Guvernul a împrumutat 416 milioane de euro de la bănci

Guvernul a împrumutat 416 milioane de euro de la bănci
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 19 dec 2019

Ministerul Finanțelor a scos în piață două emisiuni de obligațiuni de stat în euro. Doar una s-a bucurat de cerere din partea investitorilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțele au emis obligațiuni de 416,1 milioane de euro (aproape 2 miliarde de lei echivalent) cu scadența la 14 luni la un randament mediu de 0,13% pe an. Valoarea inițială a prospectului a fost de 200 de milioane de euro, iar dealerii primari au depus oferte de 419,6 milioane de euro, astfel că valoarea subscrisă a fost adjudecată aproape în totalitate.

Tot 200 de milioane de euro era și prospectul pentru seria de obligațiuni scadente în aprilie 2025. Cererea a fost mai slabă, la 233 de milioane de euro, iar Ministerul Finanțelor a considerat inacceptabil prețul oferit.

Luni, Ministerul Finanțelor a respins toate ofertele băncilor pentru o emisiune de obligațiuni în lei scadentă în septembrie 2031, din cauza randamentelor prea mari cerute de investitori.

Recuperarea prejudiciului stabilit pentru BCR BpL, amânată din nou, în martie, după ce se judecă și cazul Raiffeisen. Sumele totale, încă neclare. MFP caută soluții pentru a scăpa clienții de restituirea primelor CITEȘTE ȘI Recuperarea prejudiciului stabilit pentru BCR BpL, amânată din nou, în martie, după ce se judecă și cazul Raiffeisen. Sumele totale, încă neclare. MFP caută soluții pentru a scăpa clienții de restituirea primelor

Cu emisiunea de azi, statul a împrumutat circa 5,13 miliarde de lei în decembrie, față de un necesar de finanțare de 16-17 miliarde de lei generat de deficitul fiscal în creștere de la 2,8% la 4,4% din PIB.

Costurile pentru finanțarea în lei au fost în creștere în ultima lună, iar Ministerul Finanțelor a ales să respingă ofertele în unele licitații, dar pe de altă parte a majorat sumele adjudecate în altele.

Dacă nu reușește să emită suficiente obligațiuni pe piața internă până la finele anului pentru acoperirea deficitului, Guvernul mai are la dispoziție bufferul în valută, care ar trebui să acopere necesarul de finanțare brută pe 4 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul finantelor
obligatiuni
titluri de stat
datorie publica