o istorie consistentă și o valoroasă expertiză în banking, iar în același timp am avut această permanentă dorință de a deschide noi drumuri, de a inova, ceea ce cred că definește ADN-ul nostru. De la înființarea Alpha Bank în România, strategia Grupului s-a bazat pe prudență, viziune pe termen lung, o atitudine de alergător de cursă lungă, acționând cu încredere și viziune. Alpha Bank România este astăzi o bancă robustă, matură, cu o poziție de top în sistemul bancar local, care a contribuit constant la creșterea economiei românești”, declară Sergiu Oprescu, Președinte Executiv Alpha Bank Romania și Director al Reței Internaționale Alpha Bank Group.

În România, rețeaua teritorială a băncii număra 130 de unități, iar personalul 1.976 de angajati.

Grupul Alpha Bank este prezent în Grecia, Albania, Cipru, Marea Britanie și România. Are peste 11.000 de angajați și 603 de sucursale în Grecia și în străinătate. Fondată la sfârșitul secolului 19, în urmă cu 140 de ani, Alpha Bank e listată la Bursa din Atena din 1925. În prezent, acționarii instituționali străini dețin circa 77% din totalul acțiunilor.

În ultimii ani, în urma consolidării bancare din Grecia, Alpha Bank a crescut prin achiziții. În 2012 a cumpărat Emporiki Bank, cea de-a cincea cea mai mare bancă (din punct de vedere al împrumuturilor) de la Credit Agricole Group, iar în 2014 a preluat operațiunile de retail ale Citibank din Grecia, lărgindu-și portofoliul de clienții premium.

Indicatorul sentimentului economic în Grecia a ajuns la 108,4 în a august 2019,revenind la nivelurile de dinaintea crizei.

Indicatorul sentimentului economic în Grecia a ajuns la 108,4 în a august 2019,revenind la nivelurile de dinaintea crizei.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
alpha bank